Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ενεργειακές, ESG και «πράσινες» συνέργειες στην ατζέντα

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ενεργειακές, ESG και «πράσινες» συνέργειες στην ατζέντα

Με θετικό πρόσημο βαθμολογεί ο Διευθύνων Σύμβουλος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, Γιάννος Κοντόπουλος, την συμμετοχή του στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο συνάντησης με δημοσιογράφους την Τρίτη, ο κ. Κοντόπουλος χαρακτήρισε άκρως θετική τη συνεργασία με το ΕΧΕ. “Είναι πολύ καλή και επικερδής για μας” ανέφερε και τόνισε ότι ευθυγραμμίζεται με μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η συνεργασία με το Χρηματιστήριο Ενέργειας της Αλβανίας, κτλ. “Είμαστε αισιόδοξοι για ό,τι έρχεται. Είναι μια χρήσιμη εμπειρία για μας. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το ΕΧΕ, βλέπουμε να ανοίγονται ευκαιρίες” τόνισε ο κ. Κοντόπουλος.

Υπενθυμίζεται ότι ολοκληρώθηκε την Τρίτη 11 Απριλίου, με την επίσημη έναρξη της Day-ahead αγοράς του Αλβανικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (ALPEX) και των συναλλακτικών και μετασυναλλακτικών δραστηριοτήτων του. Η δημιουργία ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου, των σχετικών συστημάτων και λειτουργικών διαδικασιών, καθώς και η διενέργεια των σχετικών δράσεων εκπαίδευσης και ενημέρωσης των συμμετεχόντων, συνιστούν τα κυριότερα βήματα που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Το έργο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη και συμβολή του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΑΤΗΕΧ) και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας (EnExGroup), που παρέχουν τις υποδομές και τις σχετιζόμενες υπηρεσίες στο ALPEX.

Η συνεργασία συνεχίζεται ώστε να ευοδωθούν και οι υπόλοιπες δράσεις του ALPEX για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων αλλά και την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των Αγορών Ενέργειας στην περιοχή. Όπως τότε είχε αναφέρει ο Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, «είναι μεγάλη χαρά για τον Όμιλό μας η επιτυχής ολοκλήρωση μιας ακόμα στρατηγικής πρωτοβουλίας που ως στόχο έχει να συμβάλλουμε σε μια ευρύτερη περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χρηματιστηριακών αλλά και των ενεργειακών αγορών, διευρύνοντας τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που μπορούν να προσφερθούν μέσω αυτών των Αγορών σε ένα ευρύτερο δίκτυο συμμετεχόντων, και μεγιστοποιώντας έτσι τη συλλογική ρευστότητα».

Η πράσινη “ρότα”

Παράλληλα, ο κ. Κοντόπουλος εστίασε σε μια σειρά από “πράσινες πρωτοβουλίες”. “Θέτουμε τις βάσεις για την ανάπτυξη Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (VCM) στην Ελλάδα” ανέφερε τονίζοντας ότι “στοχεύουμε στη δημιουργία μιας σύγχρονης υποδομής Ευρωπαϊκής εμβέλειας. Υποστηρίζουμε εταιρείες και κράτος στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών ρύπων”.

Να  σημειωθεί ότι  το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ACX (Air Carbon Exchange), ένας από τους μεγαλύτερους διεθνείς παρόχους υπηρεσιών και υποδομών που σχετίζονται με την Αγορά Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Credits Markets ή VCMs), έχουν ανακοινώσει την έναρξη της συνεργασίας τους για τη διερεύνηση της ανάπτυξης μιας διαφανούς και αποτελεσματικής Αγοράς VCM στην Ελλάδα.  Η παραπάνω συνεργασία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής επιδίωξης της ACX να διαμορφώσει τη μεγαλύτερη διεθνώς αγορά προϊόντων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη, με την Ελλάδα να αποτελεί την πρώτη βάση για τη διείσδυση της στην ηπειρωτική Ευρώπη.
 
Οι VCMs υποστηρίζονται από μη κρατικούς φορείς και δίνουν την δυνατότητα στις εταιρείες να αναλάβουν εθελοντικά την πρωτοβουλία να μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα πέρα απ’ ότι προβλέπεται από τον νόμο. Αντί να καθοδηγείται από διεθνείς κανονισμούς ή συμφωνίες, το «κίνημα» των εθελοντικών αγορών δημιουργήθηκε ώστε οι εταιρείες να μπορούν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αντισταθμίζοντας τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν, παράλληλα με τις άμεσες μειώσεις των εκπομπών που υλοποιούν στην παραγωγική αλυσίδα τους.
 
Η συνεργασία της ACX και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στοχεύει να συνδυάσει τη διεθνή, ψηφιακή πλατφόρμα συναλλαγών της ACX με την ευρεία εμπειρία του ATHEX ως αναγνωρισμένου διαχειριστή ρυθμισμένων αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που καλύπτει τις λειτουργίες συναλλαγών, εκκαθάρισης και διακανονισμού. Επίσης, η συνεργασία στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας των τιμών και στην διεύρυνση της πρόσβασης στις εθελοντικές αγορές πιστώσεων αντιστάθμισης εκπομπών άνθρακα στην Ευρώπη, ώστε εταιρείες και κυβερνητικοί φορείς να διευκολυνθούν στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών. 
 
Όπως αναφέρεται, το κοινό αυτό εγχείρημα θα υποστηρίξει περαιτέρω μια σειρά από στόχους:  
– Θα προσφέρει στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα περαιτέρω δυνατότητες για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών, επιπλέον των όσων ορίζονται από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (EU ETS).
– Θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την υποστήριξη των τοπικών προσπαθειών μείωσης και απομάκρυνσης των εκπομπών άνθρακα και θα ενισχύσει επίσης τις ροές κεφαλαίων σε προγράμματα που επιτρέπουν την αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα.
– Με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας να στοχεύει στη διάθεση άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ για την προώθηση της πράσινης μετάβασης, η συνεργασία ACX και ΑΤΗΕΧ αναμένεται να δημιουργήσει μια υποδομή παγκόσμιας εμβέλειας η οποία μπορεί να υποστηρίξει το ελληνικό κράτος στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων της κλιματικής αλλαγής και την εφαρμογή πολιτικών μείωσης και αποφυγής των εκπομπών.  
– Η συνεργασία αυτή αναμένεται να βοηθήσει στην προώθηση προϊόντων και υπηρεσιών σε εταιρείες και φορείς που εδρεύουν στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, παρέχοντας πρόσβαση μέσω της Ελλάδος σε μια παγκόσμια αγορά. 
 – Επιπλέον, επιτρέπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών να συνεργαστεί στενότερα με τοπικούς φορείς που υλοποιούν έργα (όπως π.χ. αναδασώσεις), βοηθώντας τους να χρηματοδοτήσουν τέτοιες δράσεις και να διαθέσουν στην αγορά ελληνικές πιστώσεις αντιστάθμισης εκπομπών ρύπων.  Με την ολοκλήρωση της νέας Αγοράς VCM θα δοθεί για πρώτη φορά εντός της ΕΕ, η δυνατότητα πρόσβασης σε προϊόντα και υπηρεσίες που σχετίζονται με την εθελοντική αντιστάθμιση εκπομπών CO2, πλέον της υποχρεωτικής συμμετοχής (Compliance Market) σε “Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ” (EU-ETS). Μεταξύ άλλων, αυτό αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα για την ευθυγράμμιση των αγορών Compliance και Voluntary Markets στο πλαίσιο του Άρθρου 6 του ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία Sustainable Stock Exchanges του ΟΗΕ από το 2018.
 
Όπως έχει πει ο Γιάννος Κοντόπουλος “ως αδειοδοτημένος διαχειριστής ρυθμιζόμενων αγορών της ΕΕ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει μια μοναδική ευκαιρία να ενδυναμώσει περαιτέρω το οικοσύστημά του, με τη δημιουργία της Αγοράς Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών Άνθρακα (VCM). Η συνεργασία μας με την ACX μας δίνει τη δυνατότητα να διευκολύνουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε τοπικούς και περιφερειακούς φορείς έργων, επενδυτές αλλά και κυβερνητικούς φορείς που επιδιώκουν τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, διευκολύνοντας έτσι την εθνική προσπάθεια επίτευξης μηδενικών ρύπων. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεσμευόμαστε να διαδραματίσουμε έναν ουσιαστικό ρόλο, στην επιτάχυνση της μετάβασης προς ένα πιο πράσινο και βιώσιμο μέλλον.

Να σημειωθεί ότι , ήδη, έχει ξεκινήσει η πιστοποίηση των έργων που μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) ή των αερίων του θερμοκηπίου. Οι πιστοποιημένες μειώσεις των εκπομπών άνθρακα προσφέρονται ως τυποποιημένα προϊόντα σε επενδυτές που λαμβάνουν τις στρατηγικές επενδυτικές αποφάσεις τους βασισμένοι στις επιδόσεις των εταιρειών στον τομέα του ESG ή σε εταιρείες που αναζητούν την αντιστάθμιση των αναπόφευκτων εκπομπών τους. Τα τυποποιημένα προϊόντα αυτά ονομάζονται Πιστώσεις Αντιστάθμισης Εκπομπών Άνθρακα (Carbon Credits ή CC). Κάθε CC αντιστοιχεί στην μείωση, την αποφυγή, ή την αφαίρεση ενός μετρικού τόνου CO2 ή ισοδύναμων αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα, και μπορεί να διατεθεί προς αγορά ή πώληση μέσω των Αγορών Εθελοντικών Πιστώσεων Αντιστάθμισης Εκπομπών CO2 (Voluntary Carbon Market ή VCM).

Επίσης ο κ. Κοντόπουλος, σημείωσε ότι στους στόχους είναι η βελτίωση της διαθεσιμότητας, την τυποποίησης και της συγκρισιμότητας ESG δεδομένων για την Ελληνική κεφαλαιαγορά. Γιαυτό με πρωτοβουλία της EBRD και του Χρηματιστηρίου Αθηνών προωθείται η ενίσχυση του επενδυτικού προφίλ εισηγμένων εταιρειών με το EBRD Research Coverage Project, όπου τον Οκτώβριο θα ανακοινωθούν οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Γιώργος Αλεξάκης

  • Χρηματιστήριο Αθηνών
  • ΧΑ
  • ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ

    Related posts

    Πετρόπουλος: Στα €4,85 εκατ. τα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο

    admin

    ΤΙΤΑΝ: H Alpha Finance αυξάνει την τιμή-στόχο στα €35,83

    admin

    Deutsche Bank: 42% αύξηση στη μετοχή της Alpha Bank

    admin

    Παπουτσάνης: Στις 8 Δεκεμβρίου η καταβολή του προσωρινού μερίσματος

    admin

    Κυριακούλης Ναυτιλιακή: Αύξηση 32,17% στα έσοδα πωλήσεων στο εννεάμηνο

    admin

    ΟΠΑΠ: Αύξηση 34,2% στα καθαρά κέρδη το α’ εξάμηνο

    admin

    Καρέλιας: Εγκρίθηκε στη ΓΣ διανομή μερίσματος €11,80 (μικτό) ανά μετοχή

    admin

    Trastor: Στις 5/5 η Γενική Συνέλευση- Τα θέματα ημερήσιας διάταξης

    admin

    Cenergy: Αύξηση κερδοφορίας- Σε νέο υψηλό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών

    admin