Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Διήμερο ανοδικό σερί – Κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων ο Γενικός Δείκτης

Στις παρυφές των 1.400 μονάδων ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τετάρτης (13/3) για το

Χρηματιστήριο Αθηνών

. Πρόκειται για τη δεύτερη ήπια άνοδο μετά το sell off της Δευτέρας (11/3), που ήταν το χειρότερο σε «βάθος» 9 μηνών και το οποίο οδήγησε τον Γενικό Δείκτη στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 13 Φεβρουαρίου.


Οι επενδυτές απέφυγαν εκ νέου τις σπασμωδικές κινήσεις, προσπαθώντας να επαναφέρουν «βήμα – βήμα» το Χ.Α. στον δρόμο των ρεκόρ. Αν και οι αγοραστές έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους, στη συνέχεια άφησαν το «πόδι από το γκάζι», με αποτέλεσμα ο

Γενικός Δείκτης

να κλείσει σε θετικό έδαφος μεν, κοντά στα χαμηλά ημέρας και κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.





Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για τίτλους που ανακοίνωσαν ή είναι να ανακοινώσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα, όπως ο ΟΠΑΠ και η Σαράντης, με τη δεύτερη να «εκτινάσσεται» πάνω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια (Ιούνιος 2018). Τα βλέμματα στρέφονται περισσότερο στις ενημερώσεις για τα μερίσματα, τα οποία επιβεβαιώνουν ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.





Πιο προσεκτικές, ειδικά σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, ήταν οι τοποθετήσεις των traders στους τραπεζικούς τίτλους. Για ακόμη μία φορά, πάντως, οι τράπεζες ήταν αυτές που ενίσχυσαν τον τζίρο, με τις συστημικές τράπεζες να «μαζεύουν» σήμερα πάνω από το 50% των κεφαλαίων στον ταμπλό.










Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,29% ή 4,01 μονάδες στις 1.399,87 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ των 1.398,57 (χαμηλό ημέρας) και των 1.407,68 μονάδων (υψηλό ημέρας). Με θετικά πρόσημα έκλεισαν οι τράπεζες, οι οποίες επανήλθαν σε ανοδική τροχιά μετά από τέσσερις πτωτικές συνεδριάσεις.






Η ατζέντα




Στο μέτωπο των εταιρικών αποτελεσμάτων, με τον ΟΠΑΠ κλείνει ο «κύκλος» των ανακοινώσεων της τρέχουσας εβδομάδας, έχοντας προηγηθεί τη Δευτέρα (11/3) η Σαράντης και την Τρίτη (12/3) η Εθνική Τράπεζα και η Aegean. Νωρίτερα σήμερα, η Titan ανακοίνωσε υπερδιπλασιασμό κερδών, με το 2023 να αποτελεί το τρίτο συνεχόμενο έτος με πωλήσεις ρεκόρ για τον όμιλο. Παράλληλα η διοίκηση προτείνει τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά 42% σε σχέση με το 2022.


Την ερχόμενη Παρασκευή (15/3) η Moody’s παίρνει την «σκυτάλη» από την DRBS σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Ο καναδικός οίκος διατήρησε τη χώρα στην επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας BBB (low) και σταθερό outlook. Μεταξύ άλλων, «βλέπει» ανάπτυξη 2% για τη διετία 2024-2025 και αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα ωθήσουν το δημόσιο χρέος κάτω από το 150% το 2025.





Από την άλλη πλευρά, η Moody’s είναι η μοναδική που δεν έχει δώσει στην Ελλάδα το investment grade, διατηρώντας προς το παρόν το αξιόχρεο στην κατηγορία junk. Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος προχώρησε τον Σεπτέμβριο του 2023 σε διπλή αναβάθμιση της οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές, δηλαδή μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική (Baa3). Ακόμα κι αν η Moody’s δεν «φέρει» μεθαύριο την επενδυτική βαθμίδα, το επόμενο «ραντεβού» είναι προγραμματισμένο τον ερχόμενο Σεπτέμβριο για μία δεύτερη ευκαιρία.


Το μεσημέρι της Παρασκευής (15/3) θα πραγματοποιηθεί το triple witching Μαρτίου (τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές), ενώ στις δημοπρασίες θα ακολουθήσει η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell (στις 18/3 οι αλλαγές στο ταμπλό). Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα έλαβε χώρα το μίνι rebalancing των δεικτών του MSCI, καθώς αυξήθηκε η στάθμιση της ελεύθερης διασποράς (free float) της Τράπεζας Πειραιώς, από 54,4% σε 81,4%, αλλά και η βαρύτητα της μετοχής, στον απόηχο του placement για το 27% των μετοχών που κατείχε μέχρι πρότινος το ΤΧΣ.


Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο

--.gr





Φόβος μετατροπής της Γαύδου σε νέα Λαμπεντούζα – Κατά κύματα οι μετανάστες από την Αίγυπτο μέσω Λιβύης





Σκοτώθηκε στην Ιταλία ο γνωστός TikToker «Τζάνε» – Έπεσε από μπαλκόνι χωρίς κάγκελα






Συγγνώμη από τον μάγειρα που μαχαίρωσε επειδή δεν του άρεσε το κοντοσούβλι, ζητά ο 55χρονος στη Θεσσαλονίκη











Related posts

Οι 13 ελληνικές υποψηφιότητες για τα ευρωπαϊκά “Οσκαρ” αρχιτεκτονικής: Κορυφαία έργα σε όλη την χώρα

admin

Συντάξεις Απριλίου 2022: Έγιναν οι πρώτες πληρωμές, ποιοι θα δουν χρήματα σήμερα

admin

Προϋπολογισμός: Πρωτογενές έλλειμμα μόλις 349 εκατ. ευρώ στο 10μηνο

admin

Ομόλογα: Με άνοδο στις αποδόσεις τους έκλεισε η εβδομάδα

admin

Νέα τιμολόγια ρεύματος: Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές – Πού θα βρούμε την χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα

admin

Eurogroup: Συνεχίζεται η δημιονομική στήριξη – Το καλοκαίρι οι αποφάσεις για την πολιτική του 2022

admin

«Τέλεια καταιγίδα» και στα τρόφιμα: Από ρεκόρ σε ρεκόρ το σιτάρι – Aπειλή για νέο κύμα ανατιμήσεων

admin

Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης – Ξεκλειδώνουν 31,9 δισ. ευρώ για την Ελλάδα

admin

H Deutsche Bank ρίχνει τις αποδόσεις των ομολόγων – Στο 4,06% από 4,24% η απόδοση του 10ετούς

admin