Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,78% με μίνι «ράλι» σε τράπεζες, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Ισχυρές αποδείχθηκαν οι στηρίξεις των 1.160 μονάδων στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς η απειλή διάσπασή τους ενεργοποίησε ένα ικανό αγοραστικό κύμα, το οποίο επανέφερε την ελληνική αγορά στην ασφαλή περιοχή των 1.180 μονάδων. Φυσικά, ρόλο σ’ αυτό διαδραμάτισε και η διαφαινόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον

Standard & Poor’s

την προσεχή Παρασκευή.

Από την άλλη πλευρά, ο ενθουσιασμός δεν πρέπει να μας παρασύρει, καθώς η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη στη μέγγενη της γεωπολιτικής κρίσης στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εύγλωττα στον μονίμως χαμηλό όγκο των ημερήσιων συναλλαγών.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές εμφανίστηκαν πρόθυμες να κινηθούν υψηλότερα, με τις Πειραιώς – Eurobank να ξεχωρίζουν στο 3% και την Εθνική να ακολουθεί στο 1,5%. Στα υπόλοιπα blue chips, η Τέρνα Ενεργειακή έκανε μίνι ράλι κατά 4% και επέστρεψε στα 14 ευρώ, ενώ η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενισχύθηκε κατά τουλάχιστον 1%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,78% και διαμορφώθηκε στις 1.178,88 μονάδες, κερδίζοντας εννέα μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.169,79 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 1.163,77 έως 1.183,57 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 74 εκατ. ευρώ.

Σε χαμηλά επίπεδα οι συναλλαγματικοί τζίροι
Η γεωπολιτική κρίση εξακολουθεί να κρατά στον «πάγο» το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή υπονομεύει την επενδυτική ψυχολογία και στρέφει τους traders προς ασφαλέστερα «καταφύγια».

Ενδεικτική της τρέχουσας κατάστασης είναι η διατήρηση του συναλλαγματικού τζίρου σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα, τα οποία απέχουν παρασάγγας από το ψυχολογικό όριο των 100 εκατ. ευρώ ημερησίως.

Μέχρι, επομένως, να υπάρξει μια μεγαλύτερη προβλεψιμότητα ως προς τις εξελίξεις στο Ισραήλ, οι επενδυτές είναι αναγκασμένοι να κρατούν μικρό καλάθι, κάτι το οποίο εύλογα επηρεάζει και τη Λεωφόρο Αθηνών.

Οι βαθύτερες ανησυχίες αφορούν την εμπλοκή του Ιράν κι άλλων ξένων δυνάμεων, η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, όπως έχουν επανειλημμένως προειδοποιήσει οι αναλυτές.

Η τιμή του πετρελαίου ήδη βρίσκεται σταθερά στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο έχει περιοριστεί αισθητά, ευνοώντας σε μεγάλο βαθμό τα ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο, το γεν και τον χρυσό.

Από την άλλη πλευρά, η πιθανή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον Standard & Poor’s την Παρασκευή (20/10), αναμφίβολα, παρέχει πρόσκαιρη ώθηση στις ελληνικές μετοχές. Άλλωστε, θα πρόκειται για τον δεύτερο μεγάλο οίκο (μετά τον DBRS), ο οποίος θα δώσει στη χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Ιδιαιτέρως σημαντικός θεωρείται και ο χρησμός του Fitch την 1η Δεκεμβρίου, ενώ καταλυτικές είναι οι εξελίξεις, επίσης, στο «μέτωπο» της αποεπένδυσης των τραπεζών, με το ΤΧΣ να εμφανίζεται αποφασισμένο να προχωρήσει την υπόθεση της Εθνικής Τράπεζας μέσα στον Νοέμβριο.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί ήπια στο -0,71% και τις 446 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX μειώνεται κατά 0,73%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,65%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,66% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,39%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει έως 100 μονάδες, παρά τα ανθεκτικά εταιρικά μεγέθη.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σκαρφαλώνει στο ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο 1,32% και τα 87,7 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο 1,21% και τα 90,9 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο 1,59% και τα 1.966 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:«Δεν μπορούσε να εκραγεί αλλού;» – Το ηχητικό με το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τον Ισλαμικό Τζιχάντ για το νοσοκομείοΟ Φίλιππος Αρβανίτης περιγράφει πώς από YouTuber και παίκτης ριάλιτι, έγινε πορνοστάρΠαναγιώτης Φραντζής: Ο άνθρωπος που τεμάχισε τη 18χρονη σύζυγό του, σήμερα έχει δημιουργήσει νέα οικογένεια

Related posts

Πιέσεις στην αγορά ομολόγων εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού

admin

Υπουργείο Ανάπτυξης: «Τσουχτερά» πρόστιμα συνοδεύουν τα νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι προβλέπει η τροπολογία

admin

Οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας, τον e-ΕΦΚΑ και τον ΟΑΕΔ, έως τις 28 Ιανουαρίου

admin

Ξεκινάει την παραγωγή η ΕΛΒΟ – Συμφωνία με μεγάλο Ελληνικό όμιλο…

admin

Τουρισμός για όλους: Βγήκαν τα αποτελέσματα για τα 200.000 voucher διακοπών

admin

Γεωργαντάς: Ψηφιακό «άλμα» η υποβολή των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης στο gov.gr

admin

ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση έως τις 25 Φεβρουαρίου στην παράδοση ξηρής σταφίδας

admin

Πώς η Ελλάδα έγινε θερμοκήπιο για startups – Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες

admin

Επιτόκια: Έρχεται αύξηση στο β’ εξάμηνο – Τι να περιμένουν δανειολήπτες και καταθέτες

admin