Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Άνοδος 0,35% – ΟΤΕ, Mytilineos και τράπεζες «γύρισαν» το παιχνίδι

Μοιρασμένη στα… δύο ήταν η συνεδρίαση της Δευτέρας στο

Χρηματιστήριο Αθηνών

, καθώς την κυριαρχία των πωλητών στο α’ μισό διαδέχθηκε η επάνοδος των αγοραστών, η οποία είχε ως οριστικό αποτέλεσμα την απομάκρυνση από τον εκθετικό κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.160 μονάδες).

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επενδυτική ψυχολογία αποδείχθηκε εξαιρετικά εύθραυστη, με τη νευρικότητα να συνιστά το βασικό χαρακτηριστικό, εν μέσω της κλιμάκωσης των διεθνών προκλήσεων αλλά και του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής, το οποίο κατέδειξε τις πρώτες ρωγμές στην πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Στο ταμπλό, τώρα, οι τραπεζικές μετοχές έσβησαν τις ενδοσυνεδριακές απώλειες και επέστρεψαν σε θετικό έδαφος, με τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha να κερδίζουν έως 3%. Αλλαγή προσήμων υπήρξε και στα υπόλοιπα blue chips, καθώς Mytilineos και ΟΤΕ ενισχύθηκαν άνω του 1,5%. Στο άλλο «στρατόπεδο», η Τέρνα Ενεργειακή απώλεσε σχεδόν το 3,5% της αξίας της.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 1.173,76 μονάδες, κερδίζοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.169,66 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 16 μονάδες (από 1.161,22 έως 1.177,33 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 65,5 εκατ. ευρώ.

Κυρίαρχη η μεταβλητότητα
Η μεταβλητότητα παραμένει κυρίαρχη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο μοιάζει εγκλωβισμένο στη διεθνή νευρικότητα και στις αναρίθμητες προκλήσεις.

Ο πόλεμος στη Γάζα αυξάνει τον κίνδυνο για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανατρέψει επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία.

Η τιμή του πετρελαίου ήδη βρίσκεται στα 90 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η διάθεση για επενδυτικό ρίσκο έχει περιοριστεί αισθητά, ευνοώντας τα ασφαλή «καταφύγια», όπως το δολάριο, το γεν και τον χρυσό.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι κεντρικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα διατηρήσουν τα επιτόκια στα τρέχοντα ιστορικά επίπεδα έως τουλάχιστον το α’ εξάμηνο του 2024.

Μέσα σ’ όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς οι δεύτερες κάλπες κατέδειξαν την πρώτη ρωγμή στην πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι επενδυτές μπορούν κάλλιστα να «ποντάρουν» στην περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, με τους οίκους Standard & Poor’s και Fitch να ετοιμάζονται να επαναφέρουν την αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας (στις 20/10 και 1/12 αντίστοιχα).

Καταλυτική αναμένεται, επίσης, η συμβολή των εταιρικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, τα οποία θα ξεκινήσουν να δημοσιεύονται τις αμέσως επόμενες ημέρες, ενώ το βλέμμα στρέφεται και στη διάθεση του 20% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική Τράπεζα.

Η εικόνα στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο 0,17% και τις 449 μονάδες, καθώς ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,11%, ο βρετανικός FTSE 100 κατά 0,28%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,22% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,50%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διευρύνεται κατά τουλάχιστον 200 μονάδες, χάρη στα θετικά εταιρικά αποτελέσματα.

Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σταθεροποιείται στην περιοχή των 90 δολαρίων. Ενδεικτικά, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ διαμορφώνονται στο -0,59% και τα 87,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καθορίζονται στο -0,57% και τα 90,3 δολάρια ανά βαρέλι. Τέλος, η τιμή του χρυσού ανέρχεται στο -0,67% και τα 1.928 δολάρια ανά ουγγιά.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο --.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του Δούκα – Η δικηγόρος, κόρη πρώην δημάρχου Αθηναίων που βγήκε πρώτη σε σταυρούς

Η κόρη του Αχιλλέα Μπέου, Eve, μιλά στην Τζεφ Μοντάνα για τον πατέρα της: Μπορεί να μιλάει με γκέι αλλά είναι ομοφοβικός

Βίντεο: Το banksnews-.gr στο μεγαλύτερο στρατόπεδο αρμάτων περιμετρικά της Γάζας

Related posts

Β. Μαγκλάρας: «Άλμα προς τα εμπρός για τη χώρα η κατασκευή του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου – προχωρά με γοργά βήματα η ανάπτυξή του»

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Αναπτυξιακό «άλμα» 8,3% έκανε η ελληνική οικονομία το 2021

admin

Άδωνις Γεωργιάδης για «Καλάθι του νοικοκυριού»: Έχουμε μεσοσταθμικά μείωση 5% σε έναν μήνα

admin

Επίδομα 400 ευρώ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστήμονες, γιατρούς, λογιστές – Οι δικαιούχοι

admin

Χρηματιστήρια: Επιφυλακτική άνοδος στις ευρωαγορές – Μεικτά πρόσημα στην Ασία

admin

Εθνική Τράπεζα: «Ανοίγουν» οι αιτήσεις για χρηματοδότηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

admin

Αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με επιδότηση έως 710 ευρώ: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα

admin

Μειώνεται κοντά στα επίπεδα του 2020 η συμμετοχή της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης

admin

«Εξοικονομώ 2023»: Ξεκινά ο β’ κύκλος του προγράμματος για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά

admin