Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χειμαρριώτες στον προεκλογικό αγώνα για τις ευρωκάλπες

Απόβαση… Ελλήνων Χειμαρριωτών αναμένεται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, προς στήριξη των «γαλάζιων» συντοπιτών τους που δίνουν τον αγώνα του σταυρού. Κι αυτό διότι ενώσεις Ελλήνων Χειμαρριωτών θα πραγματοποιήσουν στην Αθήνα την Κυριακή το πρωί προεκλογική εκδήλωση συσπείρωσης και κινητοποίησης ενόψει ευρωκάλπης, με τίτλο «Η Χειμάρρα στην καρδιά της Ευρώπης». Με τον, προφανή, σκοπό της στήριξης των δύο μειονοτικών υποψηφίων ευρωβουλευτών της ΝΔ, του Πύρρου Δήμα και του Φρέντι Μπελέρη. Ο πρώτος θα πραγματοποιήσει ομιλία και ο δεύτερος θα συμμετέχει μέσω των παιδιών του, που θα αναγνώσουν μήνυμά του μέσα από τις φυλακές. Oμιλητές θα είναι και οι Αγγελος Συρίγος, Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο αντιπρόεδρος της μειονοτικής οργάνωσης Ομόνοιας Χειμάρρας Νέστορας Βάρφης κι ο πρόεδρος της Ενωσης Χειμαρριωτών Θοδωρής Γκούμας. Tην αίθουσα αναμένεται να γεμίσει και πλήθος ελλήνων ομογενών από την Αλβανία που θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τον σκοπό αυτό.

Καμία ανησυχία για θαλάσσια πάρκα

Υποβάθμισε τις διαρροές στον τουρκικό Τύπο για τις προθέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν να ορίσει θαλάσσια πάρκα ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Λέγοντας (στον Σκάι) ότι η Τουρκία δεν μπορεί να καθορίσει θαλάσσια πάρκα και αποφεύγοντας να σχολιάσει τα δημοσιεύματα, επιμένοντας ότι οι προθέσεις της Ελλάδας για κυριαρχικά ζητήματα δεν ετεροκαθορίζονται. Θυμίζω ότι το επίμαχο θέμα ήταν μια αποκάλυψη της «Daily Sabah» που επικαλέστηκε ως πηγή της τούρκο αξιωματούχο, ο οποίος φέρεται ότι επιβεβαίωσε πως το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας πρόκειται να χαρτογραφήσει θαλάσσια πάρκα, χωρίς να ξεκαθαρίζει σε ποια περιοχή ακριβώς αναφέρεται, ως απάντηση στο αντίστοιχο ελληνικό σχέδιο, το οποίο, κατά την άποψη της Αγκυρας, δημιουργεί «τετελεσμένα».

Επιζήμια αλλά θα τηρηθεί

O Γεραπετρίτης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της νέας κυβέρνησης και της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, που επιμένουν να αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες» και να «ξεχνούν» τη νέα συνταγματική ονομασία της χώρας τους. Ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως «είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια» και ότι περιμένουν και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στα Σκόπια τον Ιούνιο. Ο Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία και δεν πρόκειται να τροποποιηθεί μονομερώς. Η συμφωνία είναι «επιζήμια» είπε, αλλά εμείς, από τη μεριά μας, θα την τηρήσουμε και θα ελέγχουμε την τήρησή της από τη Βόρεια Μακεδονία. Ελπίζω να πάρουν το μήνυμα και μερικοί «γαλάζιοι» που μπέρδεψαν τα πράγματα και τον κόσμο με τις δηλώσεις τους.

Τον Ιούνιο η απόφαση

Τον Ιούνιο αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης που κατέθεσε ο Δικηγορικός Σύλλογος για την μεταμεσονύκτια αλλαγή των μελών της ΑΔΑΕ από τη Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής. Αλλαγή που αποφασίστηκε 24 ώρες προτού η ανεξάρτητη αρχή συνεδριάσει για να επιβάλει πρόστιμο στην ΕΥΠ. Η υπόθεση συζητήθηκε και η απόφαση θα παρθεί πριν το τέλος Ιουνίου, οπότε και η πρόεδρος Ευαγγελία Νίκα θα αποχωρήσει λόγω συνταξιοδότησης.

Μούλτι – κούλτι παρουσίες

Στη διεθνή Διάσκεψη που ετοιμάζει το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα στις 17-18 Ιουνίου – οι παρουσίες θα είναι υψηλές και θα ενώνουν τις κεντροαριστερές δυνάμεις της Ευρώπης. «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν προϊδεάσει για τους Φρανσουά Ολάντ, Πάολο Τζεντιλόνι και Μάρτιν Σουλτς. Τώρα μαθαίνω πως στη Διάσκεψη θα μιλήσουν επίσης ο πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών Στέφαν Λεβέν, ο σοσιαλιστής αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, ο (συντηρητικός) επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, η αντιπρόεδρος της Ισπανίας Γιολάντα Ντίαζ, ο ειδικός απεσταλμένος του Μαχμούντ Αμπάς, Ριάντ Αλ Μαλίκι, το βορειομακεδονικό δίδυμο Ζάεφ Ντιμιτρόφ (ο Ζάεφ είναι και συνδιοργανωτής), ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς, καθώς και μούλτι – κούλτι προοδευτικοί: ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, η πρόεδρος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος Ελι Σλάιν, οι Πράσινες Σκα Κέλερ και Μαρία Βασιλάκου και η πρόεδρος της Ακαδημίας Ακτιβιστών Αλις Μπαρμπ.

Κατέθεσε τη μήνυση η Μαρέβα

Στα δικαστήρια θα κριθούν οι ισχυρισμοί της Ελενας Ακρίτα κατά της Μαρέβας Γκραμπόφσκι. Θυμίζω ότι σε ανάρτησή της η βουλευτής είχε κάνει διάφορα σχόλια για τη συζύγο του Πρωθυπουργού που προκάλεσαν την αντίδραση τόσο της ίδιας όσο και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Χθες η Ακρίτα επανήλθε στο θέμα σχολιάζοντας «δεν έχω πάρει ούτε μήνυση ούτε αγωγή». Η Γκραμπόφσκι, με ανάρτησή της, σύστησε υπομονή για να λάβει την αγωγή που κατέθεσε εναντίον της στις 14 Μαΐου.

Related posts

Πτώση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ – Πόσοι «βλέπουν» διάσπαση;

admin

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε Επιτροπή Σοφών του Συμβουλίου της Ευρώπης

admin

Ποιοι θέλουν να στείλουν «μήνυμα» στην κυβέρνηση

admin

Ανδρουλάκης: Καταθέτω πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – Να μπει τέλος στην ασυδοσία Μητσοτάκη

admin

Μητσοτάκης: Θα δουλέψουμε ώστε αυτό το «ποτέ ξανά» που άκουσα στη Λάρισα, να μην μείνει λόγος κενός

admin

Ο Κασσελάκης πρότεινε «Εθνικό Σχέδιο για το Ελληνικό Όνειρο» από τις Σπέτσες

admin

Πήραν την Ομπρέλα τους και αποχώρησαν

admin

Οι εντολές Μητσοτάκη στους υπουργούς, ο ανασχηματισμός, τα σενάρια εκλογών

admin

Ηλεκτρική ενέργεια: Ολο το ελληνικό σχέδιο για τη μεταφορά ρεύματος από ΑΠΕ στην Ευρώπη

admin