Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Φυσικό αέριο: Ημερομηνία απεργίας έδωσαν οι Αυστραλοί εργαζόμενοι της Chevron – Άλμα 8% στις τιμές

Οι απεργίες στα εργοστάσια εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Chevron στην Αυστραλία θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τις 7 Σεπτεμβρίου, θέτοντας υπό απειλή τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και τις τιμές.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, τα συνδικάτα ενημέρωσαν ότι θα ξεκινήσει η κινητοποίησή τους στα εργοστάσια Gorgon και Wheatstone εάν η Chevron δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εργαζομένους, ανέφερε σήμερα Δευτέρα η εταιρεία τη Δευτέρα.

Η Chevron σημείωσε ότι “θα συνεχίσουμε τη διαδικασία διαπραγμάτευσης καθώς επιδιώκουμε αποτελέσματα που θα είναι προς το συμφέρον τόσο των εργαζομένων όσο και της εταιρείας”.

Ο φόβος απεργιών έχει προκαλέσει αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου από τις αρχές του Αυγούστου, όταν τα συνδικάτα ψήφισαν για πρώτη φορά για ενδεχόμενες εργατικές δράσεις σε τρία εργοστάσια στην Αυστραλία. Τα δύο εργοστάσια LNG της Αυστραλίας που διαχειρίζεται η Chevron συμβάλλουν στο περίπου 5% της παγκόσμιας προσφοράς LNG.

Ενδεικτικό είναι ότι μετά τη σημερινή δήλωση της εταιρείας οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου στον κόμβο του Άμστερνταμ (TTF) πήραν την ανιούσα το απόγευμα, σημειώνοντας αύξηση κατά 8% στα 37,57 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο ορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας για την έναρξη της απεργίας αυξάνει την πίεση στη Chevron, θέτοντας υπό πιο άμεση απειλή την παραγωγή της στην Αυστραλία.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Australian Woodside Energy ήρθε σε συμφωνία με τα συνδικάτα, αποφεύγοντας έτσι μια απεργία στις δικές της εγκαταστάσεις.

Παρόλο που η Ευρώπη δεν κάνει απευθείας εισαγωγές LNG από την Αυστραλία, οποιαδήποτε διακοπή στην παραγωγή θα μπορούσε να περιορίσει τον παγκόσμιο εφοδιασμό και πυροδοτήσει πόλεμο προσφορών με την Ασία για αποστολές εφεδρικών αποθεμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι η διακοπή πέρυσι των παραδόσεων φυσικού αερίου μέσω ρωσικών αγωγών στην Ευρώπη, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ώθησε την Γηραιά ήπειρο προς το LNG.

Επί του παρόντος βέβαια οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν ξαναγεμίσει σε εποχικά υψηλό επίπεδο, περιορίζοντας τον κίνδυνο ελλείψεων. Παράλληλα, η ασθενέστερη των εκτιμήσεων ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης για LNG επέτρεψε τη μεταφορά περισσότερων ποσοτήτων στην Ευρώπη.

Related posts

Οι υγειονομικοί διεκδικούν 8,8 εκατ. ευρώ από 19 δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας

admin

Ινδονησία: Νέα έκρηξη του ηφαιστείου Ρουάνγκ, κλείσιμο κοντινού διεθνούς αεροδρομίου

admin

Ρ. Σούνακ: Η Βρετανία θα αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες της – Νέα βοήθεια στην Ουκρανία

admin

Ιράν εναντίον Ισραήλ: Οι επιπτώσεις στην οικονομία

admin

Goldman Sachs: Οι υποτονικές εξαγορές και συγχωνεύσεις έπληξαν την κερδοφορία β’ τριμήνου

admin

Εταιρεία από τα ΗΑΕ συμφώνισε να οπλίσει τα τουρκικά Bayraktar

admin

Γ. Κεφαλογιάννης: Η στρατιωτική θητεία να μετατραπεί σε παραγωγική περίοδο με απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων

admin

Οι Σουηδοί θεωρούν πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ ενισχύει την ασφάλεια της χώρας

admin

Alphabet: Ράλι 7% για τη μητρική της Google μετά την ισχυρή υπέρβαση των εκτιμήσεων

admin