Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΟΙΚ Βουλγαρίας: Η απόφαση του Ράντεφ τον παρουσιάζει ως υπερασπιστή της Gazprom, αλλά αυτό δεν θα σταματήσει το νέο τέλος διέλευσης φυσικού αερίου

Ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας Άσεν Βασίλεφ δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ δεν θα σταματήσει την εφαρμογή του νόμου παραπέμποντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο το νέο τέλος που επιβάλλεται στην εισαγωγή και τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου προς και μέσω της Βουλγαρίας. Όλες οι χώρες που χρησιμοποιούν το δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου πρέπει να αποδεικνύουν αν το φυσικό αέριο είναι ρωσικό ή όχι, δήλωσε, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πληρωμές πρέπει να καταβληθούν στις 14 Νοεμβρίου.

Νωρίτερα σήμερα, όπως μεταδίδει το BTA, ο πρόεδρος Ράντεφ παρέπεμψε στο Συνταγματικό Δικαστήριο το τέλος των 20 λέβα ανά μεγαβατώρα (MWh), το οποίο θεσπίστηκε μέσω των αναθεωρήσεων του νόμου για τον έλεγχο της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων ενόψει των ενεργειών της Ρωσίας που αποσταθεροποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ στις 13 Οκτωβρίου.

“Ο πρόεδρος δεν προστατεύει το εθνικό συμφέρον, τουλάχιστον όχι όπως το βλέπω εγώ. Το τέλος είναι προς το εθνικό συμφέρον της Βουλγαρίας, όχι της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Gazprom. Με αυτή την απόφαση, ο Ράντεφ δήλωσε ότι είναι ο υπερασπιστής της Gazprom. Η απόφασή του είναι αντίθετη με την πολιτική της Βουλγαρίας και της κυβέρνησής της, αυτό είναι ντροπή για τον προεδρικό θεσμό”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο Βασίλεφ δήλωσε επίσης ότι το τέλος δεν καθιστά το φυσικό αέριο ακριβότερο για τους καταναλωτές στη Σερβία, τη Βόρεια Μακεδονία και την Ουγγαρία, αλλά το καθιστά λιγότερο κερδοφόρο για την Gazprom. “Η Εθνική Υπηρεσία Εσόδων και η Τελωνειακή Υπηρεσία μπορούν να εφαρμόσουν προληπτικά μέτρα εάν η Gazprom Export αποφασίσει να μην πληρώσει. Υπάρχουν τραπεζικές εγγυήσεις για τις συμβάσεις με την Gazprom Export. Η Βουλγαρία δεν μπορεί να σταματήσει τη μεταφορά του φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Βασίλεφ.

Η Lukoil κατέγραψε ζημίες ύψους 1,822 δισεκατομμυρίων λέβα στη Βουλγαρία για την περίοδο 2009-2020, ένα όφελος 170 εκατ. λέβα για το 2021 και όφελος 404 εκατ. λέβα για το 2022, δήλωσε ο Βασίλεφ. Μέχρι στιγμής φέτος η Lukoil έχει πληρώσει 154 εκατ. λέβα σε φόρους. Η εταιρία έχει προθεσμία έως τις 31 Οκτωβρίου για να προκαταβάλει όλες τις προσωρινές εισφορές αλληλεγγύης και να καταβάλει τουλάχιστον το 90% των οφειλόμενων φόρων. Η Βουλγαρία πρόκειται να λάβει από τη Lukoil σχεδόν 400 εκατ. λέβα, συμπεριλαμβανομένων των 154 εκατ. λέβα που έχουν ήδη καταβληθεί.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αργεντινή: Το κοινωνικό θερμόμετρο ανεβαίνει και αυτό “δεν θα έχει καλό τέλος”

admin

Ρωσία: Στο κεντρικό εκλογικό κέντρο του Πούτιν, η σύζυγος ενός στρατιώτη ζητά την επιστροφή του συζύγου της από το μέτωπο της Ουκρανίας

admin

Ουκρανία: Ο επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ ζήτησε ταχεία αποστολή σημαντικής στρατιωτικής βοήθειας

admin

Η Πολωνία προτρέπει τα κράτη μέλη του NATO να αυξήσουν τους προϋπολογισμούς τους για την άμυνα στο 3% του ΑΕΠ

admin

Αβέβαιη η μοίρα της First Republic μετά την οδυνηρή πτώση της μετοχής

admin

ΟΗΕ: Η πείνα απειλεί 49,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε Δυτική και Κεντρική Αφρική

admin

Ρωσία: Άνοιξαν οι κάλπες για… τη νέα θητεία του Πούτιν μέχρι το 2030

admin

Ρωσικό υπουργείο Άμυνας: Ρωσία και Ουκρανία αντάλλαξαν 100 αιχμαλώτους πολέμου η κάθε πλευρά

admin

Αϊτή: 50.000 άνθρωποι έφυγαν από την πρωτεύουσα για να γλιτώσουν από τις συμμορίες

admin