Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρεις προϋποθέσεις για να μπούμε στα «δύσκολα»

Τα τρία προαπαιτούμενα προκειμένου να τεθεί για πρώτη φορά στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου η συζήτηση για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, σε αυτόν τον νέο γύρο ελληνοτουρκικών διαβουλεύσεων, περιγράφουν διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών στο συγκεκριμένο «δύσκολο» ζήτημα έχει σχεδιαστεί να γίνει βήμα – βήμα και σε χρόνο που θα έχουν ωριμάσει οι συνθήκες πλήρως.

n Πρώτη προϋπόθεση πρέπει να θεωρείται για την Αθήνα η εμπέδωση ενός κλίματος αμοιβαίας ειλικρίνειας και εμπιστοσύνης.

n Δεύτερη προϋπόθεση, η πιστή εφαρμογή των συμφωνιών που έχουν ήδη υπογραφεί και βρίσκονται εν εξελίξει, όπως είναι πτυχές της λεγόμενης θετικής ατζέντας καθώς και άλλα ζητήματα που σχετίζονται με Μεταναστευτικό και Πολιτική Προστασία.

n Τρίτο προαπαιτούμενο και αξιολογικά πιο σημαντικό για την ελληνική πλευρά είναι η ύπαρξη αμοιβαίας κατανόησης σε ό,τι αφορά τις αρχές που θα πρέπει να διέπουν έναν τέτοιον διάλογο και οι οποίες θα πρέπει εξαρχής να τεθούν στο τραπέζι. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών υπογραμμίζουν πως, εφόσον ξεκινήσουν διαβούλευση επί του κρίσιμου θέματος της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, δεν αναμένεται να είναι μια διαδικασία σύντομη, τονίζοντας παράλληλα ότι προσώρας οι συνθήκες προσέγγισης δεν έχουν φτάσει στο σημείο εκείνο ώστε να μπορεί να επέλθει άμεσα η επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος που, βεβαίως, θα έθετε μια μεγάλη παρακαταθήκη για μια μακρά ειρήνη στην περιοχή.

Πότε θα ανάψει το πράσινο φως

Είναι γνωστό ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν εξουσιοδοτηθεί από τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας να αξιολογούν διαρκώς τα δεδομένα ούτως ώστε να βρεθεί το κατάλληλο μομέντουμ για να ανάψει το πράσινο φως και να καταστεί εφικτό να εκκινήσει ο διάλογος για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, πάντα σε επίπεδο κορυφής, καθώς Γεραπετρίτης και Φιντάν έχουν εντολή να θέσουν απλώς το πλαίσιο μιας τέτοιας συζήτησης, το οποίο θα περιλαμβάνει χρονοδιαγράμματα, αρχές αλλά και πρόσωπα που θα συμμετέχουν στον διάλογο. Προς το παρόν, Αθήνα και Αγκυρα βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης κοινής ημερομηνίας για μια πιθανή νέα συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ σε χρόνο προγενέστερο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Τουρκία για τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, η οποία αναμένεται να κλειδώσει περί τα μέσα Μαΐου. Εως τότε, θα έχουν προηγηθεί οι συναντήσεις για τους δύο άλλους πυλώνες του ελληνοτουρκικού διαλόγου, η επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Αθήνα στις 22 Απριλίου για τα πολιτικοστρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και στις 26 Απριλίου το ταξίδι Φραγκογιάννη στην Κωνσταντινούπολη για την από κοινού παρακολούθηση της «Θετικής Ατζέντας» με τον τούρκο ομόλογό του, πρέσβη Μπουράκ Ακτσαπάρ.

Μήνυμα στα Σκόπια

Οσον αφορά τις ρητορικές εξάρσεις που λαμβάνουν χώρα ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 8ης Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία, όπου πρόσφατα ο αρχηγός του δεξιού αντιπολιτευόμενου VMRO – DPMNE, Χρίστιαν Μιτσκότσκι δήλωσε πως εφόσον εκλεγεί δεν θα χρησιμοποιεί τη συνταγματική ονομασία της χώρας του αλλά το όνομα «Μακεδονία», αμφισβητώντας ευθέως τα όσα προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών, διπλωματικές πηγές από την Αθήνα σημειώνουν πως τέτοιου είδους αναφορές αντιβαίνουν ευθέως κάθε έννοια καλής εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Παράλληλα, αυτό που τονίζουν είναι ότι η Αθήνα οφείλει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά την πιστή εφαρμογή της εν λόγω συμφωνίας, χωρίς όμως να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της γείτονος χώρας. Για τον χρόνο κύρωσης των τεχνικών μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, επισημαίνεται ότι αυτό είναι κάτι που απορρέει άμεσα από την τήρηση των συμπεφωνημένων, η οποία βρίσκεται υπό διαρκή αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την πρόθεσή της να κυρωθούν τα τεχνικά μνημόνια σε χρόνο κατάλληλο – που δεν θα μπορούσε να είναι περίοδος προεκλογική για καμία από τις δύο χώρες – υπογραμμίζοντας όμως ότι αυτό δεν είναι κάτι που εξαρτάται μόνο από την Αθήνα αλλά και από τα Σκόπια που θα πρέπει να δείχνουν διαρκώς δείγματα σεβασμού στη συμφωνία που υπέγραψαν στις Πρέσπες το 2018.

Related posts

Yeni Safak: «Έκπληξη από την Αθήνα – Σταμάτησε να εξοπλίζει τα νησιά»

admin

Φάμελλος για Φλωρίδη: Σύγχρονος πολιτικός γενίτσαρος – Κατάντησε πιο ακροδεξιός από τον Βορίδη

admin

Κάτω από τη βάση λόγω υποκλοπών

admin

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στο Νταβός μεταβαίνει ο πρωθυπουργός – Θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες

admin

Μήνυμα Σολτς στην Τουρκία: Ολα τα προβλήματα πρέπει να λυθούν στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

admin

Μήνυμα Δένδια από Κύπρο: Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να εργάζονται μαζί

admin

Συνάντηση Μητσοτάκη-Μπλίνκεν: «Ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις»

admin

Παναγιώτης Ρήγας: Επιβεβαίωσε την «τραμπούκικη επίθεση» Τζανακόπουλου

admin

Μητσοτάκης: Eχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

admin