Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τρία αεροπλάνα

Σήμερα στην Αττική θα προσγειωθούν τρία αεροπλάνα από την Τουρκία. Το ένα θα κουβαλάει την τουρκική αποστολή – υπουργούς, ρεπόρτερ και το… έμπιστο προσωπικό. Το δεύτερο αεροπλάνο μεταφέρει τα θωρακισμένα αυτοκίνητα που χρησιμοποιεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το τρίτο είναι απλώς το back up αεροσκάφος, δηλαδή ένα εφεδρικό που τον συνοδεύει πάντα για λόγους ασφαλείας σε κάθε ταξίδι εκτός των τουρκικών συνόρων. Μαζί με τον τούρκο πρόεδρο, η ελληνική πλευρά περιμένει περίπου 100 μουσαφίρηδες. Μεταξύ αυτών, θα βρίσκονται εκτός απρόοπτου ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής της τουρκικής ΜΙΤ και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας.

Αυστηρό πρόγραμμα

Το πρόγραμμα του Ερντογάν στην Αθήνα είναι σε γενικές γραμμές αυστηρό. Επί της υποδοχής του τούρκου προέδρου θα βρεθεί στο αεροδρόμιο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει αναλάβει και τη συνοδεία κατά την αναχώρηση. Στον Γεραπετρίτη θα έπεφτε ο κλήρος και σε περίπτωση που υπήρχε σχετικό αίτημα από την τουρκική πλευρά για την επίσκεψη στη Θράκη – αυτός θα τον συνόδευε και εκεί. Μόνο μια παρέκκλιση στην οργάνωση του σημερινού προγράμματος ενδεχομένως να υπάρξει και αυτή μόνο αν ο Ερντογάν επιλέξει να πεταχτεί από το Μέγαρο Μαξίμου έως την τουρκική πρεσβεία ένα τετράγωνο πιο κει, η οποία έτσι κι αλλιώς είναι ζωσμένη με αυξημένα μέτρα προφύλαξης.

«Αστακός» το κέντρο

Τις λίγες ώρες που ο Ερντογάν θα παραμείνει στην Αθήνα, το κέντρο θα είναι «αστακός» από τα μέτρα ασφαλείας. Θα απαγορεύεται η είσοδος σε κάθε ξένο μη εργαζόμενο στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ η διέλευση θα είναι περιορισμένη μόνο σε διαπιστευμένους στην Ηρώδου Αττικού. Στο κτίριο του ΥΠΕΞ στην Ακαδημίας έχουν αποκλειστεί τρεις όροφοι – οι συναντήσεις των υπουργών εκεί θα λάβουν χώρα, όπως και στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας. Η συνάντηση των υπουργών Αμυνας Δένδια και Γκιουλέρ είναι η μοναδική που θα γίνει στη Λέσχη Αξιωματικών.

Διακήρυξη και συμφωνίες

Το στοίχημα της σημερινής επίσκεψης είναι η «κοινή διακήρυξη» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η οποία θα παραπέμπει στην ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας και στη διατήρηση διαύλων επικοινωνίας. Εκεί θα καταγράφονται και όποιες συμφωνίες κλειστούν – και όταν λέμε συμφωνίες, μη φανταστείτε μόνο υπουργικές υπογραφές, αλλά κυρίως χαμηλότερα μνημόνια κατανόησης και συνεργασίες με φορείς και οργανισμούς, όπως π.χ. το Enterprise Greece, στη βάση της θετικής ατζέντας που τρέχουν εδώ και καιρό τα δύο υπουργεία Εξωτερικών.

Related posts

Σαρλ Μισέλ: H παγκόσμια ασφάλεια απειλείται

admin

ΠΑΣΟΚ για Μπέο: Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων η αυτονόητη καταδίκη σκοταδισμού και ομοφοβίας

admin

Θα πουλήσουν οι Γερμανοί τα νησιά τους;

admin

Να παραδώσει την έδρα η Μερόπη Τζούφη, ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων

admin

«Θερμό καλοκαίρι» με κίνδυνο «ατυχήματος» προετοιμάζει ο Ερντογάν

admin

Anadolu: «Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο καταφύγιο για τους τρομοκράτες της FETO»

admin

Τουρκικά ΜΜΕ: «Το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι, η Ψέριμος, η Κίναρος και άλλα νησιά είναι δικά μας»

admin

Οι 6 στόχοι του προϋπολογισμού

admin

Fuel Pass: Τέλος στα σενάρια για παράταση του μέτρου έβαλε ο Παπαθανάσης

admin