Image default
ALPHA BANK

Τράπεζες: Ξεκινάει τον Δεκέμβριο το κλιματικό stress test

Το δεύτερο κλιματικό stress test στο οποίο θα μετέχουν 110 τράπεζες  από όλη την Ευρώπη – μεταξύ των οποίων και οι 4 συστημικές τράπεζες της χώρας αποτελεί γεγονός. Η κλιματική άσκηση θα τρέξει στο διάστημα από 1η Δεκεμβρίου 2023 έως 12 Μαρτίου 2024. Παρούσες και οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η δοκιμασία κλίματος στηρίζεται στην απαίτηση για μείωση 55% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα  ως το 2030. Ετσι οι προσπάθειες ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν εντατικοποιούνται και μοιραία  δημιουργούν σημαντικά κόστη για τη λειτουργία των επιχειρήσεων και των τραπεζών.

Το συγκεκριμένο stress test  θα πρέπει να θεωρείται  το πρώτο στάδιο της επόμενης άσκησης, που το αποτέλεσμά της  θα προσμετρηθεί στα κεφάλαια των τραπεζών.

Συγκεκριμένα στο κλιματικό stress test ζητείται από τις τράπεζες να αναφέρουν συγκεντρωτικά δεδομένα και δεδομένα σε επίπεδο αντισυμβαλλομένων (πελατών δηλαδή) με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους τα πιστωτικά ιδρύματα  από τον Δεκέμβριο του 2022.

Η αξιολόγηση

Με τον τρόπο αυτόν θα αξιολογηθεί:

  • Πόσο μεγάλη είναι η έκθεση των τραπεζών σε κλιματικούς κινδύνους. Στο σημείο αυτό θα συνυπολογιστούν οι ειδικές συνθήκες σε ό,τι αφορά το κλίμα της χώρας αλλά και σε ότι αφορά τις χορηγήσεις σε επιχειρήσεις όπου οι κίνδυνοι είναι ενισχυμένοι λόγω κλιματικής αλλαγής.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Ρόδο ή οι πλημμύρες στη Θεσσαλία αποτελούν σαφή παραδείγματα για το τι ακριβώς επιχειρείται να καταγραφεί από τη συγκεκριμένη άσκηση.

  • Ποιους μηχανισμούς έχουν αναπτύξει οι τράπεζες για την αξιολόγηση των κινδύνων, και για την αντιμετώπισή τους. Μέσα στη διαδικασία αυτήν  ενσωματώνεται και η τιμολόγηση στην οποία προβαίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και οι απαιτήσεις για την ασφάλιση της δραστηριότητας των επιχειρήσεων.
  • Πόσο εκτεθειμένες είναι οι τράπεζες σε δευτερογενείς επιπτώσεις από παρόμοιους κινδύνους. Ως δευτερογενής επίπτωση είναι μια ολόκληρη περιοχή να μην μπορεί να λειτουργήσει επί μακρόν μετά από μια κλιματική καταστροφή έστω και εάν οι πελάτες των τραπεζών δεν έχουν υποστεί πρωτογενή ζημιά.

Κίνδυνοι – κόστος

Τα συγκεντρωτικά δεδομένα θα περιγράψουν ευρύτερα τους κινδύνους του τραπεζικού τομέα που σχετίζονται με το κλίμα.

Εν τω μεταξύ στο πλαίσιο όλων των παραπάνω απαιτήσεων θα απαιτηθεί από το 2024 όλες οι μεγάλες  επιχειρήσεις να ραπορτάρουν τις εκπομπές τους σε διοξείδιο του άνθρακα αλλά και τους κινδύνους τους οποίους τυχόν αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή. Ως μεγάλες επιχειρήσεις  θεωρούνται αυτές που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και έχουν τζίρο άνω των 40 εκατ. ευρώ.

Περίπου 1000 τέτοιες επιχειρήσεις αποτελούν πελάτες των ελληνικών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία των  πιστωτικών ιδρυμάτων για τη δημιουργία πλατφόρμας στην οποία οι μεγάλες επιχειρήσεις πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων θα αναφέρονται σε μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν από την κλιματική αλλαγή, πρωτογενώς ή και δευτερογενώς.

Όλα τα παραπάνω θα συνδιαμορφώνουν την τιμολογιακή πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών δημοσίευσε τα τελικά πρότυπα που θα χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή δεδομένων σχετικά με το κλίμα από τις τράπεζες της ΕΕ στο πλαίσιο της εφάπαξ ανάλυσης του σεναρίου κλιματικού κινδύνου Fit-for-55.

Μέσα στη λίστα των τραπεζών που θα μετέχουν στην άσκηση συγκαταλέγονται οι: Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Eurobank, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς.

Related posts

Alpha Bank: Αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην πρώτη συναλλαγή συγκέντρωσης στον κλάδο των ΑΕΕΑΠ

ad

Alpha: Με 40 εκατ. συμμετείχε στο καλυμμένο ομόλογο η EBRD

admin

Alpha Bank: Πουλά επιχειρηματικά δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

admin

Alpha Bank: Άνω του 5% η έμμεση συμμετοχή της BlackRock

admin

Η Alpha Bank «Best Private Bank in Greece» για δεύτερη συνεχή χρονιά

admin

Alpha Bank: Ποιοι είναι οι έξι «μνηστήρες» για Cepal και project Galaxy

admin

Alpha Bank: Το βαρύ πυροβολικό του Σχεδίου Ανάκαμψης

NEWSROOM

Alpha Bank: Κάτω του 5% υποχώρησε το ποσοστό της Capital

admin

Πώς θα στηριχθεί η απασχόληση μετά την πανδημία

NEWSROOM