Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

Τράπεζες: Θετικό σινιάλο από SSM για τα μερίσματα

Θετικά αντιμετωπίζει πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) το ενδεχόμενο να μοιράσουν οι ελληνικές τράπεζες μέρισμα από τα κέρδη του 2023.

Με βάση τις συζητήσεις που έχουν κάνει τα πιστωτικά ιδρύματα σε σχέση με το SREP, ο SSM φαίνεται να έχει δώσει το φως στις περισσότερες τράπεζες, επιτρέποντάς τους να μειώσουν κεφαλαιακούς δείκτες και συγκεκριμένα τους δείκτες PIllar 2 Requirement και Pillar 2 Guidance. Εξέλιξη που ερμηνεύεται από τις διοικήσεις των τραπεζών ως θετική ένδειξη απέναντι το αίτημα για διανομή μερισμάτων.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι διοικήσεις θα επιθυμούσαν, στο βαθμό που αυτό θα ήταν εφικτό, να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν απολύτως από τον επόπτη αν μπορούν να διανείμουν μέρισμα και σε τι ύψος όταν θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματά τους για το τέλος του έτους, δηλαδή στο α’ τρίμηνο.

Αυτή ακριβώς είναι και η επιθυμία των επενδυτών, καθώς το ζήτημα ήταν κυρίαρχο στα road shows όπως προέκυψε και από αυτό της Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να διανείμουν μέρισμα που ανέρχεται για μεν την Τράπεζα Πειραιώς στο 10% των κερδών, για την Εθνική 20% έως 30%, για την Alpha Bank 15% και για την Εurobank 20%.

Tα πιστωτικά ιδρύματα διαθέτουν εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα και έτσι, κρίνεται πως μπορούν να προχωρήσουν στη διανομή κερδών προς τους μετόχους. Εναλλακτικά, μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες όπως επαναγορές τίτλων (Buy Back), κάτι που θέλουν και οι μέτοχοι.

Ενα επόμενο κρίσιμο ερώτημα από τους επενδυτές είναι κατά πόσον η κερδοφορία των τραπεζών θα κρατήσει, θα έχει δηλαδή διάρκεια και με ποιο τρόπο αυτό θα επιτευχθεί. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το πλάνο των τραπεζών προβλέπει πως την προσεχή τριετία τα επιτόκια μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά θα διατηρηθούν σε επίπεδα άνω του 2% και οι χορηγήσεις θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

Related posts

Alpha Bank: Κεφάλαιο Κίνησης σε μικρομεσαίες κατασκευαστικές

admin

Εθνική Τράπεζα: Πάει για Νοέμβριο η διάθεση του 20% από ΤΧΣ

admin

Ν. Νεζερίτης: Η Alpha Bank πρωτοστατεί στις χρηματοδοτήσεις ΣΔΙΤ

admin

Attica Bank: Ζημιές προ φόρων ύψους 27,5 εκατ. στο εξάμηνο

admin

Νέος CEO στην Πειραιώς Factoring ο Βασίλης Καϊμάς

admin

Στασιμότητα στη γερμανική οικονομία το Q4 βλέπει η Bundesbank

admin

Τα αποθεματικά για ζημίες δανείων έριξαν τα κέρδη της Wells Fargo

admin

Ανεβάζει τους στόχους για τα έσοδα η Deutsche Bank

admin

Πρόταση Intrum για SPV «ομπρέλα» για τα NPEs των τραπεζών

admin