Image default
PIRAEUS BANK

Τράπεζα Πειραιώς: Προς πλήρη ιδιωτικοποίηση

Στη διάθεση του  27% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς το οποίο κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται να συγκλίνουν οι απόψεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν χθες σε κυβερνητική σύσκεψη που έλαβε χώρα και την οποία συνεπικούρησαν και παράγοντες  σχετικοί  με την έκδοση προκειμένου να καταλήξουν σε μια άποψη- πρόταση.

Μετά από μια μακρά περίοδο αντεγκλήσεων τόσο επί του θέματος του ποσοστού όσο και επί αυτού της τιμής,  σε ό,τι αφορά την έκδοση της Τράπεζας Πειραιώς φαίνεται πως πρόταση θα είναι η ιδιωτικοποίηση  μέχρι του ανώτατου εύρους δηλαδή  27%  του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και από τον σύμβουλο του Ταμείου, την BofA.

Ωστόσο τα χαρτιά της έκδοσης δεν θα ανοίξουν πριν κλείσουν τα χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ στο τέλος της εβδομάδας κάτι το οποίο σημαίνει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν γνωστά από το βράδυ της ερχόμενης Παρασκευής έως τη Δευτέρα το πρωί οπότε και θα εγκριθεί και θα αναρτηθεί το ενημερωτικό δελτίο της τράπεζας από την Κεφαλαιαγορά με όλες τις λεπτομέρειες της έκδοσης. O λόγος που οι διαδικασίες έχουν τεράστια εμπιστευτικότητα είναι πως υπάρχουν προβλέψεις πολύ υψηλών αποζημιώσεων στην περίπτωση που οι πληροφορίες επηρεάσουν την τιμή της μετοχής και τη ζήτηση για τις μετοχές της τράπεζας ακόμη και και σε αυτήν την ίδια την έκδοση.

Τράπεζα Πειραιώς: Εβδομάδα κρίσιμων αποφάσεων για το placement

Το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει τη Δευτέρα στις 4 Μαρτίου και η έκδοση θα ολοκληρωθεί στις 6 Μαρτίου. Η κατανομή σε ότι αφορά ιδιώτες και θεσμικούς επενδυτές μοιάζει να λαμβάνει τη μορφή της έκδοσης της Εθνικής όπου οι δεύτεροι δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το 10% 15% της έκδοσης. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η πολύ μεγάλη ζήτηση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι απόψεις συνέκλιναν στην πρόταση το Ταμείο να προχωρήσει στην πώληση ολόκληρου του ποσοστού του.

Οι αναλυτές μιλούν για ένα discount στην τιμή  το οποίο θα κινείται μεταξύ 5% έως 10%. Το discount φυσικά θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με το ποσοστό των μετοχών  που θα διατεθεί.

Όσοι υποστήριξαν το  27%  επιχειρηματολογούν  πως με αυτόν τον τρόπο η τράπεζα εισέρχεται δυναμικά στον ιδιωτικό τομέα και ανοίγει ο δρόμος και για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΤΕ αμέσως μετά ώστε να μην υπάρχουν τράπεζες δύο ταχυτήτων.

Όσοι  υποστήριξαν ποσοστό μικρότερο επιχειρηματολόγησαν πως ενδέχεται η τιμή να λάβει την ανιούσα μετά την έκδοση και πως από αυτήν την άνοδο το ΤΧΣ θα πρέπει να επωφεληθεί όσο το δυνατόν περισσότερο περιορίζοντας τις απώλειες που κατέγραψε όταν μετοχοποίησε τις τράπεζες.

Θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο πως αν τελικώς ιδιωτικοποιηθεί το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, αμέσως μετά η Εθνική Τράπεζα θα υποβάλει το δικό της αίτημα για νέα έκδοση προκειμένου να ιδιωτικοποιηθεί και το υπόλοιπο του 18% που κατέχει το Ταμείο στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Related posts

Τράπεζα Πειραιώς: Online έκδοση πιστωτικών καρτών

ad

Πειραιώς: Πώληση 668.265 μετοχών από ΕΧΑΕ

admin

Πειραιώς: UBS και Morgan Stanley υπερψηφίζουν την Agenda 2020

admin

Σημαντική αποκλιμάκωση τιμών σε σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι και ρύζι τον Δεκέμβριο

ad

Στις 4 Αυγούστου «κληρώνει» για το mega deal Πειραιώς στα ακίνητα

admin

Η Τράπεζα Πειραιώς στην 5η έκθεση Food Expo 2018

admin

Μεγάλου: Να χρηματοδοτήσουμε τις σωστές επενδύσεις

admin

Τράπεζα Πειραιώς: Η «Εξέλιξη» συμμετέχει στην Εβδομάδα Ηλεκτρονικού Εμπορίου

admin

Πειραιώς: Συμφωνία συμβολαιακής κτηνοτροφίας με «Καρακανάς Παναγιώτης και Σία»

admin