Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το trash party και τα λοιπά, τα δυο deals που χάλασαν, ο άγριος καυγάς στο υπουργείο και η εξαφάνιση της βίλας Μεταξά

Ρωτάει με το αθώο του ύφος ο Λιάγκας αν έκανε καλά ο αρχηγός που πήγε μπουζούκια και απαντάει ο Αρης θετικά, λέγοντας ότι και ο Ανδρέας πήγαινε και χόρευε ζεμπεκιές και τα ‘σπαγε, άρα και ο Κασσελάκης μια χαρά κάνει. Τέλειο, ε; Κοιτάξτε, όσο έχουν κοινό μια χαρά είναι…


Ανοίγει πόρτες το trash party





-Αυτό το ανάλαφρο πρωινάδικο party όπως εξελίσσεται πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ… ανοίγει πόρτες για τα καλά στη Βουλή και για τους υπόλοιπους. Λίγο πιο κανονικούς αριστερούς, πρώην ΣΥΡΙΖΑ. Μου λέει λοιπόν ο δημοσκόπος μου ότι αμέσως μετά την 4η θέση, για την οποία μάχονται ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, συνωστίζονται 6 κόμματα που βρίσκονται πέριξ του 3%. Και αυτό γιατί εκτός από την Πλεύση Ελευθερίας, τη Νίκη και τη Νέα Αριστερά, τις τελευταίες ημέρες εμφανίζουν δυναμική παρουσία μεταξύ 2 – 2,5% η Λατινοπούλου, το ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη, ο Πέτρος Κόκκαλης και οι Δημοκράτες του Λοβέρδου. Μαζί με αυτούς δημοσκοπική παρουσία κοντά στη μονάδα κάνει ακόμα και ο Εμφιετζόγλου που πήρε και την υποστήριξη του Ηλία Κασιδιάρη. Κλείνω την ενότητα με μία ακόμη ατάκα Αρη Σ. Είχε πλάκα να τον δεις πως όταν τον ρώτησε δημοσιογράφος αν είναι ο Κασσελάκης Αριστερός, ξεροκατάπιε μία-δυο φορές και στο τέλος με γουρλωμένα μάτια απάντησε «ναι».


Καραμπόλες εδρών





-Το εύρημα όμως που τρελάνει τα “μηχανάκια” των δημοσκόπων είναι ότι οι πολύ μικροί που αυξάνουν ποσοστά λίγο πριν από το φινάλε της αναμέτρησης “τσιμπάνε” όχι από τους πολύ μεγάλους, αλλά από τους υπόλοιπους μικρούς. Για παράδειγμα, η άνοδος του Βαρουφάκη ταυτίζεται χρονικά με τη στασιμότητα ή μικρή υποχώρηση της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης ή αντίστοιχα η αύξηση των ποσοστών της Λατινοπούλου με την υποχώρηση της Νίκης. Χαμός 2.0! Τι σημαίνει αυτό; Όπως μου περιγράφει γνώστης των εκλογικών συστημάτων, η ΝΔ με 34% και συνολικά 6 κόμματα πάνω από το 3% παίρνει 9 έδρες, ενώ με το ίδιο ποσοστό και 8 κόμματα άνω του 3% πέφτει στις 7.


Διυπουργική για τη Στρατηγική των ΑμεΑ





-Την προσεχή Πέμπτη 23 Μαΐου θα παρουσιαστεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η Εθνική Στρατηγική που σχεδίασε η κυβέρνηση για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024 – 2030: “Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους”. Εισηγητής της Στρατηγικής έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, αλλά ενδεικτικό της βούλησης του Μεγάρου Μαξίμου για να υλοποιηθούν οι δεκάδες δράσεις του σχεδίου είναι ότι στη συνεδρίαση θα παραστούν και θα τοποθετηθούν οι συναρμόδιοι υπουργοί Παιδείας Κ. Πιερρακάκης, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σ. Ζαχαράκη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ε. Αγαπηδάκη και αρκετοί υφυπουργοί.


Placement με το βλέμμα στο Λονδίνο


-Το placement του ομίλου Μυτιληναίος αποτελεί ένα ακόμη βήμα στη στρατηγική για εισαγωγή των μετοχών του ομίλου στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Η διάθεση μετοχών έγινε για τα long only funds που θα υποστηρίξουν το relisting. Επιπλέον η αύξηση της διασποράς αυξάνει το ειδικό βάρος της εταιρείας τόσο στον ελληνικό MSCI Standard Index, όσο και στο weight της ίδιας της εταιρείας στο Greek MSCΙ, εξέλιξη που αναμένεται να προσελκύει εισροές. Πηγές από τον όμιλο έλεγαν πως έχουν γίνει πολλά και υπάρχουν κι άλλα που θα γίνουν στο πλαίσιο της πορείας για το LSE και μετά και στον FTSE 100.


Εurobank – Βουλγαρία: Ναι, μεν, αλλά…





-Στραβά θα το πάρουμε τώρα με τις δουλειές που χάλασαν, σκάλωσαν αλλά και με τα αίματα που άναψαν σε υπουργείο και παραλίγο να έπεφτε και ξύλο. Πιάνουμε λοιπόν τη σκυτάλη από τη Eurobank που δεν έβγαλε επίσημη διάψευση για το δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε (επικαλούμενο βουλγαρικά media) ότι εξέφρασε ενδιαφέρον για την 5η μεγαλύτερη τράπεζα στη Βουλγαρία, αν και πηγές της τράπεζας δεν επιβεβαίωσαν τις σχετικές πληροφορίες που θέλουν τη Eurobank Bulgaria (και τη Unicredit Bulbank) να βρίσκονται σε προχωρημένες συνομιλίες για την απόκτηση της First Investment Bank, του πέμπτου μεγαλύτερου από άποψη ενεργητικού τραπεζικού ομίλου της Βουλγαρίας. Oι πληροφορίες είναι ότι η Eurobank κοίταξε τη First Investment Bank αλλά αφενός τη βρήκε ακριβή και αφετέρου υπήρξε ένα ζήτημα σε σχέση με το πόσο ρίσκο θέλει να πάρει στη βουλγαρική αγορά. Σε κάθε περίπτωση, τα νέα από τη Βουλγαρία είναι μια εξέλιξη που αποκαλύπτει πως η Eurobank βλέπει στρατηγικά τη μελλοντική της ανάπτυξη. Άλλωστε για την τράπεζα προέχει αυτή την περίοδο η δημόσια πρόταση που ετοιμάζει μετά το καλοκαίρι για την Ελληνική Τράπεζα Κύπρου.


Δεν τα βρήκε (προς το παρόν, τουλάχιστον) με τους Γερμανούς


-Και συνεχίζουμε το κεφάλαιο με τις δουλειές που δεν προχωρούν, προσθέτοντας πως τα σχέδια του Θ. Φέσσα – Quest Συμμετοχών για πώληση της ACS στη γερμανική GLS έχουν κολλήσει και οι πιθανότητες είναι να μην προχωρήσει το deal.


Ολλανδοί επενδυτές – “Συσσίτια ΕΑΜ” σημειώσατε 2 (οι Ολλανδοί πλήρωσαν να φύγουν)


-Τελικά οι Ολλανδοί επενδυτές τα βρόντηξαν και παράτησαν την επένδυση που σχεδίαζαν να κάνουν στο παλιό κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο. Παρότι η MRP TAVROS AE, θυγατρική του ολλανδικού ομίλου MRP, είχε κηρυχθεί πλειοδότης στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση του ακινήτου, ο δήμος Ταύρου Μοσχάτου -στα όρια του οποίου βρίσκεται το κτίριο- είχε ταχθεί κατά της επένδυσης. Και όταν λένε κατά, δεν έμεινε στα λόγια αλλά είχε προσφύγει στα δικαστήρια, είχε τροποποιήσει το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο στο οικοδομικό τετράγωνο που βρίσκεται το ακίνητο ώστε να μην επιτρέπονται κατοικίες και εμπορικές χρήσεις και γενικώς κινήθηκε με κάθε τρόπο για να εμποδίσει το project. Ο δήμος υποστήριζε ότι πρέπει να του εκχωρηθεί δωρεάν το ακίνητο και να γίνει κοινωφελής χώρος, να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες δημοτικών υπηρεσιών και δημοτών, να διαμορφωθούν συνεργατικοί χώροι για νέους καλλιτέχνες, κ.λπ. Μεταξύ άλλων, είχε ειπωθεί να γίνει σε κάποια γωνιά και μουσείο Εθνικής Αντίστασης, γιατί ελέχθη πως το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ, αν και δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τα “συσσίτια”. Όσοι, δε, επισήμαιναν πως όταν ζητάς ως χώρα επενδύσεις πρέπει να διασφαλίζεις πως αυτές θα γίνονται, χαρακτηρίστηκαν με ευκολία από τον δήμο καλοθελητές, υποτακτικοί, νεροκουβαλητές και άλλα τέτοια ανάλογα… Έτσι οι Ολλανδοί, που είναι πρακτικοί άνθρωποι, σκέφτηκαν «εδώ θα μπλέξουμε για καιρό» (όπως καλή ώρα οι Αμερικάνοι της NCH Capital στην Κασσιόπη) και ενημέρωσαν το ΤΑΙΠΕΔ πως εγκαταλείπουν το έργο. Έχασαν βέβαια τα λεφτά της εγγυητικής, αλλά κέρδισαν την ησυχία τους. Οι… πρώην επενδυτές εν τω μεταξύ δεν είναι κάποιοι περαστικοί που είδαν φως και μπήκαν. Η MRP Development ανήκει στην οικογένεια Meijer, μια από τις πλουσιότερες της χώρας, ενώ ο όμιλος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ολλανδία.


Μόνο στο ξύλο δεν πλακώθηκαν


-Μόνο στα χέρια, όπως μου μεταφέρουν, δεν πιάστηκαν προχθές σε σύσκεψη σε υπουργείο της Λ. Μεσογείων γνωστός θεσμικός παράγοντας και πρωτοκλασάτο στέλεχος της αγοράς. Στην έντονη στιχομυθία που υπήρξε και άναψε τα αίματα, μαρτυρίες αναφέρουν ότι ήταν παρόντες στενός συνεργάτης υπουργού της κυβέρνησης αλλά και ένας ακόμη συνεργάτης του πρωθυπουργού. Γιατί ηλεκτρίστηκε η ατμόσφαιρα; Για ποιο έργο εκτός Ελλάδας βγήκαν μαχαίρια και ποιος είναι ο ρόλος ελληνικών και ξένων τραπεζών σ’ αυτό; Έλα ντε…


Μας πήραν τη «Βίλα Μεταξά», πατριώτη (με την πισίνα των 175 τ.μ.)


-Κατά περίεργο τρόπο «εξαφανίστηκε» από την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών η «βίλα Μεταξά» στο Σούνιο, που έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί από την Intrum στις 24 Ιουλίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 12 εκατ. ευρώ. Τούτο μάλιστα μετά την ευρεία δημοσιότητα που απέκτησε η υπόθεση από τη σχετική αποκάλυψη του «ΘΕΜΑτος» τόσο για το προγραμματισμένο σφυρί, όσο και για τη μακρά ιστορία της βίλας που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια στους πλειστηριασμούς. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Για να θυμίσω, μόνο όσον αφορά τα τελευταία «επεισόδια», η βίλα με πιάτο τον Ναό του Ποσειδώνα, ήταν να βγει πάλι στο σφυρί στις 16 Δεκεμβρίου 2022, με την τιμή στα 12 εκατ. ευρώ, αλλά υπήρξε αναστολή. Το ίδιο έγινε και στις 22 Μαρτίου 2023. Στα τέλη Ιουλίου του 2023 αναρτήθηκε για μια ακόμη φορά στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών και το νέο σφυρί είχε προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 25 Οκτωβρίου 2023 με την τιμή εκκίνησης στα 12 εκατ. ευρώ, κάτι που την καθιστούσε το ακριβότερο ακίνητο της πλατφόρμας. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα «εξαφανίστηκε» από τη λίστα για άγνωστους λόγους… Επανήλθε φέτος στα μέσα Μαΐου με προγραμματισμό για τις 24 Ιουλίου, αλλά και πάλι «εξαφανίστηκε» από τους αναρτηθέντες πλειστηριασμούς. Ωστόσο, εξακολουθεί να περιλαμβάνεται σε αυτούς που έχουν δημοσιευθεί. Πολλά τα «μυστήρια»… Όπως μαθαίνω πάντως υπάρχουν αρκετοί «τολμηροί» ενδιαφερόμενοι -μέχρι και από τη Ν. Υόρκη, όπως λένε οι πληροφορίες- παρά τις «σκιές» όσον αφορά τη νομιμότητα των κτιρίων που την αποτελούν. Κάτι άλλωστε που εξηγεί, κατά κάποιον τρόπο, και γιατί έχει μείνει στα αζήτητα τόσα χρόνια και ενώ η τιμή της ήταν στο παρελθόν ακόμη και στο μισό, δηλαδή στα 6 εκατ. ευρώ. Δεν έχω κάποια περαιτέρω πληροφόρηση, αλλά επειδή πρόκειται για ένα μοναδικό ακίνητο, μου μυρίζει Ελληνας εφοπλιστής…


Ο… νέος ΔΟΛ και τα γραφεία του Μυστακίδη


-Και εδώ η στήλη αλλάζει μοτίβο γιατί δεν αντέχει άλλη μαυρίλα και περνάμε σε μια είδηση με θετικό πρόσημο. Σήμερα λοιπόν γίνεται η επίσημη παρουσίαση για τη μεταμόρφωση των πρώην γραφείων του ΔΟΛ στη Χρήστου Λαδά κοντά στο Σύνταγμα που έχουν ανακαινιστεί πλήρως σε ένα από τα λίγα «πράσινα» κτίρια του κέντρου της Αθήνας από τους νέους ιδιοκτήτες, τους Γερμανούς της ehret klein και μισθώνεται στη ΔΕΗ. Η τελευταία φαίνεται ότι έχει… πιάσει και μισθώνει ό,τι νέο και «πράσινο» βγαίνει στο κέντρο της Αθήνας αν ληφθεί υπόψη ότι είναι και ο μισθωτής στο κτίριο σε μία πιο «δύσκολη» περιοχή, στη συμβολή των οδών Βερανζέρου και Γ’ Σεπτεμβρίου κοντά στην Ομόνοια, το οποίο σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο από όσους περνούν από εκεί. Πρόκειται για κτίριο γραφείων της δεκαετίας του ’60, από το χαρτοφυλάκιο του Αρ. Μυστακίδη, το οποίο μεταμορφώθηκε κι αυτό πλήρως με όρους αειφορίας και έχει παρουσιαστεί και στη δράση του Open House Athens, τον γνωστό θεσμό για την ανάδειξη και προώθηση της αρχιτεκτονικής, όπου το ευρύ κοινό έχει πρόσβαση σε μοναδικά ακίνητα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στην Αθήνα.


Αμυντικό παιχνίδι στο Χρηματιστήριο


-Παρά τα 165,5 εκατ. ευρώ της χθεσινής αξίας συναλλαγών, στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από αμυντικές κινήσεις και διστακτικούς αγοραστές. Τα πακέτα προσυμφωνημένων συναλλαγών ήταν 58,3 εκατ. ευρώ με πρωταγωνιστή την Εθνική Τράπεζα που με 5 πακέτα αξίας 35,8 εκατ. ευρώ ανέδειξε τις υπόγειες ζυμώσεις και ανακατανομές χαρτοφυλακίων, ενώ η μετοχή της έκλεισε στα 8,45 ευρώ με πτώση -0,82%. Ο Τραπεζικός Δείκτης δεν βοήθησε χθες τον Γενικό Δείκτη αφού σημείωσε πτώση -0,24%. Την αξιοπρέπεια της αγοράς κράτησε η Alpha Bank στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης με άνοδο 0,9% στα 1,768 ευρώ. Χωρίς τις τράπεζες, το οχυρό των 1.500 μονάδων του Γενικού Δείκτη δεν άντεξε παρά μόνον λίγα λεπτά της ώρας, αλλά με τη βοήθεια της Alpha, της Cenergy ( 3,3%) και της ΒΙΟΧΑΛΚΟ ( 3%) τελικά, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε στις 1.496,35 μονάδες με μικρή πτώση -0,43%.


Όταν μπαίνει ο παλιός


-Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας μόλις μήνας από την ημέρα που ανακοινώθηκε η υπογραφή δεσμευτικής συμφωνίας για τη συμμετοχή του Επενδυτικού Ταμείου SMERemediumCap του Νίκου Καραμούζη στην Ανώνυμη Βιομηχανική Εμπορική Εταιρεία Doppler. Μέσα σ’ αυτόν τον μήνα, η τιμή της μετοχής (η Doppler διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ) αυξήθηκε κατά 18% περίπου, ενώ χθες ξεπέρασε με άνεση την κεφαλαιοποίηση των 12,1 εκατ. ευρώ με μια εντυπωσιακή άνοδο 9,5%.


Αλλαγή φρουράς στη Fourlis


-Μετά από 24 ολόκληρα χρόνια και λίγες μέρες πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και τη δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων, αποφάσισε να αποχωρήσει ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου Fourlis, Γιώργος Αλεβίζος. Πριν από έναν χρόνο, τον Ιούνιο του 2023, είχε αποχωρήσει, μετά από θητεία 17 ετών, ο τέως διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Απόστολος Πεταλάς, τον οποίο αντικατέστησε ο Δημήτρης Βαλαχής. Η διοίκηση βρισκόταν σε αναζήτηση νέου και ικανού CFO με τη βοήθεια εξειδικευμένης εταιρείας head hunters και άμεσα θα γίνει γνωστό το νέο όνομα. Παρά τη χθεσινή άνοδο της τιμής της μετοχής ( 1,94% στα 4,2 ευρώ), ο Όμιλος Fourlis θέλει να αξιοποιήσει περισσότερο το θετικό κλίμα στο χρηματιστήριο και η χρηματιστηριακή του αξία να ξεκολλήσει από τα 220 εκατ. ευρώ.


H μαύρη τρύπα της Βωβός


-Ο άλλοτε κραταιός όμιλος στην ανάπτυξη ακινήτων Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική, που ταλαιπωρείται τα τελευταία χρόνια λόγω των οφειλών του, δημοσιοποίησε την κατάσταση οικονομικών αποτελεσμάτων για το 2022. Με αρνητικά ίδια κεφάλαια 131 εκατ. ευρώ και δανεισμό 156 εκατ. ευρώ, στο τέλος του έτους είχε ζημιές 20 εκατ. ευρώ. Υπάρχουν απαιτήσεις 35 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποίησε πωλήσεις 6 εκατ. ευρώ.


DotSoft


-Με τη γνωστή πια και δοκιμασμένη μέθοδο της συναλλαγής 200 μετοχών συνολικής αξίας όχι μεγαλύτερης των 1.600 ευρώ, η μετοχή της DotSoft (στην οποία αυξάνει διαρκώς τη συμμετοχή του, ο χρηματιστής Τζουζέπε Τζιάνο) έχει αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της στα 25,2 εκατ. ευρώ. Τον Αύγουστο του 2023, η DotSoft από τη Θεσσαλονίκη είχε αντλήσει το μεγάλο για εκείνη την εποχή ποσό των 2 εκατ. ευρώ και είχε εισαγάγει τις μετοχές της στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου. Πριν από 1 χρόνο, η μετοχή της DotSoft διαπραγματευόταν κάτω από τα 4 ευρώ. Χθες, έκλεισε (με συναλλαγές 1.600 ευρώ) στα 8,1 ευρώ. Κατά συνέπεια, έχει αυξήσει τη χρηματιστηριακή της αξία μέσα σ΄ έναν χρόνο κατά 92%.


Ξενυχτούν πάνω στις οθόνες τους







-

--.gr

Related posts

Επίδομα παιδιού: Ποιος δήμος στην Ελλάδα δίνει οικονομική ενίσχυση 3.000 ευρώ

admin

Ecofin: Μαίνεται ο καυγάς για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας

admin

Έκθεση συστήματος «ΑΤΛΑΣ»: Τον Σεπτέμβριο έγινε η απονομή ρεκόρ 19.632 συντάξεων

admin

Μικρή άνοδος στο Χρηματιστήριο – Πάνω από τις 1.390 μονάδες στο υψηλό ημέρας

admin

«Συν-εργασία»: Παρατείνεται έως τις 31 Μαρτίου 2022 το πρόγραμμα

admin

Απόσυρση ηλεκτρικών συσκευών: Ποιες συσκευές αφορά θα αφορά η επιδότηση

admin

Το αγροτικό μασάζ Βορίδη, η Κεντροαριστερά (ανησυχεί), το ΚΚΕ αναθεωρεί, το κρητικό σφυρί του κ. Παντελή και τα ξενοδοχεία που κονταίνουν

admin

ΑΑΔΕ: Παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για φορολογούμενους με εξουσιοδοτημένους λογιστές σε πληγείσες περιοχές

admin

Bitcoin: Σε νέο ρεκόρ το κρυπτονόμισμα, έφτασε τα 68.000 δολάρια

admin