Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το Mέγαρο Μαξίμου ζυγίζει την «κοινωνική αντιπολίτευση»

Το στοίχημα να φρενάρει την αποστασιοποίηση κοινωνικών και επαγγελματικών ομάδων από κυβερνητικές επιλογές, δηλαδή να σβήσει τα σημάδια φθοράς, τα οποία, παρά τη γαλάζια κυριαρχία, αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις, δίνει το Μαξίμου. Σε κυβέρνηση και ΝΔ συνειδητοποιούν ότι έρχονται αντιμέτωποι με όσα ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει παραδεχθεί, αφενός ότι «αντίπαλος» είναι τα προβλήματα, αφετέρου ότι τα κυβερνητικά αφτιά πρέπει να είναι ανοιχτά στις δυσκολίες. Επειτα από διαδοχικές εκφράσεις διαμαρτυρίας ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και αιτήματα – δικηγόροι, αγρότες, ταξιτζήδες, φοιτητές, νοσοκομειακοί κ.λπ. – ειδικά η σημερινή μέρα, ένας χρόνος μετά την τραγωδία στις σιδηροδρομικές ράγες των Τεμπών, είναι «βαριά», με συμμετοχή πολλών κλάδων στον απεργιακό κλοιό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης χαρακτήρισε «δεδομένη» τη στήριξη στους συγγενείς των θυμάτων στα Τέμπη, τονίζοντας ότι πως «πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη ήσυχη να κάνει τη δουλειά της».

Η ενεργοποίηση μιας επιχείρησης αλλαγής κλίματος και απεγκλωβισμού από έναν Φεβρουάριο που αποδεικνύεται ο μήνας της… κοινωνικής αντιπολίτευσης και των πολλαπλών πιέσεων για την κυβέρνηση (από το θέμα της ισότητας στον γάμο μέχρι το αγροτικό κίνημα, την ακρίβεια, το αίσθημα ανασφάλειας) φαίνεται ακόμα και στην τελευταία διαδικτυακή ανασκόπηση του Πρωθυπουργού, όταν προσπάθησε να μιλήσει για δράσεις «με θετικό ορατό αποτύπωμα». Φαίνεται επίσης από το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση δεν είναι ευκαιρία αποστολής «ανέξοδων μηνυμάτων», κάτι που αποτελεί έστω έμμεση παραδοχή ότι είναι ορατός αυτός ο κίνδυνος.

Κυβερνητικά στελέχη αποφεύγουν να μιλούν για «μέτωπα» και επιμένουν ότι πρόκειται για «εφαρμογή δεσμεύσεων», ωστόσο είναι σαφές ότι θα επιδιωχθούν πλέον οι λιγότερες δυνατές συγκρουσιακές πρωτοβουλίες. Μετά και την ψήφιση του νόμου για τα ΑΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα, κυβέρνηση και κόμμα θα ριχτούν σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τις εστίες δυσαρέσκειας. Σε πρώτο πλάνο έρχονται οι πτυχές της καθημερινότητας. Εξού και τα αναμενόμενα «αντίβαρα» – θέματα όπως η ενίσχυση του εισοδήματος (με αποφάσεις για τον κατώτατο μισθό τον Μάρτιο), η στήριξη των νέων οικογενειών (με σχέδιο για το Δημογραφικό τον Μάιο), η αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος, η προβολή της ατζέντας άμυνας και του «νόμου και τάξη».

Ψηλά στην ατζέντα

Αλλωστε είναι αυξημένη η προσοχή σε ζητήματα που παραδοσιακά βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της γαλάζιας βάσης: το Μεταναστευτικό (ενδεικτικές οι διαρροές πηγών του πρόσφατου ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση των παράνομων ροών), η ασφάλεια, το ΕΣΥ, η οικονομία. Σύμφωνα με την Opinion Poll, τα προβλήματα που απασχολούν περισσότερο είναι οι ανατιμήσεις, η εγκληματικότητα, η υγεία, η παιδεία και η ανεργία, ενώ για την πλειονότητα των ερωτηθέντων τα εσωτερικά προβλήματα – και όχι τα ευρωπαϊκά θέματα – αποτελούν κριτήριο επιλογής ψήφου στην ευρωκάλπη. Αντίστοιχα η Metron Analysis κατέγραψε αρνητικές εντυπώσεις μεταξύ άλλων από την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Οσο για το θέμα των πανεπιστημίων αποδεικνύεται και αυτό δυσκολότερο από όσο υπολόγιζε το Μαξίμου, καθώς σε έναν μήνα αυξήθηκαν οι αρνητικές εντυπώσεις από τις κυβερνητικές επιδόσεις στην παιδεία, αλλά παραμένει οριακά πλειοψηφικό το ρεύμα υπέρ της λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων.

Την  ώρα που η κυβέρνηση ακούει «καμπανάκια», η αντιπολίτευση εξακολουθεί να καταγράφει αδυναμία να τροφοδοτηθεί από τη γαλάζια φθορά. Σε αυτό το αντιπολιτευτικό κενό επενδύει το κυβερνών κόμμα για να ορίζει την ατζέντα και να κινείται με διμέτωπο, χρεώνοντας τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο ΠΑΣΟΚ ότι δεν αποτελούν αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης. «Πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ»», είπε χαρακτηριστικά ο Μαρινάκης για το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τα ΑΕΙ ενώ υπήρξε ανταλλαγή επιθέσεων με την Κουμουνδούρου για την εγκληματικότητα.

Related posts

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΟ ΤΣΙΡΚΟ

admin

Κουτσούμπας: «Αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών»

admin

ΝΙΚΗ: Ο πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Γ. Αποστολάκης επικεφαλής του Επικρατείας

admin

Με στρατηγική ιδεολογικής συνέπειας στην ΚΟ

admin

Ποια όπλα αναμένεται να έχουν τα F-35

admin

Τι δείχνουν τα μυστικά γκάλοπ – Το υπόγεια μηνύματα και οι κομματικές αναλύσεις

admin

Στον ανακριτή ο Κωνσταντίνος Φλώρος για την επίθεση στον Βασίλη Γραμμένο

admin

Το διπλό στοίχημα μιας επετείου

admin

Νέο TikTok Μητσοτάκη: «Στις 25 Ιουνίου δεν πάμε παραλία, πάμε να ψηφίσουμε»

admin