Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το παιχνίδι των αριθμών και το παράθυρο της αποχής

Η «αριθμητική», όπως λέει πρωθυπουργικός συνεργάτης, «δεν είναι της παρούσης». Και παραπέμπει στην (πολιτική και επικοινωνιακή) γραμμή που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τον δημόσιο διάλογο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις υιοθεσίες: «να εξηγήσουμε, να πείσουμε ή και να μεταπείσουμε». Στην πραγματικότητα έχει να κάνει εξαρχής και με… αριθμητική το παράθυρο της αποχής που άνοιξε ο Πρωθυπουργός στο κλαμπ των διαφωνούντων βουλευτών του ως μια «αξιοπρεπή στάση» έκφρασης αντίθεσης.

Η απουσία αυστηρής πειθαρχίας, η προβολή του πιο συναινετικού, μετριοπαθούς προφίλ του και η – δημοσίως τουλάχιστον – «μαλακή» πίεση προς υπουργούς και υφυπουργούς για μεγαλύτερη «δέσμευσή» τους απέναντι στις αποφάσεις ενός συλλογικού οργάνου φέρνουν διπλή… διευκόλυνση αλλά και ένταση της πίεσης στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις – στον Στέφανο Κασσελάκη που επέβαλε κομματική πειθαρχία για «να περάσει ο νόμος χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ» και στον Νίκο Ανδρουλάκη που δείχνει στο «ναι» επί της αρχής χωρίς κομματική πειθαρχία –, καθώς δεν φαίνεται συντεταγμένη τροχιά τους.

ΜΕ ΔΙΠΛΟ ΣΤΟΧΟ. Ο Μητσοτάκης επέλεξε τη συγκεκριμένη τακτική, γιατί πρώτον το νεοδημοκρατικό, εσωκομματικό μέτωπο διευκολύνεται με μερική πλην σημαντική εκτόνωση και οι γαλάζιοι αποκτούν νέα διέξοδο και όχι εκείνη της πιο «επιθετικής» επιλογής της μαζικής καταψήφισης. Αυτό σηματοδοτεί την προοπτική για έστω μικρότερο πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Δεύτερον, διευκολύνεται η υπερψήφιση του νόμου, δεδομένου ότι το μίνιμουμ των απαιτούμενων ψήφων εξαρτάται από το εύρος της αποχής. Με εξαίρεση περιπτώσεις που απαιτούν ειδική πλειοψηφία (όπως οι 200 ψήφοι για τον εκλογικό νόμο κ.ά.), η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει με την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών της (με τους μισούς συν έναν), η οποία όμως ουδέποτε μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του συνολικού αριθμού βουλευτών.

Δηλαδή στο σύνολο των 300 η πλειοψηφία αποτυπώνεται με κατ’ ελάχιστον 75 ψήφους – ακόμα κι αν υπάρχουν 74 «όχι», το νομοσχέδιο περνάει. Αρα η αρχική απόφαση Μητσοτάκη για «βελούδινες» κινήσεις προς την ομάδα του έχει και πρακτικό αποτύπωμα. Το «παιχνίδι» των αριθμών παίζεται πλέον στην αποτελεσματικότητα που θα έχει η εκστρατεία «πειθούς» στους διαφωνούντες, επιφυλακτικούς ή προβληματισμένους γαλάζιους. Οι τελευταίες εκτιμήσεις στελεχών της ΝΔ, πάντα με την προσδοκία οι καταψηφίσαντες να περιοριστούν σε έναν μικρό πόλο, δείχνουν ότι στο μυαλό του Μητσοτάκη και των επιτελών του τριγυρίζει πλέον ένας ακόμη αριθμός: η προοπτική για 100 γαλάζια «ναι» στην ψηφοφορία. Θεωρητικά, εάν υπάρξουν 100 ψήφοι και αποχή των υπόλοιπων 58 βουλευτών της ΝΔ, ο πήχης της απαιτούμενης πλειοψηφίας διαμορφώνεται ως εξής: στους 242 παρόντες η απόλυτη πλειοψηφία είναι 122.

Είναι σαφές ότι η κίνηση του Μητσοτάκη να προτάξει ο ίδιος με αυτόν τον τρόπο ένα κομβικό θέμα της ατζέντας «συμπερίληψης» στοχεύει και σε μετατόπιση του ενδιαφέροντος στη στάση της αντιπολίτευσης. «Εμείς τηρούμε μια παράδοση της ΝΔ για τη μη επιβολή πειθαρχίας σε θέματα δικαιωμάτων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξιολογείται η στάση του καθενός», σχολίαζε κυβερνητικό στέλεχος και, απορρίπτοντας την κατηγορία του Στέφανου Κασσελάκη περί «πολιτικής δειλίας» του Μητσοτάκη, έλεγε ότι ο Πρωθυπουργός «ουδέποτε ενθάρρυνε» την αποχή, είπε ότι είναι «καλύτερη από την καταψήφιση» και «ζήτησε υπερψήφιση». Κοινώς, η στάση ειδικά των κυβερνητικών και οι τοποθετήσεις τους μέχρι την ψήφιση θα κρίνουν αντίστοιχα τη στάση του Μαξίμου.

Ποιοι θα καταψηφίσουν.Είναι δεδομένο πάντως ότι θα υπάρξει και καταψήφιση από γαλάζιους, ιδίως βουλευτές της περιφέρειας που αντιμετωπίζουν πιέσεις λόγω της μεγαλύτερης επιρροής της Εκκλησίας και των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη. Αρνητικά τοποθετούνται μεταξύ άλλων ο Αντώνης Σαμαράς, ο Θάνος Πλεύρης, η Αννα Καραμανλή, ο Βασίλης Γιόγιακας, ο Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Νότης Μηταράκης, ο Κώστας Καραγκούνης, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Στράτος Σιμόπουλος κ.ά. Αυτές τις εύθραυστες ισορροπίες στην ΚΟ αλλά και τις τάσεις που διαμορφώνονται εντός ΝΔ πιστοποιεί η εικόνα των προσεγγίσεων που έχουν οι υφυπουργοί: κάποιοι μετακινούνται οριστικά στο «ναι» (όπως ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος), άλλοι σταθμίζουν εκ νέου δεδομένα (όπως ο Σταύρος Κελέτσης), ορισμένοι δεν έχουν βγει ακόμα από τη ζώνη της ένστασης (Μαρία Κεφάλα, Διονύσης Σταμενίτης κ.ά.). Προφανώς το κλίμα θα επηρεάσει σημαντικά η αναμενόμενη τις επόμενες ημέρες τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Μάκη Βορίδη, ο οποίος κατά τις εκτιμήσεις δεν θα ρίξει λάδι στη φωτιά αλλά θα επιχειρηθεί διέξοδος συνεννόησης με τον Πρωθυπουργό.

Πολιτικές μαλάξεις. Ο ίδιος ο Μητσοτάκης φαίνεται διατεθειμένος να κρατήσει ανοιχτή και τη δική του… πόρτα στους γαλάζιους (προ ημερών είχε εφ΄ όλης της ύλης συζήτηση με βουλευτή του Βορρά), ενώ δουλειά «πεδίου» με τηλεφωνικές και διά ζώσης επαφές ξεκίνησε η βασική ομάδα κρούσης του Μαξίμου (Ακης Σκέρτσος, Σταύρος Παπασταύρου, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης). Πολλά στελέχη ανέλαβαν παράλληλα τις δημόσιες παρεμβάσεις, όπως ο Δημήτρης Τσιόδρας, από την Πειραιώς η Μαρία Συρεγγέλα και ο Νίκος Ρωμανός, βουλευτές της νεότερης γενιάς όπως η Νεφέλη Χατζηιωαννίδου. Δεδομένη θεωρείται και η «γέφυρα» με την Εκκλησία, με τον Μητσοτάκη να προαναγγέλλει διάλογο. Οι πολιτικές… μαλάξεις έως πιέσεις λαμβάνουν… μαζικότερο χαρακτήρα στο πλαίσιο της «ενημέρωσης – συζήτησης» στην έδρα της ΝΔ την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη. Ανά ομάδες κάλεσε ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης τους βουλευτές για να ενημερωθούν για τις κατευθύνσεις του νόμου από τον Σκέρτσο, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τη γραμματέα της ΝΔ μαζί με τους υπουργούς και αντιπροέδρους της παράταξης Κωστή Χατζηδάκη και Αδωνη Γεωργιάδη. Συνολικά από το Μαξίμου θέλουν… ανάμμενες τις μηχανές στο παρασκήνιο μέχρι το τέλος του μήνα, που αναμένεται να έρθει ο νόμος στο Υπουργικό Συμβούλιο ώστε η δημόσια διαβούλευση να εκκινήσει και τυπικά επί συγκεκριμένων διατάξεων. Μένει να φανεί εάν ο Μητσοτάκης, ο οποίος επιστρέφει στις περιοδείες, κάνει σήμερα από το Γαλάτσι αναφορές στο θέμα που απασχολεί για τις πολιτικές, νομικές, κοινωνικές, ηθικές διαστάσεις του, αν και με νόημα έχει εκτιμήσει ότι δεν ιεραρχείται «πρώτο» στην κοινωνία, προτάσσοντας τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ακρίβεια.

Βολές Σαμαρά κατά της αποχής

Σαφή διαφοροποίηση από τη θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την «αξιοπρεπή στάση» της αποχής κατέδειξε η πρώτη μετά τις πρωθυπουργικές διευκρινίσεις δημόσια δήλωση του Αντώνη Σαμαρά. Ο μεσσήνιος πολιτικός ξεκαθάρισε ότι θα τοποθετηθεί στη Βουλή «όταν έρθει η ώρα», μιλώντας πάντως για ένα ζήτημα στο οποίο η κοινωνία «στη συντριπτική της πλειοψηφία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη». Με τον τρόπο αυτό σκιαγραφείται η καταψήφιση του νόμου από τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος «κάρφωσε» τη διέξοδο της αποχής. «Θα λέμε στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει, και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», διερωτήθηκε (Best TV) προσερχόμενος στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας για εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου.

Related posts

Μητσοτάκης: Θα υπάρξει παρέμβαση στη βενζίνη

admin

Κασσελάκης: Άσπονδοι συνέταιροι Γεωργιάδης και Νέα Αριστερά, διαστρεβλώσαν όσα είπα για την Υγεία

admin

Μηνύματα και βολές από τη σύναξη της Κεντροαριστεράς

admin

Πρόγραμμα

admin

Τα έκτακτα «δώρα», οι «5 Ελλάδες», το πολιτικό Κέντρο – Όλα τα μηνύματα του Μητσοτάκη στις προγραμματικές δηλώσεις

admin

Μητσοτάκης: Σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια ο πρωθυπουργός

admin

Crash test στη… γαλάζια πειθαρχία – Παρών στη Βουλή ο Μητσοτάκης, τι θα κάνει ο Σαμαράς

admin

Κασσελάκης: Υπάρχει συμφωνία Ελλάδας – Πακιστάν για μετανάστευτη 500.000 εργατών;

admin

Κασσελάκης για Αγίους Αναργύρους: Παίζετε με τις λέξεις «καρατόμηση – μετάθεση» και εμπαίζετε τον λαό

admin