Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Φατίχ Καραχάν ο εκλεκτός του Ερντογάν για την Κεντρική Τράπεζα – Με “πυρά” η παραίτηση της πρώην διοικήτριας

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.55

Ο Ταγίπ Ερντογάν διορίζει τον πρώην οικονομολόγο της Amazon, Φατίχ Καραχάν, νέο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, μετά την παραίτηση που υπέβαλε το βράδυ της Παρασκευής η Χαφιζε Γκαγέ Ερκάν.

Η Ερκάν ανέφερε σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X ότι ζήτησε από τον πρόεδρο Ερντογάν να “απαλλαγεί από τα καθήκοντά (της), τα οποία εκπλήρωσε με τιμή από την πρώτη μέρα”.

Η κ. Ερκάν είχε κατηγορηθεί πρόσφατα από μερίδα του Τύπου για νεποτισμό, καθώς μία υπάλληλος της τράπεζας κατήγγειλε ότι απολύθηκε από την τράπεζα κατόπιν απαιτήσεως του πατέρα της προέδρου. Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας κάνει λόγο, από την πλευρά της, για εκστρατεία δολοφονίας χαρακτήρα εις βάρος της.

Υπενθυμίζεται πως η Ερκάν είχε δεχθεί κριτική μετά από τουρκικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία η οικογένειά της εμπλέκεται στις υποθέσεις της τράπεζας. 

Η πολλά υποσχόμενη τραπεζίτρια είχε κληθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες τον περασμένο Ιούνιο, μετά τις προεδρικές εκλογές, προκειμένου να εφαρμόσει νομισματική πολιτική περιορισμού της ρευστότητας για να αντιμετωπιστεί η εκτίναξη του πληθωρισμού που προκάλεσε η εμμονή του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων.

Η επιλογή της από την κυβέρνηση Ερντογάν είχε χαιρετιστεί ως δείγμα “αλλαγής πλεύσης” στην πολιτική αύξησης επιτοκίων του Τούρκου προέδρου. Η Ερκάν ανέλαβε καθήκοντα στις 8 Ιουνίου 2023.

Kamuoyunun malumu olduğu üzere 8 Haziran 2023 tarihinden bu yana Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığı görevini sürdürmekteyim.





Her bir karış toprağı için bedel ödenmiş bu topraklarda doğmuş, büyümüş, eğitim görmüş bir vatan evladı olarak, bu kutsal görev şahsıma tevdi…

— Hafize Gaye Erkan (@hafizegayeerkan) February 2, 2024

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ ανέφερε σε ξεχωριστή δήλωση ότι το οικονομικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί αδιάκοπα και ότι η παραίτηση της Ερκάν ήταν προσωπική της απόφαση. Τόνισε ότι η νέα διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας θα οριστεί κατόπιν εισηγήσεως του ιδίου.

Από τον Ιούνιο, η κεντρική τράπεζα είχε αυξήσει το βασικό της επιτόκιο στο 45% από 8,5% υπό την καθοδήγηση της Ερκάν.

Related posts

Ζεύγος Γάλλων σχεδίαζε να “θυσιάσει” το 5χρονο παιδί του επειδή ήταν “δαιμονισμένο”

admin

Ο απόλυτος οδηγός για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία – Προφίλ συμμαχιών, κομμάτων και πιθανά σενάρια

admin

Σλοβενία: Πέντε άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί μέσα σε σπήλαιο έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις

admin

Βουλγαρία: Ο πρόεδρος Ράντεφ απέλυσε τον αμφιλεγόμενο γενικό εισαγγελέα Γκέσεφ

admin

Ισραήλ: Παραιτήθηκε από την κυβέρνηση ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Γκιντεόν Σαάρ

admin

Η Κομισιόν αποδεσμεύει 400 εκατ. ευρώ σε οικονομική βοήθεια για τη Σλοβενία μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη χώρα

admin

Ισραήλ: Οι αρχές επέλεξαν τον πρώην πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αχαρόν Μπάρακ για να συμμετάσχει στην επιτροπή του Διεθνούς Δικαστηρίου

admin

Ρωσία: Σε έκτακτη ανάγκη περιοχή στη Σιβηρία λόγω δασικών πυρκαγιών

admin

Ρωσία: Ο Πούτιν ζητά όρκο πίστης από τους μαχητές της Wagner μετά το θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν

admin