Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι απάντησε η κυβέρνηση στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Τη δική της απάντηση στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση μέσω κειμένου που κατέθεσε και ο Πρωθυπουργός στα πρακτικά της Βουλής, κατά τη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Στην πολυσέλιδη αναφορά επιχειρείται να απαντηθούν 42 σημεία του ψηφίσματος, μεταξύ των οποίων και εκείνα που αφορούν ανησυχίες που εγείρονται γύρω από τη δικαστική έρευνα για την τραγωδία των Τεμπών, χωρίς ωστόσο οι απαντήσεις να εισχωρούν στην ουσία των κατηγοριών που διατυπώνονται. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι διατυπώσεις από κυβερνητικής πλευράς έχουν χαρακτήρα κανονιστικό, αποφεύγοντας τον πυρήνα των ζητημάτων του ευρωψηφίσματος και παραπέμποντας ως επί το πλείστον στη Δικαιοσύνη, στην οποία «η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να παρεμβαίνει, ούτε να προκαταλαμβάνει τις αποφάσεις της» όπως αναφέρεται. Εκτός από την υπόθεση των Τεμπών και τη σύμβαση 717, άλλα σημεία τα οποία επιχειρεί να αποδομήσει η κυβέρνηση μέσω της γραπτής αναφοράς της είναι η υπόθεση των υποκλοπών (για την οποία στο ψήφισμα είχε ζητηθεί η άμεση συνδρομή της Europol), η καταγγελλόμενη έλλειψη προόδου στις έρευνες για το ναυάγιο της Πύλου, καθώς και το ζήτημα της παρενόχλησης λειτουργών, όπως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος.

Η σύμβαση 717 και τα Τέμπη

Οσον αφορά τα Τέμπη, στο ψήφισμα σημειώνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία κίνησε έρευνα στις 28 Νοεμβρίου 2022 σχετικά με την κατάχρηση επιδοτήσεων ύψους 700 εκατομμυρίων EUR για ένα σύστημα ασφαλείας των σιδηροδρόμων» και, επιπλέον, ότι «έκτοτε έχουν συλληφθεί 23 άτομα σε σχέση με το σκάνδαλο με εξαίρεση τους (πρώην) υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι προστατεύονται από τη δίωξη με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων». Το απαντητικό κείμενο της κυβέρνησης αναφέρει σχετικά: «Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης, έχει ασκηθεί δίωξη από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για το αδίκημα της απάτης και της απιστίας εις βάρος της ΕΕ. Η εξεταστική επιτροπή του Κονοβουλίου έχει επιληφθεί της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ακολουθήθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία, το πόρισμα της Επιτροπής διαβιβάστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής και πραγματοποιήθηκε συζήτηση».

Ακολούθως, σε επόμενο σημείο του ψηφίσματος που εστιάζει στα Τέμπη, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν είναι ικανοποιητικός ο έλεγχος που διενεργεί η αρμόδια επιτροπή της Βουλής «καθώς φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας», ενώ για την ελληνική Βουλή εκφράζεται «βαθιά ανησυχία» για την άρνηση να διεξαγάγει έρευνα, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σχετικά με δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, η απάντηση από την ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι «η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της ανάκρισης». Ταυτόχρονα, επικαλείται τη νέα διάταξη του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας περί κατάργησης Συμβουλίων που συμβάλλει στην επιτάχυνση των διαδικασιών, ενώ και πάλι υπογραμμίζεται ότι «η υπόθεση έχει διερευνηθεί από αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ

Στο σημείο όπου το ψήφισμα «καταδικάζει απερίφραστα τον εκφοβισμό και την παρενόχληση λειτουργών που ελέγχουν την κυβέρνηση», όπως ο επικεφαλής της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος, η Ελλάδα απαντά ότι «ο κ. Ράμμος είναι εν ενεργεία διοικητής της ΑΔΑΕ και ασκεί πλήρως και με ελευθερία τα καθήκοντά του, όπως έχει φανεί και κατά τη συμμετοχή του σε συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Το ναυάγιο στην Πύλο

Αναφορικά με το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου, στην εκπεφρασμένη εντός του ψηφίσματος ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις σχετικές έρευνες, στο κείμενο της ελληνικής κυβέρνησης γίνεται λόγος για την ύπαρξη μιας ανεξάρτητης δικαστικής διερεύνησης και την αναμονή πορισμάτων, τα οποία αναμένεται να ρίξουν φως στις καταγγελίες για παραλείψεις ή εγκληματική αμέλεια του Λιμενικού.

Ο Γρ. Δημητριάδης

Η Ελλάδα απαντά και στο σημείο όπου γίνεται αναφορά στον «ανιψιό και πρώην γενικό γραμματέα του Πρωθυπουργού» και τις διάφορες αγωγές του κατά εφημερίδας και ερευνητικής παλτφόρμας, μέσω των οποίων, μεταξύ άλλων, ζήτησε «και αποζημίωση ύψους 550.000 ευρώ» – με την πρόσθετη σημείωση ότι διεθνείς οργανώσεις καταδίκασαν τη συγκεκριμένη αγωγή ως «στρατηγική αγωγή προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού (SLAPP) με στόχο την εξάλειψη της κριτικής δημοσιογραφίας». «Δεν πρόκειται για πολιτικό πρόσωπο. Οι αγωγές ασκήθηκαν μετά την αποχώρησή του από τη θέση που κατείχε» τονίζει στην απάντησή της η κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί των εναγομένων ότι πρόκειται για υπόθεση SLAPP θα κριθούν από την ελληνική Δικαιοσύνη». Εδώ, ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σημείο όπου η κυβέρνηση σημειώνει πως «το ελληνικό κράτος εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο» το περιεχόμενο της νέας οδηγίας anti-SLAPP της ΕΕ, η οποία δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ.

Related posts

Γεωργιάδης: Ακόμα πιο σκληρές αποφάσεις κατά της Ρωσίας θα αναγκαστεί ίσως να πάρει η Ευρώπη στο μέλλον

admin

Δεν υπήρξε νικητής στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, διαμηνύει ο Φάμελλος

admin

Δημοσκόπηση: Πέφτει η ΝΔ – Κλείνει η «ψαλίδα» με τον ΣΥΡΙΖΑ, τρίτο το ΠΑΣΟΚ – Νικητής ο «Κανένας»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

ΗΠΑ σε Ερντογάν: Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται

admin

Μανούσος Βολουδάκης: Ποιος θα πάρει την έδρα του

admin

Θάνος Πλεύρης: Πώς εξηγεί τη φωτογραφία με τον Κασιδιάρη

admin

Επικοινωνία Σακελλαροπούλου – Ματαρέλα για τις φωτιές

admin

Ευρωπαϊκές πιέσεις για πυραύλους στο Κίεβο

admin