Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Τα top picks της Eurobank Equities μετά την επενδυτική βαθμίδα

Τα top picks της Eurobank Equities μετά την επενδυτική βαθμίδα

Να μείνουν τοποθετημένοι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών συμβουλεύει τους επενδυτές η Eurobank Equities, η οποία σε νέο report της με τίτλο «Stay on board» σχολιάζει την έλευση της επενδυτικής βαθμίδας από την DBRS.

Η χρηματιστηριακή εταιρεία συστήνει στους επενδυτές να εκμεταλλεύονται τυχόν διορθώσεις για να προχωρήσουν σε επιλεκτικές αυξήσεις θέσεων στο Χ.Α., καθώς, όπως εκτιμά, η αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα είναι ένας καταλύτης που δεν έχει εξαντλήσει την πορεία του. «Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει χαρακτηριστεί ως βασικός καταλύτης που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτικών ροών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της αγοράς και οδηγώντας σε μείωση των ασφαλίστρων κινδύνου (risk premium) … Αν και ορισμένοι παράγοντες της αγοράς έχουν προειδοποιήσει ότι το θέμα της επαναξιολόγησης ενόψει της αναβάθμισης των κρατικών τίτλων μπορεί να έχει ήδη εξαντλήσει τον κύκλο του, εμείς υποστηρίζουμε ότι υπάρχει αρκετός χώρος, ειδικά όσον αφορά τις τράπεζες», αναφέρει η Eurobank Equities.

«Με τους επενδυτές να εστιάζουν κυρίως στους άλλους κύριους οίκους όπως η S&P, η Fitch και η Moody’s, ο καταλύτης αυτός βρίσκεται ακόμη μπροστά μας, με τις τοποθετήσεις να είναι συνεπώς έτοιμες να είναι υποστηρικτικές τους επόμενους μήνες στην αγορά μετοχών», προσθέτει. «Αναμένουμε ότι οι μετοχές που περιλαμβάνονται στον δείκτη MSCI Standard θα επωφεληθούν περισσότερο από τη μείωση του κόστους ιδίων κεφαλαίων στην αγορά», προβλέπει η χρηματιστηριακή.

Οι κορυφαίες επιλογές (top picks) της Eurobank Equities από το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι ένα μείγμα ποιοτικών ονομάτων με υψηλή ορατότητα κερδών και ταμειακές αποδόσεις, όπως οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Jumbo και Mytilineos, που συμπληρώνονται περαιτέρω από μετοχές υψηλότερου βήτα σε χαμηλή αποτίμηση, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Παραμένουν ελκυστικές οι αποτιμήσεις

Οι ελληνικές μετοχές είχαν ένα μάλλον υποτονικό καλοκαίρι, σημειώνει η χρηματιστηριακή, καθώς η προοπτική υψηλότερων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα επιτοκίων φούντωσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου των μετοχών εν μέσω φτωχότερων συνθηκών ρευστότητας λόγω της χαμηλής εποχικότητας.

Με τις ελληνικές μετοχές να σημειώνουν ήδη άνοδο 35% φέτος (τράπεζες 55%), η βραχυπρόθεσμη απόδοση κινδύνου φαίνεται συμμετρική, καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται με τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς καταλύτες. Δεδομένων των θετικών εγχώριων μεσοπρόθεσμων προοπτικών, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα πρέπει να προσθέτουν επιλεκτικά έκθεση κατά τη διάρκεια διορθώσεων που προκαλούνται από διεθνείς παράγοντες.

«Το ΧΑΑ σημειώνει άνοδο 13% από τις πρώτες εκλογές (21 Μαΐου), αλλά μόλις 0,5% από τον δεύτερο γύρο των εκλογών (23 Ιουνίου), καθώς η αποκρυστάλλωση του πολιτικού τοπίου είχε εν μέρει αποτιμηθεί στο διάστημα μεταξύ των δύο γύρων.

Τούτου λεχθέντος, σημειώνουμε ότι η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις των κερδών (τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) έχουν διατηρήσει τις αποτιμήσεις σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.

Ενδεικτικά, οι μη χρηματοπιστωτικές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από 6 φορές το μελλοντικό δείκτη EV/EBITDA, στο χαμηλότερο άκρο του ιστορικού εύρους συναλλαγών και με έκπτωση άνω του 20% έναντι των ομοειδών εταιρειών της ΕΕ.

Όσον αφορά τις τράπεζες, η ομάδα με τις χαμηλότερες τιμές, δηλαδή η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς, παραμένει στις 0,5 – 0,6 φορές σε όρους δείκτη P/TBV, υποδεικνύοντας έτσι πολλά περιθώρια για να μειωθεί η διαφορά έναντι των ξένων ομοειδών, καθώς αυξάνεται η πεποίθηση για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να δημιουργήσουν βιώσιμο διψήφιο RoTE.

Η Ελλάδα απολαμβάνει επί του παρόντος την καλύτερη δυναμική κερδών στην κατηγορία της στην Ευρώπη, προσφέρει μια φθηνή πηγή κυκλικότητας, ελκυστικές αρχικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, υγιείς μακροοικονομικές προοπτικές (που μόνο εν μέρει τσαλακώνονται από τις επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών, οι οποίες πιθανότατα θα κοστίσουν περισσότερο από 1% του ΑΕΠ), σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για τις εισηγμένες οντότητες και τεχνικούς καταλύτες (αναβάθμιση της κρατικής αξιολόγησης).

Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι η τοπική αγορά θα υπεραποδώσει τους επόμενους 12 μήνες, εκτός αν υπάρξει σημαντική μεταβολή του κινδύνου», αναφέρει η Eurobank Equities.

  • Eurobank Equities ΑΕΠΕΥ
  • Χρηματιστήριο Αθηνών
  • ΟΠΑΠ
  • Jumbo 
  • MYTILINEOS
  • ΔΕΗ
  • Τράπεζα Πειραιώς
  • RISK PREMIUM
  • ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
  • ελκυστικές αποτιμήσεις

    Related posts

    AVE: Εγκρίθηκε ΑΜΚ €7 εκατ.-Kατάρτηση του δικαιώματος των παλαιών μετόχων

    admin

    DBRS: Αναβάθμισε την Τρ. Πειραιώς σε «BB» με σταθερό outlook

    admin

    Optima: Σύσταση «buy» και τιμή-στόχος €1,83 για την Alpha Bank

    admin

    ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Καθαρά κέρδη €174,4 εκατ. το 2022-Διανομή μερίσματος €0,20/μετοχή

    admin

    Ράλι του Άη Βασίλη: Οι χρηματοπιστωτικές αγορές σε μεγάλη αβεβαιότητα

    admin

    MYTILINEOS: 171% αύξηση στα καθαρά κέρδη το εννεάμηνο του 2022

    admin

    Mermeren: Μέρισμα €4,06 από τα κέρδη του 2022- Πότε πληρώνεται

    admin

    Χ.Α.: Ανοικτό το ενδεχόμενο για την κίνηση του ΓΔ

    admin

    CNL Capital: Πραγματοποίησε έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου έως €725.000

    admin