Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα στοιχήματα του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Τα στοιχήματα του επόμενου ευρωπαϊκού κύκλου

Τον αντίκτυπο που έχουν στην καθημερινή ζωή των πολιτών όσα γίνονται και αποφασίζονται στις Βρυξέλλες επιμένει να υπογραμμίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και αυτό όχι μόνο για να τονίσει τη σημασία προσέλευσης των ψηφοφόρων στις κάλπες, αλλά επιπλέον για να τραβήξει διαχωριστική γραμμή από την αντιπολίτευση, που μετατρέπει τις εκλογές, όπως επανέλαβε απο το Αργος, «σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης». Σε όλες τις τελευταίες περιοδείες του προτάσσει τα στοιχήματα του επόμενου ευρωπαϊκου κύκλου και τις «δύσκολες αποφάσεις» από μια Ευρώπη «που κοιτάει να βρει όχι μόνο την οικονομική αλλά και τη γεωπολιτική της ισχύ», μιλώντας για εκλογές στις οποίες τέμνονται το τοπικό και το εθνικό με το ευρωπαϊκό.

Στο πλαίσιο αυτό επιβεβαίωσε και εντάσσει πλέον στον προεκλογικό διάλογο την επιστολή που έστειλε μαζί με τον πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού «iron dome», μιας αντιπυραυλικής ασπίδας πάνω από την Ευρώπη. «Σκεφτείτε το όφελος για την πατρίδα μας αν δημιουργήσουμε αυτό το σύστημα με ευρωπαϊκούς πόρους και όχι εθνικούς» είπε, θέτοντας το ερώτημα «ποια είναι η πολιτική δύναμη, ποιοι ευρωβουλευτές θα διαπραγματευτούν τέτοιες νέες πρωτοβουλίες στην ΕΕ την επόμενη μέρα».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράστηκε θετικά για τη πρόταση Μητσοτάκη – Τουσκ, κατά το debate των υποψηφίων για την προεδρία της Κομισιόν. Ο ίδιος συζήτησε την ιδέα με τον πολωνό πρωθυπουργό στην προ μηνός συνάντησή τους στη Βαρσοβία και πλέον ζητούν το θέμα να μπει στο τραπέζι της επόμενης Συνόδου Κορυφής στις 27 και 28 Ιουνίου.

ΣΥΡΙΖΑ

Ολα τα στελέχη στην πρώτη γραμμή

Ο Στέφανος Κασσελάκης βγάζει τα κεντρικά του στελέχη στην πρώτη γραμμή της μάχης: σε συντονισμό της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου, του υπεύθυνου του οργανωτικού γραφείου Γιάννη Βουλγαράκη και του διευθυντή του γραφείου του Μανώλη Καπνισάκη, βουλευτές και στελέχη αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στον προεκλογικό αγώνα ανά τομέα και περιφέρεια.

Αρμοδιότητες δεν δίνονται μόνο σε «προεδρικούς», όπως ο Παύλος Πολάκης (που ανέλαβε την εκστρατεία για την υγεία και την Περιφέρεια Κρήτης, μαζί με τη Ρένα Δούρου), ο Νίκος Παππάς (Περιφέρεια Πελοποννήσου) και η Θεοδώρα Τζάκρη (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας), αλλά και σε πρόσωπα που το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο απέναντι εσωκομματικό στρατόπεδο, όπως η Ολγα Γεροβασίλη (Περιφέρεια Ηπείρου) και η Κατερίνα Νοτοπούλου (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων). Ειδικά για την Αττική, την οποία αντιλαμβάνονται ως μια από τις περιφέρειες-κλειδιά για το ποσοστό του κόμματος, θα υπάρξει ευρύτερη κινητοποίηση με την αυξημένη συμμετοχή κεντρικών στελεχών, καθώς και της υπεύθυνης πολιτικού σχεδιασμού Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει επιλέξει την τελευταία εβδομάδα μια σειρά εμφανίσεων σε τηλεοπτικά μέσα που εκπέμπουν κυρίως στην Αττική, ενώ η χθεσινή του περιοδεία περιελάμβανε τον Πειραιά, όπου συνάντησε και τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη και συζήτησαν θέματα της πόλης. Να σημειωθεί ότι στη μία από τις δύο περιφέρειες του Πειραιά (στη Β’) ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδιζε την πρώτη θέση από το 2012 έως το 2023, που έχασε από τη ΝΔ.

Παρότι ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι παρών σήμερα στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την ακρίβεια, η Κουμουνδούρου δίνει σε αυτήν ειδική σημασία, καθώς η ατζέντα της οικονομίας θεωρείται «δυνατή» για τον πρόεδρο του κόμματος.

ΠΑΣΟΚ

Αιχμή του δόρατος η οικονομία και η ασφάλεια

Η μάχη ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη για την ακρίβεια, σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή, είναι άλλη μια ευκαιρία από αυτές που ζητεί η Χαριλάου Τρικούπη για να αποδείξει πως το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που πρέπει να θεωρείται ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ: επιμένοντας σε ζητήματα καθημερινότητας, όπως η οικονομία, η ασφάλεια και η δημόσια υγεία, στο ΠΑΣΟΚ θέλουν να προβάλουν ως η πιο αξιόπιστη και σοβαρή λύση απέναντι στη ΝΔ. Η απουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη συζήτηση συμφέρει τον Ανδρουλάκη, που θέλει να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων, κρατώντας ως αντίπαλο τη ΝΔ.

Ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, όπως επανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος (ΑΘΗΝΑ 9.84), είναι το πρώτο βήμα για αυτή την ολική επαναφορά να γίνει στην κάλπη της 9ης Ιουνίου. «Πρέπει να υπάρξει ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα από το ΠΑΣΟΚ και τη δημοκρατική παράταξη στις ευρωπαϊκές εκλογές και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό το βήμα» ενώ δήλωσε έτοιμος να «αναλάβει μεγάλες πρωτοβουλίες».

Στην παράλληλη μάχη που διεξάγεται στην Κεντροαριστερά, ο Ανδρουλάκης εξήγησε και τους λόγους που αποκλείει τον Κασσελάκη από το προσκλητήριο που θέλει να απευθύνει και την επόμενη μέρα: «Δεν θέλω σε αυτή τη μάχη απέναντι στη ΝΔ να βρίσκομαι συνεχώς στη θέση να αντιπαρατίθεμαι με τον κ. Κασσελάκη, γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος αντιπαράθεσης και τι θέλω να πω; Είμαστε διαφορετικά πράγματα. Εγώ παίζω μπάσκετ, εκείνος παίζει γκολφ. Είναι άλλη η προσπάθεια που γίνεται» σχολίασε, μιλώντας για πολιτικές και υφολογικές διαφορές ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Related posts

Μητσοτάκης και Ερντογάν επιδιώκουν βήματα εδραίωσης φιλίας – Τη Δευτέρα η συνάντηση στην Άγκυρα

admin

Άγρια κόντρα Ανδρουλάκη-Αυγενάκη: «Είσαι πρόεδρος του mini ΠΑΣΟΚ»

admin

Φάμελλος: Φάνηκε ότι είχαμε μεγάλο πρόβλημα ως κόμμα – Οι τάσεις έτσι όπως λειτούργησαν δεν βοήθησαν

admin

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

admin

Εξηγήσεις Τασούλα: Άστοχη και αχρείαστη η ομιλία μαχητή του Αζόφ

admin

Ερντογάν: Ο απρόβλεπτος Σουλτάνος τι θα κάνει με το Κυπριακό;

admin

Τούρκος αναλυτής: Η Ρωσία στήριζε Ελλάδα – Τώρα την έχουμε στην τσέπη μας

admin

Αλβανική επίδειξη δύναμης και στην κηδεία της γιαγιάς Μπελέρη

admin

Γιώργος Τσίπρας: Ειλημμένη απόφαση να υποστεί ζημιά ο ΣΥΡΙΖΑ – Θέλουν να φτιάξουν άλλο κόμμα

admin