Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Τα κυριότερα σημεία από την απόφαση της Fed και την ομιλία Πάουελ

Η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% και 5,50% την Τετάρτη, ενώ το dot plot υποδηλώνει τρεις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες το 2024.

Παρακάτω ακολουθούν τα βασικά σημεία από την απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) και από τη συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ:

– Η Fed διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα στο εύρος του 5,25% έως 5,5%, όπως αναμενόταν. Η μεγάλη είδηση προήλθε από κάτι άλλο που παρέμεινε αμετάβλητο: τη μέση πρόβλεψη για μειώσεις επιτοκίων φέτος. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βλέπουν τρεις μειώσεις φέτος. Αλλά σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Δεκεμβρίου, περισσότερα μέλη της επιτροπής προβλέπουν τώρα λιγότερες περικοπές από αυτές.

– Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση, ο Πάουελ επανέλαβε τις δηλώσεις που έχουν κάνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τους τελευταίους δύο μήνες, λέγοντας ότι οι αξιωματούχοι θέλουν να δουν περισσότερες ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας προτού αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

– Οι προβλέψεις των αξιωματούχων της Fed για τον πληθωρισμό μετακινήθηκαν προς τα πάνω και βλέπουν τώρα περισσότερους ανοδικούς κινδύνους για τις προβλέψεις αυτές από ό,τι πριν. Ο Πάουελ σημείωσε ότι τα στοιχεία για τις τιμές του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου ήταν πιο θερμά από ό,τι αναμένονταν, αλλά οι αξιωματούχοι πίστευαν ότι η πορεία του αποπληθωρισμού θα ήταν “ανώμαλη”. Δεν αντέδρασαν υπερβολικά στη γρήγορη υποχώρηση των τιμών πέρυσι και επίσης δεν θα αγνοήσουν αυτά τα θερμότερα στοιχεία, δήλωσε ο Πάουελ.

– Οι αξιωματούχοι της Fed συζήτησαν την επιβράδυνση του ρυθμού runoff του ισολογισμού τους σε αυτή τη συνεδρίαση, όπως αναμενόταν, και ο Πάουελ δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει “αρκετά σύντομα”. Είπε ακόμη ότι η επιβράδυνση του ρυθμού δεν σημαίνει ότι η διαδικασία θα τελειώσει στην πραγματικότητα νωρίτερα, απλώς θα εξασφαλίσει μια ομαλότερη μετάβαση για τις αγορές, καθώς η Fed προσπαθεί να αποφύγει κάποιες από τις πιέσεις που προέκυψαν την τελευταία φορά που διενεργούσε τη ποσοτική σύσφιξη (QT).

– Οι αγορές και τα ομόλογα σημείωσαν ράλι καθώς οι traders έγιναν όλο και πιο σίγουροι ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο. Τα στοιχήματα δίνουν περίπου 67% πιθανότητα μιας κίνησης για μείωση των επιτκίων τον Ιούνιο.

Related posts

Χάος στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Πάνω από 1.500 συλλήψεις σε διαδηλώσεις και καταλήψεις

admin

Πρωθυπουργός ιρακινού Κουρδιστάν: Το Ιράν επιτίθεται σε πολίτες, αβάσιμες οι κατηγορίες για “αρχηγείο” της Μοσάντ στην περιοχή

admin

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε τον Ιούνιο το πρώτο της εμπορικό πλεόνασμα μετά από 16 μήνες

admin

ΗΠΑ: Ο ΥΠΕΞ Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Κίνα την επόμενη εβδομάδα

admin

Βρετανία και Microsoft εργάζονται από κοινού για το μεγάλο πλήγμα από Κινέζους χάκερ κατά ΗΠΑ

admin

Η Binance θα κλείσει την υπηρεσία πληρωμών “Binance Connect”

admin

Ανησυχία ΗΠΑ για την “απροθυμία” της Κίνας να εμπλακεί σε διάλογο τη διαχείριση κρίσεων – Η απάντηση του Πεκίνου

admin

Πώς ερμηνεύονται τα υψηλά ρεκόρ στα χρηματιστήρια, τον χρυσό και το bitcoin

admin

Η ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας τα βασικά θέματα στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ

admin