Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Κασσελάκης της Δευτέρας

Την Κυριακή το βράδυ όλοι κοιτούσαν προς την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Και με όρους βαθιάς Πολιτικής και με όρους Εικόνας. Από την Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κοιτάξει προς την κοινωνία. Η νέα σελίδα του θα έχει στον 7ο όροφο και νέο ένοικο, τον Στέφανο Κασσελάκη.

Για πρώτη φορά ο νέος του πρόεδρος δεν θα είναι στέλεχος ή μέλος της Κεντρικής Επιτροπής ή βουλευτής ή ευρωβουλευτής. Ένα απλό μέλος λίγων μηνών, είναι πια πρόεδρος. Και ολοκληρώνει έτσι έναν 13ετή κύκλο προεδρίας του Αλέξη Τσίπρα αλλά και ανοίγει ένα κεφάλαιο για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μετεωρίζεται μεταξύ της ανθεκτικότητας και της κατάρρευσης και σε μια συγκυρία όπου η κυβέρνηση έχει υποστεί πλήγματα και μια πρώτη φθορά.

Μια ακτινογράφηση της δήλωσης του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πίσω της μια ενωτική πρόθεση και μια ταχύτητα στις κινήσεις που θα δούμε από σήμερα.

Η πρώτη μάχη και το συνέδριο

Εξάλλου η πρώτη μάχη για το κόμμα με την νέα ηγεσία είναι οι αυτοδιοικητικές εκλογές – ο ίδιος ο Κασσελάκης έχει πει πως θα κριθούν σε αυτές. Και έπεται μια άλλη μάχη με το μεγάλο ερώτημα: το τακτικό συνέδριο του κόμματος είναι αποφασισμένο από όλους για τον Νοέμβριο.

Πώς θα κινηθεί εδώ το μπλοκ της νέας «μειοψηφίας» με πιο σκληρή την πτέρυγα της Ομπρέλας; Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με το «Η Αριστερά είναι εδώ. Είναι μαθημένη στα δύσκολα. Με παρακαταθήκη τις νίκες, τις ιδέες και τις αξίες μας, συνεχίζουμε πάντα αριστερά», από πολλούς ερμηνεύθηκε και ως δήλωση παρουσίας.

Θα περιμένουν συντεταγμένα μια είδους ρήξη ή θα σκανάρουν τον Κασσελάκη στις κινήσεις του; Η Πολιτική έχει μπόλικη από την τέχνη της Υπομονής και οι παλιοί της Ομπρέλας ή οι σύμμαχοί τους (όπως ο Γιώργος Σταθάκης που είπε τον Κασσελάκη μπουφονο Μπεπε Γκρίλο) το γνωρίζουν καλά.

Γνωρίζουν όμως και πως ό, τι του λείπει σε οργανωτισμό του νέου πρόεδρου, θα το συμπληρώνει υπό μία έννοια ο Νίκος Παππάς και άλλες δυνάμεις. Κοινό μυστικό, η στήριξη και από τον αποστασιοποιημένο Χρήστο Σπίρτζη.

Πολλά τα ερωτήματα

Τα ερωτήματα όμως είναι πολλά και θα πυκνώσουν όλη την εβδομάδα. Στο τραπέζι του Κασσσελάκη, θα υπάρχει το ερώτημα του πώς θα κινηθεί με την διάταξη της ΚΟ του κόμματος. Η πλευρά Παππά έχει μιλήσει θετικά για τον Σωκράτη Φάμελλο.

Ποιος θα είναι εκπρόσωπος Τύπου αν αλλάξει αυτός; Πώς θα κινηθεί στην πρώτη ΠΓ και στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος; Θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου για τον Νοέμβρη; Πώς θα κινηθεί σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ;

Θα πάει στην Κύπρο, όπως είπε πρώτο ταξίδι, και προφανώς για ευνόητο λόγο μετά το λεκτικό ατόπημα με το «κρατίδιο». Θα χαράξει όμως μια νέα γραμμή «πατριωτική» ή θα συνταχθεί με μια στρατηγική κατευνασμού που θα αναζητά κοινά σημεία με την κυβέρνηση στο ακανθώδες πεδίο των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Η εποχή δεν σηκώνει δημιουργική ασάφεια και επίσης η εικόνα θολώνει γρήγορα. Αυτό το ξέρει προφανώς ο Στέφανος Κασσελάκης και το νέο επιτελείο του – σημειώστε το όνομα Μανώλης Καπνισάκης που είναι η σκιά του.

Άρα εκτιμάται πως οι κινήσεις του θα έχουν τον χαρακτήρα Μπλιτζγκριγκ, όπως και η όλη του είσοδος στα πράγματα. Μαζί με όλα αυτά, ο ίδιος ξέρει πως τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Related posts

ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι ευρωβουλευτές οι Κώστας Τσουκαλάς, Όλγα Μαρκογιαννάκη και Μαρία Δαφέρμου

admin

«Η ΑΔΑΕ κατάφερε να μείνει όρθια και αντιστεκόμενη»

admin

«Να απαντήσει η κυβέρνηση στα αυτονόητα» – Επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ για την αποκάλυψη του in

admin

Στέφανος Κασσελάκης: Μίλησε για «σύγχρονη πατριωτική αριστερά»

admin

Στη Δυτική Πελοπόννησο η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ

admin

Ευρωεκλογές: Ενόχληση Μαξίμου για την «πράσινη» μεταγραφή Ζαγοράκη

admin

Πόσο Κέντρο και πόση Δεξιά;

admin

Στήνει οχυρωματικά κατά των αλλαγών

admin

ΝΔ για exit poll: «Ο στόχος μας για καθαρή νίκη με διαφορά επιτυγχάνεται»

admin