Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζει ανοδικά το Χρηματιστήριο Αθηνών – «Πετούν» Aegean και τράπεζες

Συνέχεια στο θετικό momentum δίνει και τη νέα εβδομάδα το

Χρηματιστήριο Αθηνών

, με τους αγοραστές να παραμένουν στο «τιμόνι», οδηγώντας την ελληνική αγορά προς τις 1.230 μονάδες.

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις αισιόδοξες επιχειρηματικές εξελίξεις και το βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό, αποτελούν τα βασικά «καύσιμα», τα οποία σιγά – σιγά γεννούν προσδοκίες για ένα year-end-rally.

Στο ταμπλό, τώρα, η Aegean «ίπταται» άνω των 11 ευρώ, μετά την απόφαση της διοίκησης να καταβάλλει 85,4 εκατ. ευρώ για την επαναγορά των warrants του δημοσίου, ολοκληρώνοντας και την τελευταία εκκρεμότητα της πανδημίας. Από εκεί και πέρα, οι τράπεζες κερδίζουν έως και 2,5%, ενώ ΔΕΗ και Jumbo ακολουθούν πέριξ του 1,5%.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0,83% και διαμορφώνεται στις 1.229,88 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 10 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.219,77 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε έξι μονάδες (από 1.226,85 έως 1.232,22 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 8 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης προσεγγίζει δειλά – δειλά το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων (αγνοούνται από τις 5/9), καθώς σήμερα βρίσκεται στο 1,77% και τις 992 μονάδες.

Η μετοχή της Alpha Bank, ενδεικτικά, ενισχύεται δυναμικά στο 2,5% και το 1,48 ευρώ, εν όψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας αποεπένδυσης του 9% του δημοσίου. Στο 1,7% και τα 2,95 ευρώ ακολουθεί η μετοχή της Πειραιώς, ενώ η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται στο 1,8% και τα 5,59 ευρώ. Τέλος, η μετοχή της Eurobank αυξάνεται στο 1,2% και το 1,53 ευρώ.

Alpha Bank 2,56% 1,4815 ευρώ

Eurobank 1,18% 1,538 ευρώ

Εθνική Τράπεζα 1,78% 5,598 ευρώ

Πειραιώς 1,72% 2,956 ευρώ

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης ( 0,93% και 3.008 μονάδες), η μετοχή της Aegean «ίπταται» στο 2,7% και τα 11,1 ευρώ, λαμβάνοντας ώθηση από την απόφαση της διοίκησης να επαναγοράσει τα warrants του δημοσίου, καταβάλλοντας το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ και κλείνοντας την εκκρεμότητα της πανδημικής κρίσης. Από εκεί και πέρα, κέρδη κοντά στο 1,5% εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ, Jumbo, Viohalco, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, ενώ κοντά στο 1% ανέρχεται η άνοδος για τις Τέρνα Ενεργειακή, Motor Oil, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Lamda και Cenergy. Στον αντίποδα, η Autohellas υποχωρεί στο -1,2% και τα 12,7 ευρώ, με την ΕΥΔΑΠ να χάνει 1,2% και τον ΟΠΑΠ 0,6%.

Προς year-end-rally;


Μετά το 3,4% της προηγούμενης εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αθηνών θέλει να δώσει συνέχεια στο θετικό momentum και να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερο το βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές, όπου οι επενδυτές επιτέλους «βλέπουν» το τέλος της περιόδου των υψηλών επιτοκίων.

Ο Γενικός Δείκτης ήδη φλερτάρει με τις 1.230 μονάδες, έχοντας περιορίσει σε σημαντικό βαθμό τη διόρθωση του Αυγούστου – Οκτωβρίου, ενόσω η εγχώρια ειδησεογραφία παρέχει αξιοσημείωτα στηρίγματα, προωθώντας το σενάριο του year-end-rally. Μην ξεχνάμε ότι το υψηλός έτους βρίσκεται στις 1.345 μονάδες.

Τα εταιρικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου αποδεικνύονται ιδιαιτέρως ανθεκτικά, με την αγορά να περιμένει και τις ανακοινώσεις των Εθνική Τράπεζα – Eurobank – Titan, τα οποία είναι προγραμματισμένα για την Τρίτη. Τις προηγούμενες ημέρες, δε, είχαν προηγηθεί τα απολύτως ικανοποιητικά μεγέθη των Τέρνα Ενεργειακή, Mytilineos, ΟΛΠ, Coca – Cola και ΕΛΠΕ.

Την ίδια στιγμή, η διαδικασία της αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις ελληνικής τράπεζες συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, καθώς μέσα στην εβδομάδα ολοκληρώνεται η διάθεση του 9% της Alpha Bank στην UniCredit. Αμέσως μετά ακολουθεί το πρώτο πακέτο στην Εθνική Τράπεζα, ενώ την άνοιξη η διαδικασία θα κλείσει με το 27% της Πειραιώς.

Από εκεί και πέρα, αξιοσημείωτη είναι και η βελτίωση της διεθνούς ψυχολογίας, καθώς η Federal Reserve έστειλε σήμα περί πιθανής ολοκλήρωσης των επιτοκιακών αυξήσεων, κάτι που οδηγεί σε μεγάλη αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου του 4%, για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο. Σε πτωτική τροχιά τελεί και το κόστος δανεισμού σε ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία κ.α.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, μην ξεχνάμε ότι οι προκλήσεις εξακολουθούν να ελλοχεύουν, απειλώντας την πορεία ανάκαμψης των διεθνών αγορών.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή αποτελεί μια σταθερή πηγή κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, ενώ στην Ευρώπη επανέρχεται ο φόβος της ύφεσης (συρρίκνωση 0,1% στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου), ο οποίος μπορεί να ενταθεί σε περίπτωση μιας νέας ανάφλεξης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

--.grΕιδήσεις σήμερα:


Αναχώρησε το C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα – Περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για τους άμαχους



«Η ίδια μου είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από δυνάμεις της ΟΠΚΕ», λέει η γιατρός της 16χρονης από το Νέο Ηράκλειο



Με το τροχαίο τρίτωσε το κακό, πέθανε το σκυλάκι μας και τράκαρα με το αμάξι, είπε ο Ηλίας Βρεττός

Related posts

Μακροχρόνια άνεργοι – 400 ευρώ: Λήγει η προθεσμία για τις δηλώσεις

admin

Στουρνάρας στο Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να μειώσει τα επιτόκια δύο φορές πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

admin

Συντάξεις Φεβρουαρίου: Πότε αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές

admin

ΟΑΕΔ: Σε 1.171.617 άτομα ανήλθαν οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Ιανουάριο του 2021

admin

Market Pass: Ανοίγει στις 15 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα – Πώς θα κάνε την αίτηση

admin

ΔΕΗ: Ο γίγαντας του ηλεκτρισμού αλλάζει και γίνεται κυρίαρχος στη ΝΑ Ευρώπη

admin

Fitch: Επιβεβαίωσε το αξιόχρεο της Ελλάδας στη βαθμίδα ‘ΒΒ’ με θετικές προοπτικές

admin

Lil Tay: Μετά τον υποτιθέμενο θάνατο, απάτη με κρυπτονόμισμα (pics)

admin

Πέτσας: Τις επόμενες εβδομάδες οι ανακοινώσεις για το ρεύμα – Τι ζήτησε η κυβέρνηση από την Κομισιόν

admin