Image default
ΚΟΣΜΟΣ

“Συναγερμός” στο ΝΑΤΟ για τις “στενές και διευρυνόμενες” σχέσεις Ουγγαρίας-Ρωσίας

Οι χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ προειδοποιούν την Ουγγαρία για τους κινδύνους της “στενής και διευρυνόμενης” της σχέσης με τη Ρωσία και εάν αυτή είναι η πολιτική επιλογή της Βουδαπέστης “θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντά μας στο πεδίο της ασφάλειας”, δήλωσε την Πέμπτη ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουγγαρία.

Οι σχέσεις μεταξύ Βουδαπέστης και Ουάσιγκτον έχουν επιδεινωθεί λόγω των καθυστερήσεων της Ουγγαρίας για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ -που τελικά πέρασε από τη ουγγρική Βουλή τον περασμένο μήνα- και επίσης λόγω των θερμών δεσμών του Ούγγρου εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν με τη Μόσχα, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Αυτές οι νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια – τις οποίες συμμερίζονται οι 31 σύμμαχοι της Ουγγαρίας – δεν μπορούν να αγνοηθούν”, δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Ντέιβιντ Πρέσμαν, σε ομιλία του για την 25η επέτειο από την ένταξη της Ουγγαρίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Pressman είπε ότι η Ουγγαρία είναι ένας σύμμαχος “που συμπεριφέρεται διαφορετικά από οποιονδήποτε άλλο”.

“Έχουμε κυβέρνηση που χαρακτηρίζει και μεταχειρίζεται τις Ηνωμένες Πολιτείες ως “αντίπαλο”, ενώ κάνει επιλογές πολιτικής που τις απομονώνουν όλο και περισσότερο από φίλους και συμμάχους.

Αυτή η ομιλία είναι για έναν μακροχρόνιο φίλο και σύμμαχο που λέει και κάνει πράγματα που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και τη φιλία”, είπε.

Οι εντάσεις μεταξύ της κυβέρνησης του Όρμπαν και της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς ο Όρμπαν υποστήριξε ανοικτά την υποψηφιότητα του Ρεπουμπλικανού Ντόναλντ Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ μετά τη συνάντησή του με τον τέως (και υποψήφιο) πρόεδρο των ΗΠΑ στη Φλόριντα.

Ο Όρμπαν επαίνεσε τον Τραμπ ως τον μοναδικό υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία – διακόπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Related posts

Βατικανό: Ο πάπας Πίος ΙΒ’ γνώριζε για το Ολοκαύτωμα, φανερώνει επιστολή

admin

Η BoE “θα χρειαστεί να εκδώσει ψηφιακή στερλίνα”, εκτίμησε ο Βρετανός υπ. Οικονομικών

admin

Ερντογάν: “Υπερασπιζόμαστε θαρραλέα τη Γαλάζια Πατρίδα”

admin

Jefferson: Η Fed θα μπορούσε να κρατήσει τα υψηλά επιτόκια για περισσότερο αν χρειαστεί

admin

Γκουτέρες: Το δράμα της Αϊτής θα πρέπει να αναχθεί σε διεθνή προτεραιότητα

admin

Λούλα: Διαψεύδει ότι μίλησε για “Ολοκαύτωμα” στη Γάζα

admin

Ουκρανική επίθεση κατά Κριμαίας, με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

admin

Γαλλία: Απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στις 15 Σεπτεμβρίου

admin

Ινδία: Εννέα νεκροί σε πυρκαγιά σε σταθμευμένο βαγόνι τρένου

admin