Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στουρνάρας στους FT: Είμαστε στο σκοτάδι λόγω Μέσης Ανατολής – Oχι σε άλλες αυξήσεις επιτοκίων

Ο

πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς

δημιουργεί νέες προκλήσεις για την οικονομία της Ευρώπης, από τη διαταραχή της αγοράς ενέργειας έως την εισροή προσφύγων, προειδοποιεί ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. Ο

Γιάννης Στουρνάρας

δήλωσε στους Financial Times ότι η αναταραχή στη Μέση Ανατολή άλλαξε την ισορροπία ενάντια σε οποιαδήποτε περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

«Είναι θέμα κοινής λογικής», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, μία εβδομάδα πριν φιλοξενήσει στην Αθήνα τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στη συνεδρίαση αυτή, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια, για πρώτη φορά εδώ και 15 μήνες. «Εάν έχουμε μια νέα πηγή αβεβαιότητας στη Μέση Ανατολή, όπου είναι εντελώς άγνωστο τι πρόκειται να συμβεί – είμαστε στο σκοτάδι – είναι καλύτερα να κρατήσουμε όλες τις επιλογές μας ανοιχτές και να προσέξουμε να διατηρήσουμε την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας», είπε.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς συνέβαλε σε μια μέτρια άνοδο των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε σε ανησυχία για νέο κύμα πληθωρισμού. Ωστόσο, ο Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να αποφύγει οποιαδήποτε «σπασμωδική αντίδραση».

«Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η ευρωζώνη συνεχίζει να είναι ένας μεγάλος καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, είναι πιθανό να έχει στασιμοπληθωριστικό αντίκτυπο», είπε και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μια μαζική ροή προσφύγων, για τους οποίους ο ευρωπαϊκός νότος θα είναι ο πρώτος σταθμός. «Επομένως αυτό θα είναι ένα σοβαρό οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα», σημείωσε.

Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται ήδη σε «ένα κρίσιμο σημείο όπου αν συνεχίσουμε να αυξάνουμε τα επιτόκια διατρέχουμε τον κίνδυνο να σπάσει κάτι», είπε. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος όσον αφορά τη μείωση του πληθωρισμού, είμαστε σχεδόν στάσιμοι στη δραστηριότητα της ευρωζώνης και έχουμε βιώσει μείωση του δανεισμού από τις τράπεζες».

Διαβάστε περισσότερα στο --.grΕιδήσεις σήμερα:Ανέβαλε την τετραμερή σύνοδο στην Ιορδανία και ο Μπάιντεν – Μεταβαίνει στο Ισραήλ για να δει τον ΝετανιάχουΤραγωδία στη Γάζα με 500 νεκρούς και τραυματίες σε νοσοκομείο – Blame game για το χτύπημα μεταξύ Ισραήλ και ΧαμάςΝεκρός 38χρονος σε καταυλισμό στο Μενίδι – Έφερε τραύματα στα πόδια

Related posts

Τέλος στο διεθνές δίκτυο ιδρυμάτων του Τζορτζ Σόρος – Τι συνέβη

admin

Χριστούγεννα: Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά – Προσιτές τιμές αναζητούν οι καταναλωτές

admin

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 9,6% υποχώρησε η ανεργία στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

admin

Προκαταβολή φόρου – Taxisnet: Σήμερα η λίστα με τους δικαιούχους για μείωση

admin

Νέοι αγρότες: Πώς θα «εισπράξουν» μέσω ενίσχυσης 420 εκατ. ευρώ – Άνοιξε σήμερα η πλατφόρμα

admin

Ισχυρά κέρδη στη Wall Street: Netflix και Alphabet στήριξαν τον Nasdaq

admin

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με… Δαυίδ, ξενοδοχεία και οικόπεδα-«φιλέτα» σε Γλυφάδα και Μύκονο (pics)

admin

Από εκατομμυριούχοι συμπέθεροι του Βασιλιά Καρόλου… φτωχοί συγγενείς – Το «κανόνι» της εταιρείας των Μίντλετον

admin

MYTILINEOS: Αύξηση 169% στον κύκλο εργασιών το 9μηνο – Διεθνοποίηση και μετάβαση στη «νέα εποχή»

admin