Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ

ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ

Ο Ζόραν Ζάεφ είναι πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, είναι ένα από τα πρόσωπα πίσω από τη Συμφωνία των Πρεσπών και είναι καλεσμένος αυτές τις μέρες στην Αθήνα. Είναι όμως και Βαλκάνιος, που στην πράξη σημαίνει πως έχει μια κάποια αδυναμία στο κάπνισμα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διήμερης διάσκεψης του ινστιτούτου του ίδιου και του Αλέξη Τσίπρα μπορούσε να τον δει κανείς ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο καφέ του Ωδείου Αθηνών για ένα γρήγορο τσιγάρο. Και έμαθα πως, όπως κάθε Βαλκάνιος που έχει βρεθεί σε παρόμοια στιγμή ανάγκης, ήταν και πολύ δεκτικός στην τράκα.

ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΡ-ΖΑΚΙΑ

Και χθες και τη Δευτέρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς που πέρασαν από το Ωδείο δεν ήταν λίγα. Και στα τραπεζάκια μπορούσε κανείς να δει και διακομματικά πηγαδάκια, με στελέχη των κομμάτων να ανταλλάσσουν (μεταξύ άλλων) και σχόλια για τις εξελίξεις στα εσωκομματικά τα δικά τους και στα εσωκομματικά των απέναντι. Πριν από μερικά χρόνια κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον ανέφικτο – τόσο ανοιχτά μπροστά στους δημοσιογράφους. Και αυτό δείχνει και το νερό που ο χρόνος έχει επιτρέψει να μπει στ’ αυλάκι, επουλώνοντας ως έναν βαθμό και τις παλιές πληγές.

ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ

Η έρευνα της Metron Analysis για το Ινστιτούτο Τσίπρα συμφώνησε με πολλούς από τους παριστάμενους που αναφέρθηκαν στην ανάγκη σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων: το 83% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το ίδιο ποσοστό των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν σύμπραξη των κομμάτων σε ενιαίο σχήμα. Αν κοιτάξει κανείς την κάρτα με τα ποιοτικά της έρευνας, ενδιαφέρον έχουν και τα αποτελέσματα όχι μόνο στους κεντροαριστερούς, αλλά και σε όσους αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι: από αυτούς, το 81% είναι υπέρ των συγκλίσεων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, δείγμα, ενδεχομένως, πως κι εκείνοι θέλουν να έχουν μια εναλλακτική επιλογή.

ΝΥΝ ΚΑΙ ΠΡΩΗΝ

Στο κλείσιμο της Διάσκεψης του Ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού, υπήρξε και άλλη μια συνάντηση: στην πρώτη σειρά, από τη μια πλευρά, καθόταν ως επίτιμη καλεσμένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Από την άλλη, ο προκάτοχός της, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Πρόεδρος που επέλεξε η κυβέρνηση με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πράκτοράς μου δεν κατάφερε να δει αν, στο περιθώριο, αντάλλαξαν καμιά κουβέντα – αν κρίνει όμως κανείς από τα όσα έχουν προηγηθεί (τουλάχιστον) σε επίπεδο φημολογίας κατά την πρόταση Μητσοτάκη για τη σημερινή Πρόεδρο και την πρώτη περίοδο που βρέθηκε στην Ηρώδου Αττικού, δεν θα πόνταρα εκεί τα λεφτά μου.

Related posts

Ηξεραν από νωρίς για τους νεκρούς

admin

Μεταπολιτική

admin

Μάχες χαρακωμάτων στο ΠΑΣΟΚ

admin

Ανάρτηση Μητσοτάκη για τα 13 χρόνια από την τραγωδία της Marfin

admin

Σάλος με το σχόλιο Μαρκόπουλου για «γουρλίδικη» Εξεταστική για Τέμπη

admin

Αλέξης Καλοκαιρινός: «Να φτιάξουμε μια πόλη αντάξια της ιστορίας της»

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

Μητσοτάκης: «Να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό και μετά να μιλάμε»

admin

Υπερπτήσεις το απόγευμα σε Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αρκιούς

admin