Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στην αποθήκευση ενέργειας στρέφεται το σχήμα Enel-Macquarie

Δεν έχουν περάσει παρά λίγοι μήνες από τότε που έκλεισε το deal των Enel και Macquarie, το οποίο περιλάμβανε την πώληση του 50% της Enel Green Power Hellas στη Macquarie Asset Management. Η κοινοπραξία πέρασε στο επόμενο βήμα ανακοινώνοντας, χθες, το νέο όνομα της εταιρείας, το οποίο είναι Principia.

Τα προηγούμενα χρόνια η ΕΝΕL συνέβαλε στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, επενδύοντας πάνω από 1 δισ. ευρώ σε έργα, ενώ έχει δώσει 30 εκατ. ευρώ σε δράσεις με τοπικές κοινωνίες. Από την άλλη, η παρουσία της Macquarie αναμένεται να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική διείσδυση στα έργα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η Macquarie έχει πολύ καλή γνώση της αγοράς ενέργειας στη χώρα μας. Υπενθυμίζεται, πως έχει αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Πλέον, όπως ανέφερε ο CEO της Principia, Αριστοτέλης Χαντάβας, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους η Principia θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη έργων αποθήκευσης. Στην αγορά ενέργειας, το τελευταίο διάστημα συζητιέται έντονα το ζήτημα των περικοπών ενέργειας και το γεγονός πως από τη μια πλευρά έχουμε πτώση της ζήτησης και υπερπροσφορά ενέργειας.

Το ζήτημα των περικοπών ενέργειας

«Μιλήσαμε από τους πρώτους για την ανάγκη έργων αποθήκευσης. Η πολιτεία και οι αρμόδιοι διαχειριστές έχουν καταλάβει ότι είναι μονόδρομος η αποθήκευση ενέργειας. Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες» ήταν τα λόγια του κ. Χαντάβα.

«Είναι εμφανές πως τα υπό λειτουργία έργα μας υφίστανται περικοπές και όσο πιο γρήγορα προχωρήσει η αποθήκευση τόσο πιο γρήγορα θα δοθούν λύσεις. Επομένως, σε έργα αποθήκευσης θα πρέπει να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ένταξη στο σύστημα».

Ακόμα, ο κ. Χαντάβας ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε θιασώτες των αλλαγών προτεραιότητας, καθώς δεν βοηθούν τις επενδύσεις και θέλουμε τα έργα που βοηθούν το σύστημα να έχουν απόλυτη προτεραιότητα», αναφερόμενος στην πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης έργων -, τα οποία θα υπογράψουν συμβάσεις PPAs.

Τα υπό εξέλιξη έργα της Principia

Να σημειωθεί πως σε εξέλιξη είναι η διαμόρφωση του Business plan της εταιρείας και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις. Η εταιρεία διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών, ηλιακών και υδροηλεκτρικών πάρκων και επενδύει σε ολοκληρωμένες τεχνολογικές λύσεις μπαταριών αποθήκευσης.

Το χαρτοφυλάκιό της Principia περιλαμβάνει 59 αιολικά έργα, υπό λειτουργία, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 482MW και 7 φωτοβολταϊκά πάρκα, υπό κατασκευή, συνολικής ισχύος 95MW. Επίσης, στο στάδιο της ολοκλήρωσης είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 84MW, στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 84 MW, με το οποίο θα εξυπηρετηθούν σε πρώτη φάση μέχρι 40.000 νοικοκυριά, ενώ δυνητικά θα φτάσει τα 95 MW.

O Eric Bjonerud, πρόεδρος του Δ.Σ. της Principia και Managing Director Macquarie Asset Management, δήλωσε χθες με αφορμή την εταιρική ταυτότητα της Principia πως «ως η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων υποδομής στον κόσμο, υποστηρίζουμε ενεργά τις επιχειρήσεις στις οποίες έχουμε επενδύσει, ώστε να αναπτυχθούν και να συμβάλλουν θετικά στις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιούνται, και η Principia δεν αποτελεί εξαίρεση. Η ομάδα της εταιρείας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα εδώ και περισσότερα από 15 χρόνια, και είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε αυτό το επόμενο κεφάλαιο μαζί. Συνδυάζοντας τις δυνατότητές μας, στοχεύουμε να στηρίξουμε την Principia στο να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο της και, εν τέλει, να συμβάλουμε στις προσπάθειες της Ελλάδας για απολιγνιτοποίηση».

Related posts

Ανάπτυξη 17,7% για το εμφιαλωμένο νερό της Βίκος

admin

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Ο Ν. Καραμπατέας νέο μέλος στο ΔΣ

admin

Δράσης για αποκατάσταση του περιβάλλοντος από την IKEA

admin

Στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΠ συμμετείχε ο πρόεδρος της ΟΛΠ – Cosco

admin

Νέες επενδύσεις σχεδιάζει η Centric

admin

Αποσχίστηκε από τη Novartis Hellas η Sandoz, δραστηριοποιείται ανεξάρτητα

admin

Φαρμακοβιομήχανοι: Eπιστολή-SOS σε Μητσοτάκη για το πλάνο Κομισιόν

admin

Νέα online υπηρεσία από την Optima bank, εγγραφή πελατών σε 10 λεπτά

admin

Το Epsilon Smart ξεπέρασε τις 50.000 συνδρομές

admin