Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Στα δικαστήρια το “φιλί του Ρουμπιάλες”



Το φιλί του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στο στόμα ποδοσφαιρίστριας απασχολεί πλέον την αθλητική δικαιοσύνη. “Ηταν συναινετικό”, ισχυρίζεται ο ίδιος ο πρόεδρος.

Το σκάνδαλο με το φιλί του προέδρου της Ισπανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Λουίς Ρουμπιάλες στο Μουντιάλ Γυναικών στο Σίδνεϊ προσλαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις. Μετά τα σαθρά επιχειρήματα του Ρουμπιάλες για να αιτιολογήσει το φιλί στο στόμα παίκτριας της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου Τζένιφερ Ερμόσο και την άρνησή του να παραιτηθεί από τη θέση του, παρά τις αρχικές του δηλώσεις περί του αντιθέτου, η υπόθεση παίρνει τον δρόμο της αθλητικής δικαιοσύνης.  

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, εντός της ημέρας το αθλητικό δικαστήριο TAD θα συζητήσει το θέμα μετά από αίτημα της ισπανικής κυβέρνησης, ενώ το απόγευμα αναμένεται να συναντηθούν οι πρόεδροι των ισπανικών περιφερειακών ομοσπονδιών σε έκτακτη συνεδρίαση έπειτα από πρόσκληση της Εθνικής Ομοσπονδίας. Σημειωτέον ότι ο Ρουμπιάλες έδωσε αυτό το φιλί- και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση- την ώρα που οι παίκτριες της Εθνικής Ισπανίας πανηγύριζαν έξαλλα την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, για πρώτη φορά στην ιστορία τους. 

Ούτε μια μέρα πάρα πάνω

Η ισπανική κυβέρνηση έχει πάρει την απόφαση να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση. Σε συνέντευξη τους στην ισπανική τηλεόραση ο πρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού της Ισπανίας Βίκτορ Φράνκο και ο υπουργός Πολιτισμού Αθλητισμού Μιγκέλ Ιθέτα επεσήμαναν τη σημασία της καταδίκης τέτοιων συμπεριφορών. “Το γεγονός πρέπει να χαρακτηριστεί απαράδεκτο, όχι μόνο στον κόσμο του αθλητισμού, δεν πρέπει να επαναληφθεί στην κοινωνία μας και πρέπει να ληφθούν μέτρα” τόνισε ο Φράνκο.  Από την πλευρά του ο Ικέτα έδειξε διατεθειμένος να κινηθούν όλες οι διαδικασίες για να απομακρυνθεί ο Ρουμπιάλες από τη θέση του. Μιλώντας στην εφημερίδα El Pais εξέφρασε την λύπη του για την εικόνα “μάτσο” που δίνει μια χώρα σαν την Ισπανία, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των γυναικών.

Η υπηρεσιακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Γιέσους Μοντέρο εμφανίστηκε αποφασισμένη: “Ούτε μια μέρα παραπάνω” είπε στην ισπανική τηλεόραση. “Τέλος, τέλος. Τέρμα με τη σεξιστική βία να θεωρείται από ορισμένους ότι είναι κάτι το φυσιολογικό. Τέλος με τις συμπεριφορές που αμαυρώνουν την μεγάλη νίκη των γυναικών, με συμπεριφορές που είναι απαράδεκτες. Δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε ξανά. Η κυβέρνηση θα εργαστεί, ώστε ο Ρουμπιάλες να μην ηγηθεί ξανά του ισπανικού ποδοσφαίρου. Αυτό είναι δέσμευσή μας. Αυτή είναι η γραμμή πορείας, που θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε”.

Συναινετικό το φιλί;

O ίδιος ο Ρουμπιάλες, τον οποίο η FIFA έχει αποκλείσει για διάστημα 90 ημερών από όλες τις αθλητικές δραστηριότητες, εμφάνισε τον εαυτό του ως θύμα “δολοφονίας χαρακτήρων” και είπε ότι το φιλί ήταν συναινετικό. Ο Τόνι Ρόκα Αλομάρ, δικηγόρος και ειδικός σε θέματα αθλητισμού, ρωτήθηκε χθες βράδυ στην ισπανική τηλεόραση για τα επιχειρήματα του Ρουμπιάλες.

“Εάν ο κ. Ρουμπιάλες καταφέρει να προσκομίσει στοιχεία ότι ήταν συναινετικό φιλί, δεν πρόκειται για εγκληματική πράξη, οπότε ίσως να μην επιβληθεί ποινή αποκλεισμού, αλλά θα αρκούσε ένα πρόστιμο. Υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας, νομίζω ότι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι ο κ. Ρουμπιάλες θα αποκλειστεί, τώρα ξεκινά μια διαδικασία, στην οποίο οι κατήγοροι θα παρουσιάσουν τα στοιχεία τους, ο κ. Ρουμπιάλες θα παρουσιάσει την υπεράσπισή του και στη συνέχεια θα είναι στα χέρια του δικαστηρίου να αποφασίσει ποια ποινή αρμόζει στον πρόεδρο της ομοσπονδίας”.

Ο Ρουμπιάλες βρίσκεται παρ’ όλα αυτά με την πλάτη στον τοίχο. Η ίδια η παθούσα, η οποία δέχθηκε το φιλί στα χείλη, η Τζένι Αρμόσο, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν ήταν συναινετικό, ούτε αυθόρμητο. Και οι 23 παίκτριες βρίσκονται στο πλευρό της και δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να ξαναπαίξουν, όσο καιρό ο Ρουμπιάλες παραμένει επικεφαλής της ομοσπονδίας.   

Πηγές: (Ισπανική τηλεόραση, dpa, euronews)




- Deutsche Welle

Related posts

Συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Ρωσίας είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι

admin

Ολλανδία: “Κλειδί” γιατί το σχηματισμό κυβέρνησης η οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη της Ουκρανίας

admin

ΗΠΑ: Κατρακύλησαν κατά 22.000 οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

admin

Η σύζυγος του Αλεξέι Ναβάλνι συναντά τους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

admin

Ολλανδία: Επιβεβαίωσε την κατάρρευση της κυβέρνησης ο Ρούτε – “Επόμενο βήμα η προκήρυξη εκλογών”

admin

Εκλογές στην Κροατία: Πρωτιά χωρίς πλειοψηφία για τους συντηρητικούς

admin

Νέα δυναμική στάση κατά των Ρεπουμπλικάνων αναλαμβάνει η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις

admin

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας ζητά μέτρα κατά της καύσης του Κορανίου

admin

Ο Καναδάς σκέφτεται να απελάσει Κινέζους διπλωμάτες

admin