Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σκάνδαλο στα Βρετανικά Ταχυδρομεία: H λανθασμένη καταδίκη εκατοντάδων υπαλλήλων και ο ρόλος της Fujitsu

Η Seema Misra ήταν έγκυος όταν κρίθηκε άδικα ένοχη για κλοπή από το Ταχυδρομείο που διοικούσε σε μια μικρή πόλη νοτιοδυτικά του Λονδίνου. Επτά μήνες αργότερα, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων που πέρασε στη φυλακή, γέννησε στο νοσοκομείο φορώντας μια ετικέτα στον αστράγαλο που χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των αποφυλακισμένων εγκληματιών.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Misra είναι μεταξύ των θυμάτων του αναμφισβήτητα μεγαλύτερου σκανδάλου στη βρετανική νομική ιστορία. Μεταξύ 2000 και 2014 τα Ταχυδρομεία, κατηγορήθηκαν από τη δικαιοσύνη χιλιάδες αποθηκάριους για κλοπή. Εξασφάλισε περισσότερες από 900 καταδίκες υπο-ταχυδρόμων, όπως είναι γνωστοί. Οι περισσότεροι έχασαν τις επιχειρήσεις τους, πολλοί χρεοκόπησαν. Τουλάχιστον τέσσερις αυτοκτόνησαν. 

Μετά από αγώνα δύο δεκαετιών, την προσοχή του έθνους κέρδισε ένα τηλεοπτικό δράμα που παρακολούθησαν 9 εκατομμύρια άνθρωποι που τελικά ώθησε την κυβέρνηση να υποσχεθεί ένα γρήγορο τέλος υπέρ των θυμάτων. Μέχρι την προβολή της εκπομπής, εκατοντάδες υπο-ταχυδρόμοι είχαν μείνει σε αδιέξοδο ακόμη και μετά την απόφαση του δικαστηρίου το 2019 που άνοιξε το σκάνδαλο και διέταξε το Ταχυδρομείο να καταβάλει αποζημίωση.

Ο ρόλος της Fujitsu

Αλλά είναι επίσης μια ιστορία για ελαττωματικό λογισμικό, ένα κρατικό συμβόλαιο της δεκαετίας του 1990 αξίας αρχικού 1 δισεκατομμυρίου λιρών για τον εκσυγχρονισμό του λογιστικού συστήματος των ταχυδρομείων. Πλέον ασκείται έντονη πίεση στην ιαπωνική εταιρεία πληροφορικής Fujitsu Ltd. να καθορίσει τι ήξερε και πότε σχετικά με λάθη που οδήγησε σε βιβλία υπο-ταχυδρομέων που εμφανίζουν ελλείψεις που δεν ήταν πραγματικές. Με το Ηνωμένο Βασίλειο να είναι έτοιμο να καταβάλει αποζημίωση εκατομμυρίων λιρών, οι υπουργοί λένε ότι η εταιρεία θα πρέπει επίσης να πληρώσει το μερίδιό της.

Από την είσοδό της στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1990, η Fujitsu έχει γίνει ένας από τους πιο παραγωγικούς ιδιώτες εργολάβους στην κυβέρνηση, από το φορολογικό τμήμα μέχρι το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Άμυνας. Αναδεικνύοντας πόσο συνυφασμένη είναι με τις βασικές λειτουργίες του κράτους, μία από τις συμβάσεις της Fujitsu είναι η διατήρηση της βάσης δεδομένων ποινικού μητρώου, η οποία περιλαμβάνει τις παράνομες καταδίκες των υποδιευθυντών.

Η Fujitsu έχει κερδίσει 6,8 δισεκατομμύρια στερλίνες (8,7 δισεκατομμύρια δολάρια) του βρετανικού δημόσιου τομέα από το 2012, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Tussell, η οποία άρχισε να παρακολουθεί τις συμβάσεις εκείνη τη χρονιά. Ορισμένες συμφωνίες προέκυψαν μετά από μια βομβιστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του 2019, η οποία καθόριζε τα σφάλματα στο λογισμικό Horizon της Fujitsu και ανέφερε ότι οι υπάλληλοι της Fujitsu τα γνώριζαν και συζήτησαν αν έπρεπε να ενημερώσουν το Ταχυδρομείο. Η κυβέρνηση έχει επίσης αντιμετωπίσει κριτική για την παράδοση περισσότερων συμβάσεων.

Όπως υποστηρίζει το Ηνωμένο Βασίλειο η εταιρεία πρέπει να πληρώσει εάν κατηγορηθεί για σκάνδαλο ταχυδρομείων. “Αν έκαναν μεγάλα λάθη, τότε ειλικρινά πρέπει να μάθουμε πώς είχαν την τόλμη να συνεχίσουν να συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις”, δήλωσε ο Λίαμ Μπερν, πρόεδρος της επιτροπής επιχειρήσεων και εμπορίου της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος κάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Fujitsu στην Ευρώπη, Πολ Πάτερσον. να καταθέσει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ένας εκπρόσωπος της Fujitsu είπε ότι η εταιρεία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη δημόσια έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου για το σκάνδαλο Horizon. Ένας εκπρόσωπος του Ταχυδρομείου είπε ότι “εναπόκειται στην έρευνα να καταλήξει στα δικά της ανεξάρτητα συμπεράσματα μετά την εξέταση όλων των αποδεικτικών στοιχείων για τα θέματα που εξετάζει”.

Σε επιστολή του 2020 προς την επιτροπή του Κοινοβουλίου, η εταιρεία αναγνώρισε τα σφάλματα και ότι οι υπάλληλοί της μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές Ταχυδρομείου εξ αποστάσεως – σε αντίθεση με κρίσιμα στοιχεία σε ορισμένες από τις καταδίκες – ενώ επανέλαβε ότι δεν είχε κανένα ρόλο στην απόφαση του Ταχυδρομείου να ασκήσει δίωξη υποδιοικητές.

Η δίκη της Misra

Ωστόσο, η Fujitsu συμμετείχε στενά στη δίκη της Misra το 2010 μέσω ενός από τους υπαλλήλους της. Ο Gareth Jenkins, ο οποίος σύμφωνα με επίσημη δήλωση του προέδρου της επίσημης έρευνας του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται υπό αστυνομική έρευνα, ήταν ο εμπειρογνώμονας που κατέθεσε ότι το σύστημα Horizon ήταν απαλλαγμένο από σφάλματα.

Σχεδόν αμέσως μετά την εγκατάσταση των τερματικών του Horizon, ορισμένοι υπο-ταχυδρόμοι άρχισαν να βρίσκουν διαφορές μεταξύ του ποσού των μετρητών που διατηρούνταν και του ποσού που η Horizon είπε ότι έπρεπε να είναι. Στο υποκατάστημα της Misra στο West Byfleet, ήταν 75.000 £. Άρχισαν να καλούν μια καθορισμένη τηλεφωνική γραμμή Horizon πανικόβλητοι, σύμφωνα με δηλώσεις μαρτύρων στην έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην υπαλλήλου της Fujitsu.

Το Ταχυδρομείο, το οποίο έχει την εξουσία να ασκεί ποινικές διώξεις χωρίς να εμπλέκει την Εισαγγελική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, κατηγόρησε ορισμένους υποταχυδρόμους για κλοπή και τους οδήγησε στο δικαστήριο. Οι υπο-ταχυδρόμοι αναγκάστηκαν να δανειστούν για να καλύψουν τις ελλείψεις. Κάποιοι είπαν στην έρευνα ότι πιέστηκαν από τα Ταχυδρομεία να παραδεχτούν ψευδή λογιστικά για να αποφύγουν τη φυλακή.

Το Ταχυδρομείο ουσιαστικά έλεγε ότι το νέο σύστημα υπολογιστών είχε αποκαλύψει ένα μυστικό κύμα εγκληματικότητας.

Αυτή η υπόθεση καταρρίφθηκε στη δίκη του Ανωτάτου Δικαστηρίου το 2019, όταν 555 υποταχυδρόμοι μήνυσαν το Ταχυδρομείο για αποζημίωση. Ο Richard Roll, ο οποίος εργαζόταν στα κεντρικά γραφεία της Fujitsu στο Ηνωμένο Βασίλειο στο Bracknell μεταξύ 2001 και 2004, κατέθεσε ότι το προσωπικό όχι μόνο μπορούσε να έχει πρόσβαση στα τερματικά του Horizon εξ αποστάσεως αλλά το έκανε τακτικά — για να διορθώνει σφάλματα. Η αποκάλυψη άλλαξε την αφήγηση. “Εάν δεν μπορούσαμε να βρούμε την αιτία της ασυμφωνίας, τότε αυτό αναφέρθηκε στην αλυσίδα και θεωρήθηκε ότι έφταιγε ο ταχυδρόμος”, είπε ο Ρολ στο δικαστήριο.

Αποζημιώσεις σε χρονιά εκλογών

Σε ένα τηλεοπτικό σοόυ στο ITV το θέμα επανήλθε στην επικαιρότητα και προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης. Η βουλευτής των Εργατικών Barbara Keeley δήλωσε στο Bloomberh οτι σε μια χρονιά γενικών εκλογών το κυβερνητικό κόμμα θα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στην κοινή γνώμη. 

Ο Σουνάκ υποσχέθηκε ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις για τα Ταχυδρομεία θα ακυρωθούν από το Κοινοβούλιο εντός εβδομάδων και είπε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ολοκληρώσει τις πληρωμές αποζημιώσεων μέχρι το καλοκαίρι.


 

Related posts

Η Τσεχία ακυρώνει συμφωνίες της σοβιετικής εποχή που επέτρεπαν στη Ρωσία τη δωρεάν χρήση γης

admin

Μερίδιο 10% αποκτά η Saudi Aramco σε κινεζική εταιρεία πετροχημικών

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον πέντε είναι οι νεκροί από την επίθεση ενός ρωσικού drone στην Οδησσό

admin

Deutsche Bank: Σχεδιάζει επαναγορά μετοχών ύψους 450 εκατ. ευρώ

admin

Η Βαρσοβία παρατείνει και αυτή μετά την Πράγα ως τις 22 Νοεμβρίου τους ελέγχους στα σύνορα με τη Σλοβακία

admin

“Εννέα νεκροί Αμερικανοί στο Ισραήλ”, λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

admin

Η Ουκρανία αναφέρει ρωσικές επιθέσεις στα ανατολικά, πρόοδο στο νότο

admin

ΗΠΑ: Απορρίφθηκε το αίτημα εξαίρεσης εισαγγελέως που άσκησε δίωξη στον Τραμπ

admin

Ντμ. Κουλέμπα: Η Ουκρανία δεν βλέπει εξασθένιση της υποστήριξης της Δύσης

admin