Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Σε watchlist το Χ.Α. μέσα στο 2024- Ο νέος κανονισμός

Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών

Το πλάνο για τη μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές, από τις αναδυόμενες που βρίσκεται σήμερα, παρουσίασε η διοίκηση της ΕΧΑΕ. Μιλώντας τη Δευτέρα (8/4) σε γεύμα εργασίας με δημοσιογράφους, ο CEO του ATHEX Group, Γιάννος Κοντόπουλος, χαρακτήρισε ως «ορόσημο» την αναβάθμιση στις developed markets.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία της μετάταξης θα έχει διάρκεια 1,5 με 2 χρόνια και δε θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα από όλους τους οίκους αξιολόγησης. Θα επιτευχθούν καλύτερες αποτιμήσεις για τις εισηγμένες εταιρείες, αυξημένη πρόσβαση της εγχώριας αγοράς στην επενδυτική κοινότητα, μείωση της μεταβλητότητας και αύξηση της ρευστότητας.

Βασικός στόχος για τη διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι η αποφυγή συχνών μεταπτώσεων μεταξύ των κατηγοριών, αλλά και η διασφάλιση της ομαλότητας και του χαμηλού κόστους προσαρμογής για τους επενδυτές. Το Χ.Α. θα θεωρείται ταυτόχρονα ως ανεπτυγμένη και αναδυόμενη αγορά από μερίδες επενδυτών, οι οποίοι δεν θα τοποθετούνται όλοι μαζί στην αρχή ή στο τέλος της διαδικασίας. Επιπλέον, οι εισροές κεφαλαίων σε «βάθος» χρόνου αναμένεται να είναι μεγαλύτερες από τις εκροές που ενεργοποιούνται κατά την μετάταξη.

Σύμφωνα με την ΕΧΑΕ, τουλάχιστον ένας οίκος θα βάλει το Χ.Α. εντός του 2024 σε watchlist, δηλαδή σε λίστα παρακολούθησης για αναβάθμιση. Ο S&P και ο MSCI είναι πιο κοντά προς αυτή την κατεύθυνση, σε αντίθεση με τον FTSE Russell, ο οποίος αποδεικνύεται πιο αυστηρός.

Στην τελική ευθεία ο νέος κανονισμός

Όσον αφορά τους βασικούς άξονες για το νέο κανονισμό του Χρηματιστηρίου, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο κατατέθηκε η σχετική πρόταση στην Επ. Κεφαλαιαγοράς, ενώ πλέον εκκρεμεί η τυπική έγκριση του τελικού κειμένου από τα διοικητικά όργανα της Επιτροπής. Στόχοι των αλλαγών στον κανονισμό είναι η ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς, η προσέλκυση νέων εταιρειών για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, η ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας, καθώς και η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού επενδυτικού προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες.

Στις προϋποθέσεις εισαγωγής και σε ό,τι αφορά την αρχική διασπορά, προσδιορίζεται σε τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση που πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο μια εταιρεία για να δικαιούται να εισαχθεί, με μικρότερο ποσοστό διασποράς από το 25%, το οποίο όμως δεν θα μπορεί να υπολείπεται του 15%.

Ως νέο κριτήριο εισαγωγής, τίθεται ελάχιστη κεφαλαιοποίηση, ύψους 40 εκατ. ευρώ, ώστε να διασφαλίζεται η εισαγωγή εταιρειών με ικανό μέγεθος στην Κύρια Αγορά. Επιπλέον, καταργείται το ποσοτικό κριτήριο της κερδοφορίας, αλλά και το μέχρι πρότινος απαιτούμενο φορολογικό πιστοποιητικό.

Ο έλεγχος για την επαρκή διασπορά (free float) των εισηγμένων θα γίνεται σε συνεχή βάση, καθώς θα ελέγχεται δύο φορές το χρόνο, δηλαδή κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο. Σε περίπτωση μη επαρκούς διασποράς, θα παρέχεται προθεσμία 6 μηνών για αποκατάσταση, με δυνατότητα παράτασης για άλλους 6 μήνες.

Σύμφωνα με το νέο κανονισμό, το free float θεωρείται επαρκές όταν:

α) είναι τουλάχιστον 25% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μικρότερη των 200 εκατ. ευρώ και

β) είναι τουλάχιστον 15% για εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι τα παραπάνω δεν εφαρμόζονται αν η μετοχή της εκάστοτε εταιρείας διαπραγματεύεται στην κατηγορία της Υψηλής Συναλλακτικής Δραστηριότητας.

Η μη τήρηση επαρκούς διασποράς σε συνεχή βάση από τις εισηγμένες εταιρείες προστίθεται ως νέο κριτήριο υπαγωγής στην κατηγορία επιτήρησης, όπου ο χρόνος παραμονής περιορίζεται στα δύο έτη. Περιορίζεται, επίσης, ο χρόνος παραμονής μιας μετοχής σε καθεστώς αναστολής σε ένα έτος.

Παράλληλα, το Χ.Α. θα μπορεί να αναστέλλει τη διαπραγμάτευση μιας μετοχής, και στις εξής περιπτώσεις:

α) όταν οι μετοχές παραμένουν στην Κατηγορία Επιτήρησης για περισσότερα από δύο έτη,

β) όταν η διασπορά μιας μετοχής παραμείνει πάνω από 10% μετά την παρέλευση των προθεσμιών που θέτει ο κανονισμός (6 6 μήνες) για την αποκατάσταση της διασποράς της και

γ) όταν η εταιρεία δεν ανταποκριθεί σε ερώτημα του Χ.Α. εντός της ορισθείσας προθεσμίας ή όταν το Χρηματιστήριο κρίνει ότι η σχετική απάντηση δεν είναι πλήρης, επαρκής ή τεκμηριωμένη.

Υπάρχει η δυνατότητα διαγραφής μετά το πέρας των 6 μηνών σε αναστολή, σε αντίθεση με τους 18 μήνες που προβλέπει ο υφιστάμενος κανονισμός. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα παράτασης της προθεσμίας των 6 μηνών για ένα ακόμα εξάμηνο, κατόπιν αιτιολογημένου αιτήματος του εκδότη.

Θα διαγράφονται, επίσης, εταιρείες που οι μετοχές τους έχουν τεθεί σε αναστολή, επειδή η διασπορά είναι μικρότερη του 10%. Τέλος, θα υπάρχει η δυνατότητα από το Χρηματιστήριο να μεταφέρει τις μετοχές μιας εταιρείας από την Κύρια Αγορά σε Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης.

Αριστοτέλης Παππάς

#ΓΙΑΝΝΟΣ_ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ #ΕΧΑΕ #Χρηματιστήριο_Αθηνών #WATCH_LIST #free_float #ανεπτυγμένες_αγορές

Related posts

Στην CQ Lottery το 32,9% της Intralot

admin

Optima Bank: Αναβαθμίζει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΤΙΤΑΝ

admin

Πλαστικά Θράκης: Επενδύσεις εστιασμένες στη βιώσιμη ανάπτυξη «βλέπει» η Eurobank

admin

Η Optima αυξάνει την τιμή-στόχο για την Πειραιώς

admin

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της Mytilineos

admin

Κλουκίνας-Λάππας: Συμφωνία για το ξενοδοχείο Poseidonion Grand στις Σπέτσες

admin

Πειραιώς: Στην τελική ευθεία η Δημόσια πρόταση για τη MIG

admin

Δάιος Πλαστικά: Μηδένισε τη συμμετοχή της η Vrebaria

admin

«Πρεμιέρα» για το retail bond της Intralot-Τα μηνύματα Κόκκαλη, Κοντόπουλου

admin