Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στο Μαρόκο: Στους 1.305 οι νεκροί – Τριήμερο εθνικό πένθος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:07

Της Εύης Σιμοπούλου

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 1.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο. “Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια”, ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’. Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, στους 1.305 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών, στον νεότερο προσωρινό απολογισμό της τραγωδίας.  Ο αριθμός των τραυματιών φτάνει τους 1.832 – εκ των οποίων 1.220 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Τι συνέβη στο Μαρόκο;

Ο σεισμός έπληξε το κεντρικό Μαρόκο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι (1.037) και να τραυματιστούν περισσότεροι από 1.200. Υπάρχει φόβος ότι ολόκληρα χωριά μπορεί να έχουν ισοπεδωθεί.

Ο σεισμός, ο οποίος συνέβη την Παρασκευή στις 23:11 τοπική ώρα (01:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), είχε μέγεθος 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Ένας μετασεισμός 4,9 βαθμών σημειώθηκε 19 λεπτά αργότερα.

Πού χτύπησε ο σεισμός;

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε μια αραιοκατοικημένη περιοχή της οροσειράς High Atlas, 71 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Μαρακές, ενός σημαντικού τουριστικού προορισμού.

Πολλά από τα θύματα πιστεύεται ότι βρίσκονταν σε απομακρυσμένες περιοχές, με επιβεβαιωμένους θανάτους στις επαρχίες και τους δήμους του Μαρακές, Αλ-Χαούζ, Ουαρζαζάτ, Αζιλάλ, Τσιτσάουα και Ταρουντάντ.

Υπάρχουν επίσης φόβοι ότι άνθρωποι έχουν παγιδευτεί εκεί, με μια οικογένεια να λέγεται ότι βρίσκεται στα ερείπια του σπιτιού της στην πόλη Al-Haouz, κοντά στο επίκεντρο.

Υπάρχουν επίσης αναφορές για ανθρώπους κάτω από ερείπια στην ιστορική πόλη του Μαρακές και ζημιές σε τμήματα της Μεδίνας, ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco.

Τι είπαν οι επιζώντες;

Ο Michael Bizet, ο οποίος βρισκόταν στην παλιά πόλη του Μαρακές, είπε ότι νόμιζε ότι το κρεβάτι του επρόκειτο να “πετάξει ψηλά”. “Ήταν το απόλυτο χάος, μια πραγματική καταστροφή, τρέλα”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Ο Fayssal Badour, ο οποίος ζει στην πόλη, οδηγούσε όταν έγινε ο σεισμός. “Σταμάτησα και συνειδητοποίησα πόσο μεγάλη ήταν η καταστροφή”, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων. “Τα ουρλιαχτά και τα κλάματα ήταν αβάσταχτα”.

Η Mina Metioui δήλωσε στο BBC ότι ο θόρυβος ακουγόταν σαν “μαχητικό αεροσκάφος”, που γινόταν όλο και πιο δυνατός.

“Χρειάστηκε ένα δευτερόλεπτο που έμοιαζε με λεπτά”, δήλωσε στο BBC News. “Τότε άκουσα ανθρώπους να ουρλιάζουν, να βγαίνουν από τα σπίτια τους… Ήταν πραγματικά μια φρικτή εμπειρία”.

Έχει υποστεί το Μαρόκο και στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς;

Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός στη χώρα έπληξε τη βορειοανατολική της Αλ Χοσεϊμά το 2004, σκοτώνοντας τουλάχιστον 628 ανθρώπους.

Και ο φονικότερος ήταν στο Αγκαντίρ στη νότια ακτή του Ατλαντικού, το 1960. Ο σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών σκότωσε περίπου 12.000 ανθρώπους.

Και τι συμβαίνει τώρα;

Οι προσπάθειες συνεχίζονται για την ανεύρεση


 ανθρώπων. Μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να προσδιοριστούν τα θύματα σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά κοντά στο επίκεντρο.

Είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες διάσωσης.

Οι αρχές έχουν καλέσει τους κατοίκους να δώσουν αίμα για να βοηθήσουν τους τραυματίες.

Ποια ήταν η διεθνής αντίδραση;

Ο πρόεδρος της Eπιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης Μούσα Φάκι Μαχάματ εξέφρασε σήμερα “τον μεγάλο του πόνο” και τα συλλυπητήριά του προς τον λαό του Μαρόκου, μετά τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 632 ανθρώπων.

“Ενημερώθηκα με μεγάλο πόνο για τις τραγικές επιπτώσεις του σεισμού που έπληξε το βασίλειο του Μαρόκου. Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην Αυτής Μεγαλειότητα τον βασιλιά Μοχάμεντ Στ’, στον μαροκινό λαό και στις οικογένειες των θυμάτων”, επεσήμανε ο Μούσα Φάκι Μαχάμαντ στην πλατφόρμα X.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα “συντετριμμένος λόγω του φρικτού σεισμού στο Μαρόκο” και προσέφερε τη βοήθεια της χώρας του.

“Είμαστε όλοι συντετριμμένοι μετά τον φρικτό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει”, έγραψε στο X στη διάρκεια της πτήσης του προς το Νέο Δελχί όπου θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της G20.

Από την πλευρά της η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά εξέφρασε την “αλληλεγγύη” της με “το Μαρόκο και τον μαροκινό λαό” μετά τον “φρικτό” σεισμό.

Ο Ισπανός υπηρεσιακό πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ εξέφρασε επίσης τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες που επλήγησαν από την “τραγωδία”.

“Όλη μου η αλληλεγγύη και η υποστήριξη στον λαό του Μαρόκου μετά από αυτόν τον φρικτό σεισμό”, ανέφερε στο X. “Η Ισπανία βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων αυτής της τραγωδίας και στις οικογένειές τους”, σημείωσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε τις ευχές του για “ανάκαμψη σε όλους τους Μαροκινούς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε στο Μαρόκο, μια χώρα φίλη και αδελφή. Μακάρι ο Θεός να λυπηθεί όσους έχασαν τη ζωή τους και εύχομαι γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες. Υποστηρίζουμε τους Μαροκινούς αδελφούς μας αυτή τη δύσκολη ημέρα”.

“Η Τουρκία είναι έτοιμη, όπως πάντα, να προσφέρει κάθε είδους βοήθεια για να κλείσουν οι πληγές” του Μαρόκου, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ΟΗΕ είναι έτοιμος να βοηθήσει τη μαροκινή κυβέρνηση “στις προσπάθειές της να συνδράμει τους πληγέντες”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντιζαρίκ.

Στο μεταξύ ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, οικοδεσπότης της συνόδου της G20 που ξεκίνησε σήμερα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων του σεισμού. “Εξαιρετικά συγκλονισμένος από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών από τον σεισμό στο Μαρόκο”, έγραψε στην πλατφόρμα X, προσθέτοντας: “αυτή την τραγική ώρα οι σκέψεις μου είναι με τον λαό του Μαρόκου. Συλλυπητήρια σε όσους έχουν χάσει συγγενείς τους”.

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε επίσης μήνυμα συλλυπητηρίων μετά τον “καταστροφικό” σεισμό, ενώ έκανε λόγιο για “φρικτά νέα από το Μαρόκο”.

Από την πλευρά της η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ σχολίασε ότι “μαζί με τον λαό του Μαρόκου, θρηνούμε τα θύματα του φρικτού σεισμού. Οι σκέψεις μας είναι με αυτούς και όσους αναζητούν εγκλωβισμένους αυτές τις ώρες και δίνουν μάχη για τη ζωή των πολλών τραυματιών”.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον “φίλο λαό” του Μαρόκου, επεσήμανε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

“Στη Ρωσία συμμεριζόμαστε τον πόνο και το πένθος του φίλου λαού του Μαρόκου”, τόνισε ο Πούτιν σε μήνυμά του προς τον βασιλιά της χώρας Μοχάμεντ Στ’, ενώ εξέφρασε και “τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις τραγικές συνέπειες του καταστροφικού σεισμού”.

Related posts

Επιθετική αντίδραση Κίνας προς ΕΕ για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στα ηλεκτρικά οχήματα

admin

Η Πολωνία ξεκίνησε να εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους στα μαχητικά F-16

admin

Βρετανία: Νέο ιστορικό ρεκόρ ο πληθωρισμός στις τιμές καταστημάτων

admin

Ραβίνος: Οι IDF σκότωσαν τον τρομοκράτη της Χαμάς που βεβήλωσε τη σορό της Σάνι Λουκ

admin

Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν στον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης: Ο κόσμος αλλάζει και χρειάζονται νέες δεξιότητες

admin

Κίνα και Κιμ Γιονγκ Ουν έστειλαν συγχαρητήρια στον Πούτιν

admin

Με τον Κινέζο υπουργό Εξωτερικών συναντήθηκε ο Έλον Μασκ

admin

Αζερμπαϊτζάν: Ανακοίνωσε ότι προχωρά με τη Ρωσία στην “αποστρατιωτικοποίηση” των δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ

admin

Η G7 και μερικές χώρες του νοτίου ημισφαιρίου είχαν τον Δεκέμβριο μυστική συνάντηση με εκπροσώπους του Κιέβου

admin