Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρ. Σούνακ: Στόχος της Βρετανίας “η αποκλιμάκωση της έντασης” στην Ερυθρά Θάλασσα

Πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι “να αποκλιμακωθούν οι εντάσεις” στην Ερυθρά Θάλασσα δήλωση τη Δευτέρα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, πριν απευθυνθεί στο κοινοβούλιο της χώρας.

Ο Σούνακ χαρακτήρισε τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στη στρατιωτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά στόχων των Χούθι στην Υεμένη ως “έσχατη λύση”.

“Αντιμετωπίσαμε μια κλιμακούμενη σειρά επιθέσεων από τους Χούθι σε βάρος της εμπορικής ναυτιλίας, συμπεριλαμβανομένης μιας επίθεσης σε πολεμικό πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού”, ανέφερε ο Σούνακ, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Έσσεξ. “Είναι απαράδεκτο”. 

Ο Σούνακ ετοιμάζεται να απευθυνθεί στα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά τις αεροπορικές επιθέσεις κατά των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι, στον απόηχο της κριτικής που δέχθηκε από ορισμένους βουλευτές που υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να έχει ζητηθεί η γνώμη του σώματος πριν την ανάληψη οποιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι το Εργατικό Κόμμα δήλωσε πως υποστηρίζει την κίνηση της κυβέρνησης, είναι πιθανό να αμβλύνει την πίεση που αναμένεται να δεχθεί από το κοινοβούλιο ο Σούνακ.

Οι Χούθι έχουν ξεκινήσει σειρά επιθέσεων κατά εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν εδώ και εβδομάδες, ως υποστήριξη προς τους Παλαιστινίους που δεινοπαθούν από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει το Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς. Οι επιθέσεις αυτές έχουν προκαλέσει ήδη προβλήματα στο παγκόσμιο εμπόριο καθώς πολλά πλοία είτε σταμάτησαν τον διάπλου της Ερυθράς Θάλασσας είτε επιλέγουν την εναλλακτική λύση του περίπλου της Αφρικής για να αποφύγουν τον κίνδυνο.

Την ίδια στιγμή, τα πλήγματα κατά των Χούθι εγείρουν ανησυχίες ότι ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, η οποία υποστηρίζεται επίσης από το Ιράν, θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια περιφερειακή σύρραξη. Το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε ότι είχε πραγματοποιήσει προηγουμένως συνομιλίες τόσο με τους Χούθι όσο και με το Ιράν για τον τερματισμό των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα.

“Είναι ορθό που αναλάβαμε ανάλογη, στοχευμένη δράση εναντίον στρατιωτικών στόχων για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα ότι αυτή η συμπεριφορά είναι απαράδεκτη”, δήλωσε ο Σουνάκ. “Ήταν η τελευταία λύση, ήρθε μετά το τέλος της εξαντλητικής διπλωματικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τώρα, νομίζω ότι εναπόκειται στους Χούθι να αναγνωρίσουν τη διεθνή καταδίκη για όσα κάνουν και να σταματήσουν. Αλλά, φυσικά, δεν θα διστάσουμε να προστατεύσουμε την ασφάλειά μας όπου απαιτηθεί”.

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ, Μαξ Μπλέιν, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν “υποβαθμίσει” τις δυνατότητες των Χούθι. Πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε επαφή με ναυτιλιακές και άλλες εταιρείες που επηρεάζονται από την αστάθεια στην περιοχή.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς τόνισε ότι δεν υπάρχει “ακριβής συνταγή” για να καθοριστεί εάν τα πλήγματα θα αποτρέψουν τους Χούθι. Μιλώντας στο BBC σημείωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα “εξετάσει ξανά” περαιτέρω πλήγματα κατά της οργάνωσης, εάν οι επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα δεν σταματήσουν.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ, τόνισε από την πλευρά του ότι υποστήριξε την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων, αλλά πρόσθεσε ότι ο Σούνακ θα πρέπει να “να θέσει το θέμα” εάν σκοπεύει να αναλάβει περαιτέρω δράση. Όπως επεσήμανε μιλώντας με δημοσιογράφους στο Λονδίνο, υπάρχει μια διαφορά μεταξύ επειγουσών “μεμονωμένων επιχειρήσεων” και μιας “παρατεταμένης επιχείρησης”, η οποία, όπως είπε, απαιτεί μεγαλύτερη εμπλοκή του κοινοβουλίου.

Related posts

Ουκρανία: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες ζητούν διαφάνεια για τα περιουσιακά στοιχεία των δημόσιων αξιωματούχων

admin

N.Χριστοδουλίδης: Ο τρόπος λήψης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο

admin

Ταϊβάν: Οι ψηφοφόροι αψηφούν την Κίνα και δίνουν στο κυβερνών κόμμα τρίτη προεδρική θητεία

admin

JPMorgan: Η Τουρκία μπορεί να σημειώσει ρεκόρ στις πωλήσεις χρέους διεθνώς το 2024

admin

Σεργκέι Λαβρόφ: Στην Κίνα τη Δευτέρα για διήμερη επίσκεψη

admin

ΥΠΟΙΚ Βρετανίας: Δεν θα προβούμε σε περικοπές φόρων

admin

Κίνα: Κατολίσθηση θάβει σχεδόν 50 χωρικούς

admin

Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Τα μουσουλμανικά κράτη να σταματήσουν τις εξαγωγές πετρελαίου και τροφίμων προς το Ισραήλ

admin

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν πόλεμο με τους Χούθι

admin