Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά 70% το 2024

Αν κάποιος χρειαζόταν επιβεβαίωση για την πρόθεση του Κρεμλίνου να προετοιμαστεί για έναν μακροχρόνιο πόλεμο, οι συσκέψεις γύρω από τον προϋπολογισμό της Ρωσικής Ομοσπονδίας για το 2024 την παρείχαν. Η κυβέρνηση Πούτιν δεν διέψευσε τα στοιχεία που συντάχθηκαν και αποκαλύφθηκαν την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου από το Bloomberg: Το επόμενο έτος, ο ρωσικός αμυντικός προϋπολογισμός θα φθάσει τα 107 δισεκατομμύρια ευρώ, ή το 6% ΑΕΠ.

Η αύξηση κατά σχεδόν 70% είναι εντυπωσιακή. Το 2023, οι αμυντικές δαπάνες σε πολεμικό προϋπολογισμό ήταν 63 δισεκατομμύρια ευρώ – ή 3,9% του ρωσικού ΑΕΠ. Το 2021, οι στρατιωτικές δαπάνες αντιστοιχούσαν στο 2,7% του ΑΕΠ.

Εν τω μεταξύ, ο αμυντικός προϋπολογισμός των Ηνωμένων Πολιτειών για το 2024 αναμένεται να ανέλθει στα 842 δισεκατομμύρια δολάρια, αυξημένος κατά 3,2% σε ετήσια βάση.

Διαβαθμισμένες δαπάνες

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρωσία ετοιμάζεται να δαπανήσει περισσότερα για την άμυνα από ό,τι για την κοινωνική πολιτική (74 δισ. ευρώ), ένα τεράστιο κονδύλι του προϋπολογισμού που συμπεριλαμβάνει και τις συντάξεις, ανέφερε η δημοσιογράφος Φαρίντα Ρουστάμοβα. Πρόκειται για ένα γεγονός που είναι ακόμη πιο αταίριαστο σε μια χρονιά εκλογών -οι προεδρικές εκλογές έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2024- που παραδοσιακά συνδέονται με σημαντικές δαπάνες.

Ακόμη μια νέα εξέλιξη είναι το ποσό που διατίθεται για διαβαθμισμένες δαπάνες για απροσδιόριστες χρήσεις: Έχει σχεδόν διπλασιαστεί σε 110 δισ. ευρώ, δηλαδή το 30% του προϋπολογισμού. Μέρος αυτών των δαπανών προορίζεται για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” στην Ουκρανία, αλλά πάνω απ’ όλα επιτρέπει στην κυβέρνηση να λειτουργεί με μυστικότητα. Τα εξαιρετικά υψηλά επιδόματα που καταβάλλονται στις οικογένειες των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν (49.585 ευρώ), για παράδειγμα, προέρχονται από αυτό το κονδύλι του προϋπολογισμού.

Διάφορες πηγές δήλωσαν ότι είχαν παρατηρήσει αυξημένη χρήση αυτού του κρυφού ταμείου από τις αρχές του 2023: Τον Αύγουστο, το Reuters εκτίμησε ότι οι στρατιωτικές δαπάνες για τους πρώτους έξι μήνες του έτους είχαν ήδη υπερβεί τον συνολικό στρατιωτικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Εύη Σιμοπούλου

Related posts

Ισραήλ: “Μη ρεαλιστική” η νέα πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία

admin

Στη λύση δύο κρατών στη Μέση Ανατολή ως μοναδική οδό για διαρκή ειρήνη, επέμειναν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ

admin

Οι ΗΠΑ εργάζονται με υπηρεσίες αρωγής για τη δημιουργία “ασφαλών περιοχών” για τους αμάχους της Γάζας

admin

Τραμπ: Θα ασκήσει έφεση κατά της απόρριψης του ισχυρισμού του περί προεδρικής ασυλίας

admin

Υπ. Άμυνας Ισραήλ: Θα διατηρήσουμε όχι τον πολιτικό, αλλά τον στρατιωτικό έλεγχο στη Γάζα και μετά τον πόλεμο

admin

Μπάιντεν για την απελευθέρωση ομήρων: “Είναι μόνο η αρχή”

admin

Κ. Σκρέκας: Η βιομηχανική παραγωγή έχει επανέλθει σε επίπεδα πριν την κρίση με εμφανείς τάσεις περαιτέρω ανάπτυξης

admin

Η Γερμανία σιωπά στην πρόταση του Πούτιν να ανταλλαγεί ο Ρώσος εκτελεστής που εκτίει ποινή σε γερμανική φυλακή

admin

Καμάλα Χάρις: Το Ισραήλ πρέπει να κάνει περισσότερα για την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

admin