Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Σε 4 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε ο εθνικιστής Γκίρκιν

Ο γνωστός Ρώσος εθνικιστής Ιγκόρ Γκίρκιν καταδικάστηκε σήμερα από δικαστήριο της Μόσχας για υποκίνηση εξτρεμιστικής δραστηριότητας και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών σε αποικία κρατουμένων.

Ο Γκίρκιν, ο οποίος αρνήθηκε τις κατηγορίες, είχε κατηγορήσει τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία ότι δεν διεξάγουν αρκετά αποτελεσματικά τον πόλεμο στην Ουκρανία ενώ επίσης είχε διατυπώσει δημόσια την πρόθεσή του να θέσει υποψηφιότητα εναντίον του Πούτιν στις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

Η περίπτωσή του παρακολουθείται στενά ως μια ένδειξη του κατά πόσο το Κρεμλίνο θα ανεχθεί επιθετική κριτική για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία, τον οποίο αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

Ο Γκίρκιν προφυλακίστηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους, αφού ίδρυσε τη “Λέσχη των θυμωμένων πατριωτών” για να σώσει τη Ρωσία από τον κίνδυνο, όπως είπε, συστημικής αναταραχής λόγω των στρατιωτικών αποτυχιών στην Ουκρανία και των διενέξεων στους κόλπους της ελίτ για να διαδεχθεί τελικά τον Πούτιν.

Σε ένα από τα πιο ξεκάθαρα ξεσπάσματά του, σε μια ανάρτησή του στις 18 Ιουλίου στο επίσημο κανάλι του στην εφαρμογή Telegram, το οποίο ακολουθούσαν περισσότεροι από 760.000 άνθρωποι, ο Γκίρκιν κατακεραύνωσε τον Πούτιν με προσωπικές προσβολές και τον είχε προτρέψει να παραδώσει την εξουσία “σε κάποιον πραγματικά ικανό και υπεύθυνο”.

Πρώην αξιωματικός της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας FSB και διοικητής πεδίου μάχης, γνωστός και ως Ιγκόρ Στρελκόφ, ο Γκίρκιν βοήθησε τη Ρωσία να προσαρτήσει την Κριμαία το 2014 και, αμέσως μετά, να οργανώσει φιλορωσικές πολιτοφυλακές που απέσπασαν μέρος της ανατολικής Ουκρανίας από τον έλεγχο του Κιέβου – γεγονότα που σήμαναν την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης ερήμην από ολλανδικό δικαστήριο το 2022 για τον φερόμενο ρόλο που διαδραμάτισε στην κατάρριψη αεροσκάφους της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines πάνω από την ανατολική Ουκρανία το 2014, στην οποία έχασαν τη ζωή τους και οι 298 επιβαίνοντες. Ο ίδιος αρνήθηκε τότε ότι είχε διαπράξει αδίκημα.

-

Related posts

Η Ν. Αφρική ζητεί πρόσθετα έκτακτα μέτρα από το Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ

admin

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας

admin

Ρωσία: Αύξηση “μαμούθ” των επιτοκίων κατά 3,5% για να στηρίξει το ρούβλι

admin

ΟΗΕ: Περίπου το 18% των υποδομών στη Γάζα έχει υποστεί ζημιές ή καταστραφεί

admin

Μεξικό: Τουλάχιστον 10 νεκροί σε συγκρούσεις συμμοριών με την εθνική φρουρά

admin

Επίσημα στο ΝΑΤΟ η Σουηδία

admin

Bloomberg: Η J&J θα πληρώσει $700 εκατ. για τον διακανονισμό της έρευνας στο ταλκ

admin

ΕΕ: Μερική συμφωνία για την μακροοικονομική στήριξη της Ουκρανίας την περίοδο 2024-2027 – Οι τρεις πυλώνες

admin

COP28: 117 χώρες συμφώνησαν να τριπλασιάσουν την παγκόσμια ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030

admin