Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε πού βρίσκεται φυλακισμένος Ουκρανός ακτιβιστής

Η Ρωσία δεν είναι υποχρεωμένη να πει πού κρατείται ένας Ουκρανός εθελοντής στρατιώτης που καταδικάστηκε και φυλακίστηκε για απόπειρα δολοφονίας δύο πολιτών, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία και η ένωση συγγραφέων PEN International ζήτησαν από τη Ρωσία να παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον Μαξίμ Μπουτκέβιτς, η οικογένεια και οι δικηγόροι του οποίου λένε ότι δεν μπορούν να μάθουν πού βρίσκεται από τον Αύγουστο.

Ο Μπουτκέβιτς είναι δημοσιογράφος και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ο οποίος ηγήθηκε μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους πρόσφυγες και προσφέρθηκε εθελοντικά να καταταγεί ως στρατιώτης μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, την οποία η Μόσχα αποκαλεί “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”.

“Η Ομοσπονδιακή Σωφρονιστική Υπηρεσία δεν είναι υποχρεωμένη να αποκαλύψει, απαντώντας σε τέτοια είδους αιτήματα, την τοποθεσία κράτησης ενός ατόμου που έχει καταδικαστεί για μεγάλο διάστημα”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμτίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε για την υπόθεση.

“Καταδικάστηκε για ένα βέβαιο έγκλημα, υπάρχει η αντίστοιχη απόφαση του δικαστηρίου και εκτίει την ποινή του. Αυτό είναι το μόνο που έχω να πω”.

Ο Μπουτκέβιτς συνελήφθη πέρυσι όταν η μονάδα του παραδόθηκε στην γραμμή του μετώπου και παραπέμφθηκε σε μια εικονική δίκη, όπως την χαρακτήρισε η Διεθνής Αμνηστία, χωρίς να έχει πρόσβαση ο δικηγόρος του.

Ο Ουκρανός ακτιβιστής καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 13 ετών. Εκείνη την περίοδο οι Ρώσοι ανακριτές έδωσαν στην δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει τον Μπουτκέβιτς να ομολογεί σε έναν μασκοφόρο ανακριτή ότι πυροβόλησε σκόπιμα από εκτοξευτή ρουκετών σε κτίριο κατοικιών, με σκοπό να σκοτώσει αμάχους.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε ότι η ομολογία έγινε υπό πίεση, σημειώνοντας για παράδειγμα ότι ο Μπουτκέβιτς αναφέρεται στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή Λουχάνσκ της Ουκρανίας ως Λαϊκή Δημοκρατία του Λουχάνσκ, όρος που χρησιμοποιεί η Μόσχα.

“Αυτή δεν είναι η ονομασία για την τοποθεσία που θα χρησιμοποιούσε ελεύθερα ο Μαξίμ Μπουτκέβιτς”, ανέφερε η Διεθνής Αμνηστία.

Βίντεο δείχνει δύο άλλοι Ουκρανοί, ο Βίκτορ Ποχοζέι και ο Βλαντισλάβ Σελ, να κάνουν παρόμοιες ομολογίες σ’ ένα βίντεο και καταδικάστηκαν σε 8,5 και 18,5 χρόνια αντίστοιχα σε δίκες που η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε επίσης εικονικές.

Η Ρωσία λέει ότι το νομικό σύστημα είναι απαλλαγμένο από πολιτικές παρεμβάσεις και πέρυσι ανακάλεσε την άδεια της Αμνηστίας να δραστηριοποιείται στο έδαφός της λόγω των παραβιάσεων του νόμου, όπως είπε.

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε τότε ότι η κίνηση αυτή την ανάγκασε να κλείσει το γραφείο της στη Μόσχα όπως και ότι πιστεύει ότι τιμωρήθηκε επειδή υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Related posts

Αιχμές Μπάιντεν για Νετανιάχου: Έχω ζητήσει τριήμερη ανθρωπιστική παύση, αργεί περισσότερο απ’ όσο νόμιζα

admin

Κρεμλίνο: Η εγκαταλειφθείσα συμφωνία του 2022 θα ήταν βάση για διαπραγματεύσεις

admin

IFO: Πτώση του ηθικού των γερμανών επιχειρηματιών για τέταρτο διαδοχικό μήνα

admin

Πορτογαλία: Η κεντροδεξιά Δημοκρατική Συμμαχία κέρδισε με μικρή διαφορά στις εκλογές

admin

Δραματική έκκληση Ζελένσκι προς ΗΠΑ: Δεν έχουμε πυρομαχικά για αντεπίθεση

admin

Τηλεφωνική συνομιλία Σαλμάν με Σισι και έκκληση για “λογική” – Διαβεβαιώσεις Σαλμάν σε Αμπάς για στήριξη

admin

Γάζα: Τα χρήματα των εύπορων Παλαιστινίων δεν έχουν καμία αξία

admin

ΗΠΑ – Βρετανία – Νέα Ζηλανδία: Οι τρεις χώρες κατηγόρησαν την Κίνα για κυβερνοεπιθέσεις εναντίον θεσμών τους

admin

Ο κινέζος ΥΠΕΞ θα έχει συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου

admin