Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ρεύμα στη Γερμανία θα πουλά η ΔΕΗ, η συμφωνία με RWE

Σάρκα και οστά παίρνουν τα φωτοβολταϊκά, τα οποία θα κατασκευάσουν η γερμανική RWE και η ΔΕΗ. Υπενθυμίζεται, πως οι δύο εταιρείες έχουν προχωρήσει σε στρατηγική συνεργασία, από την οποία προέκυψε η Μέτων Ενεργειακή, στην οποία συμμετέχουν η RWE Renewables (51%) και η ΔΕH Ανανεώσιμες (49%). Μάλιστα, βρίσκεται υπό κατασκευή το χαρτοφυλάκιο των 9 φωτοβολταϊκών έργων που θα έχει συνολική ισχύ 940MW, στο πρώην λιγνιτωρυχείο του Αμυνταίου.

Στο πλαίσιο αυτό, η Μέτων Ενεργειακή έχει υπογράψει ήδη PPAs (μακροχρόνια σύμβαση αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας) με τη Sofidel. Η συμφωνία δεκαετούς διάρκειας, η οποία υπογράφηκε το Μάιο του 2023, αφορά την προμήθεια 21GWh ηλεκτρικής ενέργειας το χρόνο για το εργοστάσιο της ιταλικής εταιρείας στην Κατερίνη.  Έτσι, η εταιρεία εκτιμά πως θα εξοικονομήσει 12.500 τόνους CO2 ανά έτος.

Λίγο καιρό αργότερα, η εταιρεία ΗΡΩΝ υπέγραψε μακροχρόνιες Συμβάσεις Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, με την κοινοπραξία Μέτων Ενεργειακή. Η συμφωνία καλύπτει διάρκεια 10 και 12 ετών και αφορά σε ετήσια ποσότητα 192 GWh.

Όμως, η παραγόμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά πάρκα της κοινοπραξίας θα προμηθεύει με ενέργεια την RWE, αλλά και τη ΔΕH.  Ειδικότερα, στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) καταχωρήθηκαν δύο ανακοινώσεις, μια από το Δ.Σ. της εταιρείας «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Εννέα Μ.Α.Ε.» (θυγατρική εταιρεία της ΔΕH.ΑΝ) για δεκαετή σύμβαση με τη RWE με σκοπό την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με σταθερή τιμή 52 ευρώ/MWh και μια της «Αμύνταιο Φωτοβολταϊκό Πάρκο Τέσσερα Μ.Α.Ε.» με τη ΔΕΗ.

Η τελευταία σύμβαση διάρκειας δεκαπέντε ετών προβλέπει τιμή που θα κυμαίνεται από 47-55 ευρώ/MWh, αναλόγως του έτους και άλλων παραμέτρων. Υπενθυμίζεται, πως πριν από τρία χρόνια μεταβιβάστηκαν από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες 9 βεβαιώσεις παραγωγού σε ισάριθμες θυγατρικές για τα υπό κατασκευή φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής ισχύος 940 MW.

Εν τω μεταξύ, η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή ΑΕ ανακοίνωσε χθες, πως έλαβε τελική επενδυτική απόφαση για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού έργου, του τελευταίου από το χαρτοφυλάκιο των 940 MW. Το νέο αυτό, λοιπόν, φωτοβολταϊκό πάρκο «Ορυχείο ΔΕH Αμύνταιο» (ομάδα έργου III) συνολικής ισχύος περίπου 450 MWp βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία και η λειτουργία του αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2025.

Τα υπόλοιπα οκτώ φωτοβολταϊκά έργα μεγάλης κλίμακας, που κατασκευάζονται στην ευρύτερη περιοχή και έχουν συνολική ισχύ 490 MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός του έτους.

Related posts

Mevaco: Αύξηση capacity για φωτοβολταϊκά και αμυντικό εξοπλισμό

admin

Cegeka: Επενδύσεις 20 εκατ. ευρώ και σχέδια για προσλήψεις στην Ελλάδα

admin

«Εργο της Χρονιάς» η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου

admin

Κλωστήρια Θράκης: «Ψήνεται» νέος πλειστηριασμός

admin

AVE: Εγκρίθηκε η ΑΜΚ ύψους €8 εκατ., στην Παλλήνη η νέα έδρα

admin

Γεροστεργιούδης: Οποτε χρειάστηκε η Μασούτης «έβαλε πλάτη» μέσα από τις τιμές

admin

Δίψα για… εμφιαλωμένο νερό παρά τον πληθωρισμό

admin

Που ψάχνει η Jumbo αντίδοτο στο «καρτέλ των logistics»

admin

Τριπλή βράβευση της ElvalHalcor στα «Made in Greece Awards 2022»

admin