Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραντεβού στην Καγκελαρία

Επισκέψεις έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο δεν ήταν ποτέ ανέφελες. Ιδίως την προηγούμενη δεκαετία της κρίσης συχνά είχαν πάρει διαστάσεις μετωπικής σύγκρουσης. Στο μεταξύ, όχι μόνον εκλείπουν οι λόγοι τέτοιας σύγκρουσης, η Ελλάδα έχει αφήσει οριστικά πίσω της την εποχή της κρίσης. Συμβολική της νέας σελίδας ήταν η αισιόδοξη, γιγαντιαία φωτογραφία της Ακρόπολης που πλαισίωνε τη χθεσινή εκδήλωση – συζήτηση του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ (KAS) στο Βερολίνο με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης Φρίντριχ Μερτς. Αν έδινε έναν τίτλο στην εκδήλωση, θα ήταν: «Καταφέραμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη, τώρα θα πρέπει να καταφέρουμε τη σύγκλιση της Ελλάδας με την Ευρώπη», είπε ο Πρωθυπουργός. Τον συμπλήρωσε με μία δέσμευση: «Η δική μας δέσμευση προς τον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα βιώσουμε ξανά αυτό που ζήσαμε το 2010». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, «δύσκολη μεν, απαραίτητη δε». Αυτή ήταν η δέσμευση προς το γερμανικό και ευρωπαϊκό ακροατήριο, προβάλλοντας ταυτόχρονα τις επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει σήμερα η Ελλάδα.

Καλή κουβέντα

Ο Φρίντριχ Μερτς είχε μόνον επαίνους για την πορεία της Ελλάδας. Είναι μία «μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο για τη χώρα, τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη», είπε ο σημερινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Γερμανία, ο Χριστιανοδημοκράτης Φρίντριχ Μερτς. Η δήλωση αυτή είναι και η μεγαλύτερη αυτοκριτική του Χριστιανοδημοκράτη Μερτς για όσα έλεγε για την Ελλάδα την περασμένη δεκαετία της κρίσης ακολουθώντας τότε τη γραμμή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Ελεγα ότι θα ήταν προτιμότερο να βγει η Ελλάδα από την ΕΕ και να επιστρέψει μετά. Κοιτώντας όμως πίσω, θα ήταν μία κακή απόφαση. Επραξε σωστά η Μέρκελ», παραδέχτηκε ο Μερτς – από τις σπάνιες περιπτώσεις που είχε καλή κουβέντα για τη Μέρκελ.

Αυτήν τη φορά, τα σύννεφα δεν έρχονται από τις διμερείς ελληνογερμανικές σχέσεις. Αλλά από την κρίση στην Εγγύς Ανατολή και τις πολεμικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Γάζα μετά την τρομοκρατική επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ. Τόσο η Αθήνα όσο και το Βερολίνο τόνισαν επανειλημμένα το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς, χωρίς να λείπουν και οι εκκλήσεις για προστασία των αμάχων.

Ο τούρκος πρόεδρος

Στην αντίθετη όχθη βρίσκεται ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτήρισε τη Χαμάς «απελευθερωτική οργάνωση» και δέχεται για αυτό σκληρή κριτική στη Γερμανία ενόψει και της επίσκεψής του στο Βερολίνο την ερχόμενη Παρασκευή. «Διαφωνώ απόλυτα με τα σχόλιά του για τη Χαμάς. Αλλά αυτό δεν αποτελεί λόγο να μην τον καλωσορίσω στην Ελλάδα σε λιγότερο από έναν μήνα για να συζητήσουμε για τις διμερείς μας σχέσεις. Εχουμε όλοι συμφέρον να μη γενικευθεί η σύρραξη ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς», είπε ο Πρωθυπουργός για την επικείμενη συνάντησή του με τον Ερντογάν τον Δεκέμβριο.

Συμπλέει στη στάση αυτή με τον γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς, με τον οποίο συναντάται σήμερα το μεσημέρι. Για τις διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών, ο Πρωθυπουργός έχει μαζί του στο Βερολίνο την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, τους στενούς του συνεργάτες Αννα-Μαρία Μπούρα και Αλέξη Πατέλη, τον Δημήτρη Τσιόδρα και την Αριστοτελία Πελώνη και τον βουλευτή της ΝΔ Τάσο Χατζηβασιλείου. Η σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας προδιαγράφει τη συζήτηση ενός ευρέως φάσματος θεμάτων, από τα οικονομικά μέχρι την εξωτερική και ευρωπαϊκή πολιτική.

Παρά την κρίση στην Εγγύς Ανατολή, η Καγκελαρία θεωρεί ότι υπάρχουν τα περιθώρια που διαφάνηκαν από το καλοκαίρι μετά το πέρας των εκλογικών κύκλων για μία ουσιαστική προσέγγιση στα ελληνοτουρκικά. Για αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», η Καγκελαρία εισπράττει και το ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς. Ο καγκελάριος Σολτς έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι θα συνδράμει, αν οι δύο πλευρές το θεωρήσουν σκόπιμο. Ο σύμβουλος του καγκελάριου για εξωτερική πολιτική Γενς Πλέτνερ έχει ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τη σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αννα-Μαρία Μπούρα και τον σύμβουλο του τούρκου προέδρου Ερντογάν.

Related posts

Δημόσια συζήτηση: «Γυναίκες στην πολιτική: Κρίνουμε ισότιμα, ψηφίζουμε ισότιμα»

admin

Ομόφωνη καταδίκη της επίθεσης Τουρκοκυπρίων στις δυνάμεις του ΟΗΕ στην Κύπρο

admin

Μητσοτάκης: Σύντομα θα έρθουν περισσότερα καλά νέα για την ελληνική οικονομία

admin

Τον Σωκράτη Φάμελλο προτείνουν για πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

admin

Αλέξης Χαρίτσης: «Ο Μητσοτάκης οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί»

admin

Πάνος Καμμένος: Εξελίξεις για την υγεία του – «Tου συνέθλιψε το πόδι, πονάει φρικτά…»

admin

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Αρνήθηκε να καθήσει δίπλα στην Εφη Αχτσιόγλου σε κινηματογραφικό φεστιβάλ

admin

Κομοτηνή: Μητσοτάκης και Πετκόφ έθεσαν σε λειτουργία τον αγωγό φυσικού αερίου IGB

admin

Πλεύρης: 250 εκατ. ευρώ σε Κέντρα Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

admin