Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προετοιμασίες για συνάντηση με καλή διάθεση και «κόκκινες γραμμές»

Αλματα στη «βαριά» ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν αναμένονται και στόχος, όπως έχουν επισημάνει οι δύο πλευρές, δεν είναι λύσεις fast track, αφού κάτι τέτοιο στα ελληνοτουρκικά αναγνωρίζουν ότι δεν είναι εφικτό, αλλά η «προστασία του διαλόγου» με πρώτο βήμα την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Αυτή θα αποτελέσει τη βάση για αναζήτηση λύσεων.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης – Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Αννα Μαρία Μπούρα – Τσαγατάι Κιλίτς, όπως έγινε σε Νέα Υόρκη και Βίλνιους) θα έχει στο επίκεντρο τα επόμενα βήματα στις σχέσεις Αθήνας – Αγκυρας: τη συνέχιση του διαλόγου και των συναντήσεων με βάση τους τρεις άξονες που συμφωνήθηκαν στη Λιθουανία τον περασμένο Ιούλιο και αφορούν τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα.

Τα βήματα είναι σχεδιασμένα ένα προς ένα, ώστε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) να κυλήσει με αυστηρό πρόγραμμα που δεν θα επιτρέπει εκπλήξεις. Αρμόδιες πηγές τονίζουν χαρακτηριστικά ότι το «μενού» είναι έτοιμο και μένει το «σερβίρισμα» – χωρίς περιθώρια για λάθη.

Η Ελλάδα δηλώνει ότι προσέρχεται στη συνάντηση με «ειλικρινή διάθεση συνεργασίας». Εξάλλου, όπως επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης (ΕΡΤ), η Αθήνα δεν υποχωρεί από τα κυριαρχικά της δικαιώματα και οι «κόκκινες γραμμές» παραμένουν αδιαπραγμάτευτες. Ωστόσο, όπως είπε, είναι σημαντικό οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις και ο διάλογος να οδηγεί σε σταθερά βήματα μπροστά, επαναλαμβάνοντας ότι η διαφορά Ελλάδας – Τουρκίας είναι μία, αυτή της υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ. Ο τούρκος πρόεδρος από την πλευρά του έχει επισημάνει ότι θέλει μία αμοιβαία επωφελή σχέση με την Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ότι οι διαφορές θα συνεχίσουν να υπάρχουν.

Πού αποσκοπεί η Τουρκία

Ο Ερντογάν – σε αυτή τη φάση – αναφέρεται στην αξία του διαλόγου, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτός πρέπει να γίνεται χωρίς παρεμβολές «τρίτων». Σημαντικό για τον ίδιο είναι οι δύο πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις επί συγκεκριμένων αξόνων με το βλέμμα σε μια «νέα εποχή». Τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δεν θα γίνει συζήτηση σε βάθος για ακανθώδη ζητήματα, αλλά θα μπουν στο τραπέζι η υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ καθώς και μειονοτικά θέματα. Για τον τούρκο πρόεδρο άλλωστε είναι σαφές πως αυτή τη στιγμή ο «εχθρός» δεν είναι η Αθήνα.

Μία ομαλοποίηση σχέσεων με την Ελλάδα είναι ίσως και ευκαιρία για την Τουρκία να διατηρήσει ανοιχτό δίαυλο με τη Δύση, να διεκδικήσει τα F-16 από τις ΗΠΑ, αλλά και να «ξεπαγώσει» μια θετική ατζέντα με την ΕΕ – εξισορροπώντας την επιθετική ρητορική με αιχμή το Μεσανατολικό.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει το δικό τους μήνυμα «χαιρετίζοντας» τις εποικοδομητικές ελληνοτουρκικές επαφές. Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση (Hellas Journal), ότι η σύγκληση του ΑΣΣ είναι ενθαρρυντική και σημείωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διμερείς συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα ενώ «συνεχίζουν να ενθαρρύνουν την ηρεμία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ». Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση της ΕΕ σε σχέση με την προώθηση της θετικής ατζέντας Αγκυρας – Βρυξελλών, συνδέοντας τις εξελίξεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις και με τη διατήρηση της ηρεμίας στα ελληνοτουρκικά.

Related posts

ΣΥΡΙΖΑ: Να κληθεί ο υφυπουργός Τριαντόπουλος στην Εξεταστική για τα Τέμπη

admin

Τρεις προτεραιότητες και δύο εντολές – Οδηγίες Μητσοτάκη

admin

Κωνσταντίνος Καραμανλής: 25 χρόνια από τον θάνατό του – Η ανακοίνωση της ΝΔ

admin

Ξεκαθαρίσματα με γροθιές μέσα στη Βουλή

admin

Συνέδριο ΝΔ: Ο απολογισμός σε αριθμούς

admin

Η μεγάλη ήττα των τρολ

admin

Fuel Pass 2: Αύριο οι ανακοινώσεις για τη νέα επιδότηση στα καύσιμα

admin

ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ

admin

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

admin