Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προειδοποιήσεις για χαμηλούς τόνους

Σήμερα ο Στέφανος Κασσελάκης θα δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή. Θεσμική συνάντηση λένε όλες οι πλευρές και η πρώτη των δύο ανδρών από τότε που άλλαξε η ηγεσία στην Κουμουνδούρου. Θα είναι η δεύτερη συνεχόμενη ημέρα που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι στη Βουλή – χθες μίλησε στην ΚΟ του κόμματος. Και ενώ ενδιάμεσα έχει λάβει μια σειρά πρωτοβουλιών εξωστρέφειας και αντεπίθεσης που ξεκίνησαν από χθες με την επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο για τις υποκλοπές ή μετά με τους ανθρώπους του ΑΣΕΠ και σήμερα περιλαμβάνουν και ένα πέρασμα από το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Χθες πάντως η Κοινοβουλευτική Ομάδα υπό τον Κασσελάκη και με συμμετοχή των ευρωβουλευτών – διαδικτυακά – είχε το δικό της ενδιαφέρον για την εξελισσόμενη πραγματικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είχε την όλη στρατηγική που θέλει να χαράξει ο Κασσελάκης εν όψει του σχεδίου Προϋπολογισμού της κυβέρνησης αλλά και του σχεδίου νόμου για την επιλογή των διοικήσεων του Δημοσίου. Είχε προειδοποιήσεις. Είχε μηνύματα από την εσωτερική αντιπολίτευση. Και πονηρά ερωτήματα. Xθες προέδρευε ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας. Απουσίαζαν οι Πέρκα, Ψυχογιός, Ξανθόπουλος, Μάλαμα, ενώ ο Οθων Ηλιόπουλος παρακολουθούσε από το skype. Παρόντες και παρούσες ήταν και οι τομεάρχες της ΚΕ – o Φάμελος ζήτησε άμεσα ενεργοποίηση σε διάταξη μάχης των τομεαρχών. Οι τόνοι έχουν μερικώς κατέβει αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν υφίσταται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό του. Αυτό αποτυπώθηκε χθες.

Εσωκομματικά μηνύματα και στρατηγική επίθεσης

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην ομιλία του κατ’ αρχάς ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι «στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας». Ενα μήνυμα στο εσωτερικό αφού όλο το προηγούμενο διάστημα σχεδόν είχε μεταφερθεί η κομματική δίνη στα ΜΜΕ. «Και να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους. Επιδιώκουν αυτοί με τη συνδρομή της ενημέρωσης 107 να δημιουργήσουν ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ; Να προκαλέσουμε εμείς με τη στάση, τις ενωτικές πρωτοβουλίες, την αποφασιστικότητα, ρήγματα στις πολιτικές τους. Ρήγματα στο καθεστώς τους» κατέληξε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Νωρίτερα είχε αναλύσει όλη τη στρατηγική επίθεσης και δομικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση και πάνω στον άξονα Δημοκρατία – Δικαιοσύνη. Εκανε σκληρή αναφορά στις υποκλοπές. Χθες εξάλλου είδε την κυρία Αδειλίνη στον Αρειο Πάγο: «Αντί να γίνει μια σοβαρή έρευνα για τους υπεύθυνους, ερευνώνται τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής που τίμησαν τον ρόλο τους και το λειτούργημά τους και προσπάθησαν να ρίξουν φως στην υπόθεση» είπε. Ανήγγειλε και τρεις πρωτοβουλίες. Για τη νεανική στέγη και την πρώτη κατοικία. Για το ιδιωτικό χρέος. Και για την ακρίβεια. «Η Ελλάδα βιώνει κρίσεις, κρίσεις που ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς γιγαντώνει. Θα βρεθούμε εκεί με τις θέσεις μας. Με τις προτάσεις μας για αριστερή προοδευτική λύση» είπε.

Κριτική

Και πάμε στα ενδότερα της ΚΟ. Εδώ η συζήτηση ζωήρεψε. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σύμφωνα με πληροφορίες εξέφρασε εκ νέου τις αντιρρήσεις του για τις προτάσεις διαγραφών των τεσσάρων στελεχών του κόμματος (Φίλης, Βίτσας, Σκουρλέτης και Τζουμάκας). Στάθηκε κριτικά στην κινηματική απουσία του κόμματος στα της Παλαιστίνης (ως γνωστόν στο πρόσφατο συλλαλητήριο βρέθηκαν λιγοστά στελέχη της Ομπρέλας). Και έκανε κριτική στα λεγόμενα Κασσελάκη για τον προϋπολογισμό αναφέροντας πως πρέπει να «συζητήσουμε ως Αριστερά για τους φόρους», μια αντίφαση που υφίσταται εντός κόμματος και δεν έχει λυθεί από το 2019 – ήταν κάτι που έλεγε και στην προεκλογική κούρσα για τη νέα ηγεσία. Από τη μεριά του ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης μέσω webex ζήτησε εν όψει ευρωεκλογών να ξεκαθαριστεί σε ποια ομάδα θα συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ και αν θα παραμείνει στην Αριστερά (GUE/NGL). Μια συζήτηση που καταγράφεται και έχει ενταθεί με την εκλογή Κασσελάκη.

Related posts

Σουδάν: Προσπάθειες ΥΠΕΞ για άμεση παροχή ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στους δυο Ελληνες τραυματίες

admin

Τέμπη: Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων

admin

Βουλή: Ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Διήμερη σκληρή απάντηση από τους φοιτητές

admin

Αγωνία του κόσμου για πολιτική Μητσοτάκη και εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν οι εκλογές

admin

Ελληνοτουρκικά: Η πιο δύσκολη στιγμή για τον Νίκο Δένδια – Τι αποκάλυψε ο ίδιος

admin

«Η Ελλάδα γέφυρα της Κίνας με την ΕΕ»

admin

Μητσοτάκης: Και στο Ελληνικό «το είπαμε και το κάναμε»

admin

Φάμελλος: Σοβαρό θέμα κοινοβουλευτικής τάξης με τον Βορίδη – Πώς θα τοποθετείται από εδώ και εμπρός;

admin

Τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ στη Λευκωσία με το βλέμμα στην ενέργεια

admin