Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Προεδρικές εκλογές στο Μεξικό: Η Σέινμπαουμ διατηρεί το ευρύ προβάδισμά της

Η πρώην δήμαρχος της μεξικανικής πρωτεύουσας κι υποψήφια της συμπολίτευσης για την προεδρία, η Κλαούδια Σέινμπαουμ, διατηρεί πάντα άνετο προβάδισμα στην κούρσα, υπέδειξε δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, λίγα 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ενόψει της ψηφοφορίας της 2ης Ιουνίου.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από τη 15η ως την 21η Φεβρουαρίου σε δείγμα 1.000 μεξικανών ψηφοφόρων από το ινστιτούτο Buendía & Marquez για λογαριασμό της εφημερίδας El Universal, φέρει την κυρία Σέινμπαουμ, υποψήφια του κεντροαριστερού κυβερνώντος κόμματος Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση (MORENA), να συγκεντρώνει το 59% των προθέσεων ψήφου στο (θεωρητικό) σενάριο αναμέτρησής της με τη βασική αντίπαλό της και τον δεύτερο πλησιέστερο υποψήφιο.

Η Κλαούδια Σέινμπαουμ, 61 ετών, υποστηρίζεται σθεναρά από τον απερχόμενο πρόεδρο Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, η δημοτικότητα του οποίου είναι εξαιρετικά υψηλή.

Η νομοθεσία στο Μεξικό ορίζει πως η προεδρία έχει εξαετή διάρκεια και το αξίωμα ασκείται μόνο για μια θητεία.

Η συντηρητική γερουσιάστρια Σότσιλ Γκάλβες, υποψήφια τρικομματικού συνασπισμού του φάσματος από την κεντροαριστερά ως την κεντροδεξιά, καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με το 36% των προθέσεων ψήφου· ενώ ο Χόρχε Άλβαρες, μάλλον άγνωστος κοινοβουλευτικός, υποψήφιος του κεντροαριστερού κόμματος Κίνημα Πολιτών (MC), ακολουθεί σε τεράστια απόσταση (5%).

Ο κ. Άλβαρες μπήκε στην κούρσα μόλις τον Ιανουάριο, αφού ο υποψήφιος του κόμματος Σαμουέλ Γκαρσία, κυβερνήτης της πολιτείας Νουέβο Λεόν, αποφάσισε να εγκαταλείψει.

Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος της δημοσκόπησης είναι ±3,5%.

Ωστόσο, όταν δόθηκε η επιλογή, ένας στους πέντε ψηφοφόρους είπε πως δεν προτιμά κανένα από τα πρόσωπα που συμμετέχουν στην κούρσα.

΄Το μισό και πλέον δείγμα (το 54%) ανέφερε πως έχει αποφασίσει ήδη ποια ή ποιον θα ψηφίσει.

Επισήμως, η προεκλογική εκστρατεία ξεκινά την Παρασκευή 1η Μαρτίου, αλλά στην πράξη οι υποψήφιοι διεξάγουν αγώνα εδώ και μήνες.

Θεωρείται ήδη πρακτικά βέβαιο πως, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, τον απερχόμενο πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ θα διαδεχθεί γυναίκα στο κορυφαίο αξίωμα της δεύτερης οικονομίας της Λατινικής Αμερικής, που είναι βασικά στραμμένη στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ - ΜΠΕ 

Related posts

Επίθεση στη Μόσχα: Η Γιούλια Ναβάλναγια εκφράζει τα συλλυπητήριά της για τα θύματα

admin

Μεξικό: Τουλάχιστον 10 μετανάστες νεκροί σε ανατροπή φορτηγού

admin

ΔΝΤ: Εγκρίθηκε πρόταση αύξησης κατά 50% των πόρων που συνεισφέρουν τα μέλη του

admin

Κολομβία: Συμφωνία ELN και κυβέρνησης για αναστολή των απαγωγών έναντι λύτρων

admin

Τζο Μπάιντεν: Στηρίζει τον Ρούτε για νέο επικεφαλής του ΝΑΤΟ

admin

Αρμενία: Ο Πασινιάν θα συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες στη Μόσχα με τον Αλίγιεφ και τον Πούτιν

admin

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τυνησία με στόχο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου

admin

Ουκρανία: Τουλάχιστον 8 τραυματίες από ρωσική αεροπορική επίθεση άνευ προηγουμένου κλίμακας στην Ντνίπρο

admin

Το Πεκίνο προωθεί πολιτικές για την ποιοτική πρόσβαση προσώπων και επιχειρήσεων σε αποτελεσματικά εργαλεία χρηματοδότησης

admin