Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πρακτικά Fed Μαρτίου: Οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες δεν έχουν πειστεί ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά

Αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), στη συνεδρίασή τους τον Μάρτιο για την διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι ο πληθωρισμός δεν υποχωρούσε αρκετά γρήγορα, αν και εξακολουθούσαν να αναμένουν ότι θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια κάποια στιγμή φέτος, όπως θα διαφαίνεται από τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη το βράδυ ώρα Ελλάδος.

Σε μια συνεδρίαση στην οποία η FOMC ψήφισε και πάλι να διατηρήσει σταθερά τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια δανεισμού, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξέφρασαν επίσης αμφιβολίες ότι ο πληθωρισμός για το κατά πόσο πειστικά και εμφατικά υποχωρεί ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ. Η Fed επί του παρόντος διατηρεί το επιτόκιο αναφοράς της μεταξύ 5,25%-5,5%

Ως εκ τούτου, τα μέλη της FOMC ψήφισαν να διατηρήσουν τη ρητορική στη δήλωση που προέκυψε από τη συνεδρίαση ότι δε θα μειώσουν τα επιτόκια μέχρι να “αποκτήσουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη” ότι ο πληθωρισμός κινείται σε σταθερή πορεία προς τον στόχο του 2% σε ετήσια βάση της κεντρικής τράπεζας.

“Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητα τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν αύξησαν την εμπιστοσύνη τους ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Σε μια μακρά συζήτηση για τον πληθωρισμό στη συνάντηση, οι Αμερικανοί κεντρικοί τραπεζίτες ανέφεραν τη γεωπολιτική αναταραχή και την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως κινδύνους για την ώθηση του πληθωρισμού υψηλότερα. Ανέφεραν επίσης την πιθανότητα μια χαλαρότερη νομισματική πολιτική, με μείωση επιτοκίων, να αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.

Στη συζήτηση έγινε λόγος για μια ισορροπημένη αγορά εργασίας, μια ώθηση στον κλάδο της τεχνολογίας, για διαφαινόμενη οικονομική αδυναμία στην Κίνα και μια επιδεινούμενη αγορά εμπορικών ακινήτων.

Οι επιτελείς της Fed συζήτησαν επίσης για τα υψηλότερα του αναμενομένου ποσοστά του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Jerome Powell είπε ότι είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκλήθηκαν από εποχιακά ζητήματα, αν και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να κρίνει κανείς σε αυτό το χρονικό σημείο. Στη συνεδρίαση υπήρχαν μέλη που διαφώνησαν με την πλειοψηφική θέση.

“Ορισμένοι συμμετέχοντες παρατήρησαν ότι οι πρόσφατες αυξήσεις του πληθωρισμού είχαν σχετικά ευρεία βάση και ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να προεξοφλούνται ως απλώς στατιστικές παρεκκλίσεις”, αναφέρουν τα πρακτικά.

Τα στοιχεία… επιβεβαίωσαν τους φόβους

Περαιτέρω τάσεις επιτάχυνσης παρουσίασε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα Τετάρτη, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών τόσο σε γενικό όσο και σε δομικό επίπεδο, επιβεβαιώνοντας έτσι τον σκεπτικισμό που εξέφραζαν στη συνεδρίαση του ίδιου μήνα στελέχη της Fed.

Ειδικότερα, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Μάρτιο με ρυθμό 3,5% ετησίως από το 3,2% που είχε προηγηθεί, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε μικρότερη αύξηση στο 3,4%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές στη σύγκριση Μαρτίου – Φεβρουαρίου αυξήθηκαν επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν, κατά 0,4% όπως και τον περασμένο μήνα έναντι εκτίμησης για αύξηση κατά 0,3%.

Παρόμοια ήταν η τάση και σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, με τον λεγόμενο δομικό πληθωρισμό (που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων) να παραμένει μεν αμετάβλητος στο 3,8% ετησίως, αλλά διαψεύδοντας την πρόβλεψη για μικρή υποχώρηση στο 3,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4% όπως και τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη αύξηση κατά 0,3%.

Στις επιμέρους συνιστώσες της μέτρησης, το πιο ανησυχητικό ήταν ότι οι τιμές της στέγασης και της ενέργειας συνέχισαν να οδηγούν ανοδικά τον δείκτη, υποδηλώνοντας ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις δεν δείχνουν τάσεις υποχώρησης.

Related posts

Βόρεια Μακεδονία – Στέβο Πεντάροφσκι: Η χώρα δεν εκπληρώνει τις προϋποθέσεις να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

admin

ΥΠΕΞ Σουηδίας: Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας πρέπει να στοχεύσουν τον “σκιώδη” πετρελαϊκό στόλο

admin

Φιλοουκρανοί Ρώσοι μαχητές αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή στην επίθεση στη Μόσχα

admin

Γαλλία: Συγκεντρώσεις οργανώνονται αύριο μπροστά από τα δημαρχεία μετά τη νέα επίθεση εναντίον δημάρχου

admin

Ισπανία: Συνελήφθη ιμάμης με την υποψία ότι στρατολογούσε νέους για λογαριασμό του Ισλαμικού Κράτους

admin

Η κυβέρνηση του Ισραήλ επιδιώκει να περιορίσει δραστικά την ξένη χρηματοδότηση ΜΚΟ

admin

“Η Ρωσία πιθανόν ακύρωσε τις στρατιωτικές ασκήσεις ZAPAD 23”, λένε οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες

admin

Μεσανατολικό: Τέσσερις νεκροί και 19 τραυματίες από έκρηξη στη Γάζα

admin

Ιράν: Μεγάλη φωτιά στο νοσοκομείο Γκάντι στην Τεχεράνη

admin