Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Πίτερ Χιγκς: Πέθανε ο νομπελίστας φυσικός που ανακάλυψε το “σωματίδιο του Θεού”

Πέθανε ο Πίτερ Χιγκς, ο φυσικός που ανακάλυψε το “σωματίδιο του θεού”.

Ο νομπελίστας φυσικός άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Εδιμβούργο. Ο 94χρονος Χιγκς, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής το 2013 για την εργασία του το 1964 που έδειξε πώς το μποζόνιο Χιγκς συνέβαλε στη διαμόρφωση του σύμπαντος δίνοντας στα σωματίδια τη μάζα τους, πέθανε στο σπίτι του τη Δευτέρα.

Ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το “Σωματίδιο Χιγκς”, που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της θεμελιώδους δομής της ύλης, πέθανε τη Δευτέρα (8/4) σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

“Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια”, ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Ο καθηγητής Πίτερ Μάθισον, διευθυντής του πανεπιστημίου, δήλωσε: “Ο Πίτερ Χιγκς ήταν ένας πραγματικά ταλαντούχος επιστήμονας του οποίου το όραμα και η έμπνευση έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς περισσότερους για τις επόμενες γενιές”.

Το διδακτορικό του Πίτερ Χιγκς το 1954 είχε θέμα: “Μερικά προβλήματα στις μοριακές ταλαντώσεις” και ήταν αυτό που τον ώθησε στη μελέτη της εφαρμογής των αρχών συμμετρίας σε φυσικά συστήματα.

Το 1964, δημοσίευσε δύο εργασίες του στο περιοδικό Physical Rev. Letters, για τον μηχανισμό του αυθόρμητου σπασίματος της συμμετρίας, εξηγώντας με αυτόν τον τρόπο που θα μπορούσαν να αποκτήσουν μάζα τα σωματίδια, που αναφέρονται στο καθιερωμένο πρότυπο.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει την ύπαρξη ενός μποζονίου, του οποίου οι διακυμάνσεις πεδίου είναι αυτές που γεννούν τη μάζα όλων των σωματιδίων που συνδέονται με αυτό. Το σωματίδιο αυτό δεν είχε ανιχνευθεί πειραματικά μέχρι τώρα. Τα τελευταία πειραματικά δεδομένα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο CERN παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για την εύρεση του σωματιδίου.

Το 2013, τιμήθηκε με Νόμπελ Φυσικής από κοινού με τον Βέλγο Φρανσουά Ανγκλέρ.

Γιατί είναι σημαντικό το σωματίδιο Χιγκς

Το σωματίδιο Χιγκς, καλούμενο εκλαϊκευμένα και καταχρηστικά από τον Λέον Λέντερμαν ως “το σωματίδιο Θεός” (“the God particle”) ή “το σωματίδιο του Θεού”, είναι ένα μποζόνιο η ύπαρξη του οποίου προβλέπεται θεωρητικά από το Καθιερωμένο Πρότυπο. Ανακαλύφθηκε πειραματικά στις 4 Ιουλίου 2012 από τα πειράματα ATLAS και CMS του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (LHC) του CERΝ.

Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς δίνει τη δυνατότητα για εξήγηση στον τρόπο που συγκροτείται η ύλη προσδίδοντάς της ιδιότητες όπως για παράδειγμα η μάζα. Το μποζόνιο αυτό φαίνεται να βρίσκεται στο ενεργειακό φάσμα μεταξύ 115-127 GeV, (με τα 125 GeV να αντιστοιχούν σε μάζα ίση με 133 πρωτονίων). Η ανακάλυψή του θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δημιουργίας του σύμπαντος λύνοντας θέματα, στη θεωρία της μεγάλης έκρηξης, αμέσως μετά τα πρώτα κλάσματα του δευτερόλεπτου της γέννησης του σύμπαντος.

- thetoc.gr

Related posts

Αργεντινή: Στο 124% ο πληθωρισμός τον Αύγουστο, σε υψηλό 32 ετών

admin

Κίνα: Ετήσια αύξηση 40,7% κατέγραψε η παραγωγή ενεργειακού φορτίου μπαταριών τον προηγούμενο μήνα

admin

ΗΠΑ: Την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ανακοίνωσε ο Κρίς Κρίστι

admin

Ο πολωνικός στρατός παρέλαβε την πρώτη συστοιχία HIMARS και θα τους αναπτύξει στα σύνορα με τη Ρωσία

admin

Δύο ουκρανικά drone καταρρίφθηκαν κοντά στη ρωσική πόλη Κουρσκ

admin

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συνηγορεί υπέρ της “αμοιβαία επωφελούς” συμφωνίας ΕΕ/Mercosur για το εμπόριο

admin

Ιράκ: Έκρηξη σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου από πλήγμα drone

admin

Ιταλία: Ο Αντόνιο Ταγιάνι διαδέχτηκε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στην ηγεσία του κόμματος Forza Italia

admin

Επίθεση δέχθηκε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος FvD Τιερί Μποντέ, δύο ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές

admin