Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρώην CEO του Twitch αναλαμβάνει το “τιμόνι” της OpenAI, μετά την εκδίωση του Σαμ Άλτμαν

Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI όρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον πρώην CEO του Twitch, Έμετ Σιρ, δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική εκδίωξη του Σαμ Άλτμαν από το τιμόνι της.

Η πρόσληψη του Έμετ Σιρ επιδιώκει να τερματίσει το χάος που προκλήθηκε το τελευταίο τριήμερο στους κόλπους μίας από τις πλέον γνωστές startups του πλανήτη, αφότου αργά το βράδυ της Παρασκευής το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI ανακοίνωσε την απομάκρυνση του Άλτμαν από τη θέση του CEO με άμεση ισχύ, επικαλούμενο την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ του πρώην διευθύνοντος συμβούλου και του Δ.Σ. της.

Στην ανάρτησή του το Δ.Σ. της OpenAI ανέφερε ότι “η αποχώρηση του κ. Άλτμαν έρχεται κατόπιν μιας σχετικής έρευνας του διοικητικού συμβουλίου το οποίο συμπέρανε ότι εκείνος δεν ήταν πάντοτε ειλικρινής στις επικοινωνίες του με το συμβούλιο, γεγονός που δυσχεραίνει την ικανότητά του να ασκεί τις αρμοδιότητές του”.

“Το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στη δυνατότητα του Άλτμαν να συνεχίσει να ηγείται της OpenAI”, πρόσθεσε.

Επιπλέον, το Δ.Σ. της εταιρείας ανακοίνωσε ότι προσωρινή διευθύνουσα σύμβουλος ανέλαβε η μηχανικός Μίρα Μουράτι, επικεφαλής του τμήματος τεχνολογίας.

Παράλληλα, το Δ.Σ. της OpenAI ανακοίνωσε ότι ο Γκρεγκ Μπρόκμαν θα παραιτηθεί από πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου αλλά θα παραμείνει στην εταιρεία και θα λογοδοτεί στον διευθύνοντα σύμβουλο.

Τον διορισμό του Έμετ Σιρ στο “τιμόνι” της OpenAI, που αποκάλυψαν νωρίτερα το The Information και το Bloomberg, επιβεβαίωσε στο CNBC πρόσωπο με γνώση των εξελίξεων στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, που ζήτησε όμως να μην κατονομαστεί καθώς οι συζητήσεις είναι εμπιστευτικές. Ο εκπρόσωπος της OpenAI δεν ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα του CNBC να σχολιάσει της είδηση για αλλαγή του επικεφαλής της.

Σημειώνεται ότι λίγο μετά την ανακοίνωση του Δ.Σ. της OpenAI την Παρασκευή, μια ομάδα επιφανών επενδυτών στην εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης, όπως οι Microsoft, Tiger Global, Thrive Capital και Sequoia Capital, άσκησαν πιέσεις για την άρση της απόφασης απομάκρυνσης του Άλτμαν. Καμία από τις εν λόγω εταιρείες δεν έχει παρουσία στο Δ.Σ. της OpenAI, επομένως δεν γνώριζαν για την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου.

In a post on X, formerly Twitter, late Saturday night, Altman wrote, “i love the openai team so much.” Murati was one of many OpenAI employees who responded with a heart sign.

Σε ανάρτηση στην πλατφόρμα X, αργά το βράδυ του Σαββάτου, ο Άλτμαν έγραψε: “Αγαπώ την ομάδα του openai πολύ”. Ο Μουράτι ήταν ένας από τους πολλούς υπαλλήλους της OpenAI που απάντησαν με το σύμβολο της “καρδιάς”.

Ο Άλτμαν βρισκόταν στο “τιμόνι” της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης, που λάνσαρε τα τέλη του 2022 το chatbot ChatGPT, από το 2019, διατελώντας τόσο διευθύνων σύμβουλος της πολλά υποσχόμενης τεχνολογικής εταιρείας όσο και το πρόσωπό της στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης.

Ο Έμετ Σιρ από την πλευρά του, αποχώρησε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του Twitch, της υπηρεσίας ζωντανής ροής που ανήκει πλέον στην Amazon, τον Μάρτιο. Ο Σιρ ήταν συνιδρυτής του Justin.tv, πρόγονο του Twitch, το 2007. Υπήρξε επίσης συνεργάτης μερικής απασχόλησης στον επιταχυντή Y Combinator, τον οποίο διηύθυνε ο Άλτμαν πριν ενταχθεί στην OpenAI.

Διαβάστε ακόμη:

Related posts

Washington Post: Οι ΗΠΑ γνώριζαν για ουκρανικό σχέδιο επίθεσης ενάντια στους Nord Stream

admin

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισκέπτονται την Τυνησία με στόχο την άρση του οικονομικού αδιεξόδου

admin

Βρετανία: Υπουργός της Ταϊβάν θα κάνει σπάνια επίσκεψη στη Βρετανία αυτή την εβδομάδα

admin

Οι μάχες μαίνονται στη Λωρίδα της Γάζας παρά τις ελπίδες για εκεχειρία

admin

Καναδάς: Πυροσβέστης σκοτώθηκε σε επιχείρηση για την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς

admin

Τη Δευτέρα οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ισραήλ, με θέμα τον ισραηλινό σχεδιασμό της επίθεσης στη Ράφα

admin

Ζελένσκι: H Δύση να παραχωρήσει επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα μετά τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό

admin

Κίνα: Εκτεταμένες πλημμύρες λόγω υπερχείλισης ποταμών αναμένονται στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, απειλώντας εκατομμύρια κατοίκους

admin

Η ομάδα Αχμάτ των ειδικών δυνάμεων της Τσετσενίας υπέγραψε συμφωνία με το ρωσικό υπ. Άμυνας, την οποία είχε αρνηθεί η Wagner

admin