Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο πρόεδρος της ισπανικής BBVA κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας σε υπόθεση ετσιρικής κατασκοπείας

Ο πρόεδρος της ισπανικής BBVA, Κάρλος Τόρες, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας στο πλαίσιο έρευνας για φερόμενη εταιρική κατασκοπεία στην Ισπανία, ανακοίνωσε η τράπεζα τη Δευτέρα.

Ο Τόρες, ο οποίος στο παρελθόν έχει αρνηθεί οποιαδήποτε προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση, πρόκειται να καταθέσει στις 16 Οκτωβρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο πλαίσιο της έρευνας.

Η υπόθεση σχετίζεται με φερόμενη παράνομη εργασία που ο αστυνομικός επίτροπος Χοσέ Μανουέλ Βιγιαρέχο πραγματοποίησε μεταξύ 2004 και 2018 για την τράπεζα. Ο Βιγιαρέχο βρισκόταν σε ενεργό υπηρεσία με την αστυνομία, αλλά εργαζόταν σε ιδιωτικό ντετέκτιβ.

Η έρευνα είναι μέρος μιας ευρύτερης έρευνας σχετικά με τις δραστηριότητες της Βιγιαρέχο που έχει ταλαιπωρήσει τον εταιρικό τομέα της Ισπανίας. Ο Βιγιαρέχο έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι είναι αθώος.

Το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press ανέφερε ότι ο ανακριτής Μανουέλ Γκαρσία Καστελόν κάλεσε τον Τόρες μετά από αιτήματα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς: “Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε εάν λειτούργησαν οι μηχανισμοί εταιρικού ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη μιας αποτελεσματικής κουλτούρας κανονιστικής συμμόρφωσης, προκειμένου να διευκρινιστεί η ποινική ευθύνη της τράπεζας”, ανέφερε το Europa Press, επικαλούμενη την ανακοίνωση του δικαστή.

Η BBVA, η οποία τη Δευτέρα δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, δήλωσε στο παρελθόν ότι η τράπεζα ενίσχυε τους εσωτερικούς ελέγχους συμμόρφωσης και αντιμετωπίζει μια υποτιθέμενη υπόθεση κατασκοπείας “πολύ σοβαρά”. Η BBVA φέρεται να πλήρωσε στο πρακτορείο του Βιγιαρέχο πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του ως ιδιωτικού ερευνητή.

Επιβεβαίωσε ότι προσέλαβε την αντιπροσωπεία του. Ωστόσο, η τράπεζα, η οποία διερευνάται για δωροδοκία, αποκάλυψη μυστικών και διαφθορά και διεξάγει επίσης τη δική της έρευνα, είπε ότι δεν είχε βρει κανένα στοιχείο κατασκοπείας.

Η τράπεζα είπε ότι η υπόθεση δεν έχει επηρεάσει τις δραστηριότητές της και ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις δικαστικές αρχές.

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η BBVA είπε ότι δεν μπορούσε να προβλέψει τα πιθανά αποτελέσματα ή επιπτώσεις για την τράπεζα, συμπεριλαμβανομένων πιθανών προστίμων και ζημιών ή βλάβης στη φήμη της.

Related posts

ΗΠΑ: Η Ουκρανία δεν αναμένεται να λάβει πρόσκληση ένταξης στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο του Ιουλίου

admin

Μπάουμαν (Fed): Περιμένει και νέα αύξηση των επιτοκίων για να χαλιναγωγηθεί ο πληθωρισμός

admin

ΗΠΑ και Κίνα δεσμεύονται να διατηρήσουν ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας

admin

Επιμένει η Ρωσία να “βλέπει” την Ουκρανία πίσω από το λουτρό αίματος στη Μόσχα

admin

Κρεμλίνο: Κατηγορεί την Ουκρανία για τον θάνατο πολλών αμάχων

admin

Τριβές στο Κίεβο – Χλιαροί οι σύμμαχοι

admin

Ιράν: Τέθηκε υπό κράτηση ο πατέρας της Μαχσά Αμινί και αφέθηκε ελεύθερος μετά από προειδοποιήσεις

admin

Μεξικό: Τουλάχιστον 18 τουρίστες νεκροί σε δυστύχημα με λεωφορείο

admin

Οι ουκρανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν κατεχόμενα εδάφη στα νότια

admin