Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Πούτιν κατεβαίνει στις εκλογές για 5η φορά: Η μόνη έκπληξη είναι ο τρόπος με τον οποίο το ανακοίνωσε

Σύμφωνα με πηγές του ανεξάρτητου ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Meduza που βρίσκονται κοντά στο Κρεμλίνο, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, κυβερνητικά στελέχη ήταν βέβαια ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα ανακοίνωνε την απόφασή του να διεκδικήσει μια πέμπτη θητεία στις 14 Δεκεμβρίου. Αυτό θα γινόταν κατά τη διάρκεια της παραδοσιακής ετήσιας συνέντευξης Τύπου.

Αλλά όλα εν τέλει έλαβαν χώρα μια εβδομάδα νωρίτερα. Στις 8 Δεκεμβρίου, μετά την τελετή βράβευσης των Ηρώων της Ρωσίας στο Κρεμλίνο, ένας βετεράνος πολέμου και πρόεδρος του “κοινοβουλίου” της αυτοαποκαλούμενης “Λαϊκ΄ςη Δημοκρατίας του Ντονέτσκ” που προσάρτησε η Μόσχα, ο Αρτέμ Ζόρα, ζήτησε από τον Πούτιν να θέσει υποψηφιότητα. “Τώρα είναι μια τέτοια στιγμή που πρέπει να παρθούν αποφάσεις. Θα θέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας”, απάντησε ο Πούτιν.

Δύο πηγές της Meduza κάνουν λόγο για μια “σχεδόν αυθόρμητη κίνηση” του Πούτιν – και σημειώνουν ότι οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου δεν είχαν χρόνο να την “επεξεργαστούν”. “Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να γίνει έτσι. Η ανακοίνωση μιας υποψηφιότητας θα έπρεπε να γίνει δημοσίως, όχι μέσα σε μια βιασύνη. Αλλά ο πρόεδρος το ήθελε έτσι”, πρόσθεσε μία από τις πηγές.

Αρχικά, το Κρεμλίνο εξέταζε μια προγενέστερη ημερομηνία, μαζί με την 14η Δεκεμβρίου. Ο Πούτιν θα μπορούσε να ανακοινώσει την απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα για νέα θητεία ήδη από την Ημέρα της Λαϊκής Ενότητας στις 4 Νοεμβρίου – στα εγκαίνια της έκθεσης “Ρωσία” στην Έκθεση Επιτευγμάτων Εθνικής Οικονομίας. Πηγές της Meduza που βρίσκονται κοντά στην κυβέρνηση χαρακτήρισαν αυτό το σενάριο ως ένα από τα πιο πιθανά, καθώς και την υποψηφιότητα κατά τη διάρκεια της ετήσια συνέντευξης Τύπου στις 14 Δεκεμβρίου.

Πηγή της Meduza που βρίσκεται κοντα στην ηγεσία του κόμματος της Ενωμένης Ρωσίας χαρακτήρισε “λογική” την υποψηφιότητα του Πούτιν στην απονομή των Ηρώων της Ρωσίας: “Η Ειδική Στρατιωτική Επιχείρηση (σ.σ. όπως αποκαλεί το Κρεμλίνο τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία) είναι το πιο σημαντικό πράγμα για τον Πούτιν”.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων και η Meduza, έγραψαν ότι από πέρυσι, γίνονται προσπάθειες “να χριστεί η δημόσια εικόνα του Πούτιν μακριά από τον πόλεμο”, επειδή η σύγκρουση προκαλεί “νευρικότητα” και “ανησυχεί τους Ρώσους” (αυτό επιβεβαιώνεται από κοινωνικές έρευνες).

Παράλληλα, μια άλλη πηγή κοντά στο Κρεμλίνο τόνισε ότι το πολιτικό μπλοκ του Κρεμλίνου θα προσπαθήσει, όπως και στο παρελθόν, να οικοδομήσει την προεδρική εκστρατεία μέσω ειρηνικών σχεδίων που θα έχουν στόχο να “ηρεμήσουν” τους ψηφοφόρους (η προεδρική εκστρατεία του Βλαντίμιρ Πούτιν ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από αρκετούς μήνες).

Εν τω μεταξύ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχουν ήδη λάβει σύντομες οδηγίες σχετικά με το πώς να καλύψουν την ανακοίνωση του Πούτιν. Σύμφωνα με τις οδηγίες, πρέπει να αποκαλούν τον Πούτιν, μεταξύ άλλων, “ηγέτη της χώρας” και “σεβαστό πρόσωπο για τους απλούς ήρωες”, που έκανε τους Ρώσους να “αισθάνονται υπερήφανοι για τη χώρα”.

Related posts

Επιστολή οργανώσεων στο Κογκρέσο για F-16: Διασφαλίστε ότι η Τουρκία δεν θα τα χρησιμοποιήσει κατά συμμάχων

admin

Ουκρανία: Σειρήνες αντιαεροπορικού συναγερμού ήχησαν στο μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Ουκρανίας

admin

Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου απορρίπτει το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε η Χαμάς

admin

Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έπαυσε τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων

admin

Στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. στη Μαδρίτη θα συμμετάσχει ο Άδ. Γεωργιάδης

admin

Πασινιάν: Η Αρμενία δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία για τις στρατιωτικές και αμυντικές ανάγκες της

admin

Ηγέτης Τουρκοκυπρίων: Δεν έχει βρεθεί κοινό έδαφος για επανέναρξη συνομιλιών στο Κυπριακό

admin

Αποτύχαμε να αποτρέψουμε την επίθεση της Χαμάς, εγώ φταίω, λέει ο αρχηγός της Σιν Μπετ

admin

Γερμανικές εταιρείες συμμετέχουν στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης

admin