Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ούτε ανακωχή, ούτε όμηροι πριν από την Παρασκευή – Νεκρός ο γιος πολιτικού ηγέτη της Χεζμπολάχ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 08:54

Δεν θα υπάρξει ανακωχή του Ισραήλ με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και δεν θα απελευθερωθεί κανένας όμηρος πριν από την Παρασκευή, έκαναν γνωστό οι ισραηλινές αρχές.

Δεν θα υπάρξει “παύση” των μαχών σήμερα, είπε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην ισραηλινή κυβέρνηση, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

“Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων συνεχίζονται ασταμάτητα”, πάντως η έναρξη της απελευθέρωσης κάποιων από αυτούς δεν θα γίνει “πριν από την Παρασκευή”, τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Ισραήλ, ο Τσάχι Χανέγκμπι, σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα.

Κανένας από τους δύο δεν έδωσε εξηγήσεις.

Η δήλωση και η ανακοίνωση καταγράφονται ενώ η ανακωχή και οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων αναμένονταν σήμερα. Ισραηλινά ΜΜΕ έκαναν λόγο περί σχεδιαζόμενης απελευθέρωσης των πρώτων ομήρων το μεσημέρι, έπειτα από την εφαρμογή της ανακωχής στις 10:00.

Η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε μάλιστα προσκαλέσει χθες Τετάρτη το βράδυ δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ, σε κέντρο Τύπου αφιερωμένο στην “επιστροφή των ομήρων” από το μεσημέρι σήμερα.

Η συμφωνία ανάμεσα στις δυο πλευρές προβλέπει την απελευθέρωση τουλάχιστον 50 ομήρων, γυναικών και παιδιών, και “παύση” των εχθροπραξιών για τέσσερις ημέρες. Σε αντάλλαγμα για τους πενήντα ομήρους, αναμένεται να αποφυλακιστούν 150 παλαιστίνιοι έγκλειστοι σε ισραηλινά κέντρα κράτησης, ανάμεσά τους επίσης γυναίκες και παιδιά.

Η συμφωνία ανακοινώθηκε την 47η ημέρα του πολέμου έναυσμα του οποίου ήταν η άνευ προηγουμένου έφοδος μαχητών της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, η πιο πολύνεκρη επίθεση από ιδρύσεως του κράτους του Ισραήλ το 1948, με κάπου 1.200 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με τις αρχές.

Άλλοι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν την ημέρα της επίθεσης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που πήρε το 2007 την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας, μικρό παλαιστινιακό θύλακα περίπου 360 τετραγωνικών χιλιομέτρων, υπό ασφυκτική πολιορκία του ισραηλινού στρατού από την 9η Οκτωβρίου, που συμπεριλαμβάνει τη διακοπή του εφοδιασμού με νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα.

Στις επιχειρήσεις αντιποίνων του στρατού του Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να “αφανίσει” τη Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 14.000 Παλαιστίνιοι, επίσης στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, ανάμεσά τους 5.800 και πλέον παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Κατάρ: Τις επόμενες ώρες η ανακοίνωση για το χρονοδιάγραμμα εκεχειρίας

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ λέει ότι οι συνομιλίες για τους ομήρους, στις οποίες ρόλο διαμεσολαβητή ανέλαβε η Ντόχα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς “προχωρούν θετικά” και ότι τις επόμενες ώρες θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με την ακριβή ώρα έναρξης της εκεχειρίας.

Αξιωματούχοι στο Κατάρ, το Ισραήλ και τη Χαμάς ανακοίνωσαν χωριστά χθες ότι η συμφωνία θα τεθεί σε εφαρμογή σήμερα το πρωί στις 10 π.μ., αλλά το Ισραήλ ανακοίνωσε αργότερα ότι η εφαρμογή δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από το πρωί της Παρασκευής λόγω προφανών υλικοτεχνικών καθυστερήσεων.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majed al-Ansari, αναφέρει σε δήλωση ότι το Κατάρ συνεργάζεται με τα δύο αντιμαχόμενα μέρη μαζί με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ “για να εξασφαλίσουν την ταχεία έναρξη της εκεχειρίας και να παράσχουν ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η δέσμευση των μερών στη συμφωνία”.

Γιος του προέδρου της ΚΟ της Χεζμπολάχ σκοτώνεται σε βομβαρδισμό του Ισραήλ στον Λίβανο

Γιος του Μοχάμεντ Ράαντ, εξέχοντος στελέχους της Χεζμπολάχ, εκλεγμένου στο κοινοβούλιο του Λιβάνου, σκοτώθηκε χθες Τετάρτη σε ισραηλινό βομβαρδισμό στο νότιο τμήμα της λιβανέζικης επικράτειας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στο οικογενειακό περιβάλλον του.

Ο γιος του κ. Ράαντ –του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χεζμπολάχ στη λιβανέζικη Βουλή– “σκοτώθηκε, μαζί με άλλα μέλη” του σιιτικού κινήματος σε ισραηλινό πλήγμα εναντίον σπιτιού στο χωριό Μπέιτ Γιαχούν, διευκρίνισε η πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η Χεζμπολάχ δεν έχει εκφραστεί μέχρι στιγμής επισήμως για το πλήγμα.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου μετέδωσε χθες βράδυ πως “αεροπορική επίθεση που εξαπολύθηκε από τον ισραηλινό εχθρό (…) εναντίον σπιτιού στο Μπέιτ Γιαχούν σκότωσε τέσσερις ανθρώπους” και τραυμάτισε άλλους, χωρίς να κατονομάσει τα θύματα.

Το Ισραήλ χτυπά τη Γάζα

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε πλήγματα κατά περίπου 300 στόχων στη Λωρίδα της Γάζας την περασμένη ημέρα, σύμφωνα με το IDF.

Οι τοποθεσίες, σύμφωνα με το IDF, περιλαμβάνουν κέντρα διοίκησης, σήραγγες, αποθήκες όπλων, εγκαταστάσεις κατασκευής όπλων και θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων.

במהלך פעילות צה”ל ברצועה, הותקפו מהאוויר ביממה האחרונה כ-300 מטרות טרור של ארגון הטרור חמאס, ביניהן מפקדות מבצעיות, מנהרות לחימה תת קרקעיות, מחסני אמל”ח, אתרים לייצור אמל”ח ועמדות שיגור נ”ט. pic.twitter.com/QDCnxIlRsj

— Israeli Air Force (@IAFsite) November 23, 2023

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός Στρατός λέει ότι οι δυνάμεις μάχης του μηχανικού του 924ου Τάγματος βρήκαν και κατέστρεψαν ένα φρεάτιο σήραγγας της Χαμάς στην περιοχή Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα.

The IDF says combat engineering forces of the 924th Battalion found and destroyed a Hamas tunnel shaft in the Beit Hanoun area of northern Gaza.

Meanwhile troops of the Bislamach Brigade found a tunnel shaft in a mosque, and the 14th Brigade found a tunnel in a residential… pic.twitter.com/hmCUH19VPT

— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) November 23, 2023

Επιπλέον, τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Bislamach βρήκαν ένα φρεάτιο τούνελ σε ένα τζαμί και η 14η Ταξιαρχία βρήκε ένα άνοιγμα σήραγγας σε μια κατοικία, μαζί με όπλα, λέει ο IDF.

Related posts

ΗΠΑ: Δεν δώσαμε “πράσινο φως” για την επιχείρηση των Ισραηλινών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα

admin

Πόλεμος στο Σουδάν: Ο αρχηγός του στρατού προσγειώνεται στο Πορτ Σουδάν

admin

ΗΠΑ: Τηλεδιάσκεψη μεταξύ Ισραηλινών και Αμερικανών αξιωματούχων για την επίθεση στη Ράφα

admin

ΗΠΑ: Εκτίναξη του μεταποιητικού δείκτη Empire State – Μικρότερη των εκτιμήσεων η υποχώρηση του Philly Fed

admin

Τσεχία: Η αστυνομία περιπολεί σε δημόσιους χώρους και πανεπιστημιακές διαλέξεις ματαιώθηκαν μετά το μακελειό

admin

Λιβύη: Οι νεκροί στην Ντέρνα ενδέχεται να διπλασιαστούν από 5.300 που είναι τώρα

admin

Δυτική Όχθη: Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και 7 τραυματίες σε επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού

admin

Η Electrolux συμφώνησε να αγοράσει την ιαπωνική Tosei

admin

Ο Ερντογάν προωθεί ναυπήγηση νέων πλοίων: Αεροπλανοφόρο, φρεγάτες και πλοία ανοιχτής θαλάσσης στα σχέδια

admin