Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Ουέντα (BoJ): Ο χαμηλός πληθωρισμός δικαιολογεί τη “χαλαρή” νομισματική πολιτική στην Ιαπωνία

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Bank of Japan, Καζούο Ουέντα, δήλωσε ότι η αύξηση των τιμών παραμένει πιο αργή από τον στόχο της BoJ, εξηγώντας γιατί οι αξιωματούχοι της συνεχίζουν την τρέχουσα στρατηγική νομισματικής πολιτικής τους.

“Πιστεύουμε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι λίγο κάτω από τον στόχο μας του 2%,” είπε ο Ουέντα, κατά τη διάρκεια συζήτησης σε πάνελ το Σάββατο στο ετήσιο συμπόσιο της Federal Reserve στο Jackson Hole του Wyoming. Αυτός είναι ο λόγος που εμμένουμε στο τρέχον πλαίσιο νομισματικής χαλάρωσης”.

Ο πληθωρισμός, όπως μετράται με τις τιμές καταναλωτή εξαιρουμένων των φρέσκων τροφίμων, κατεγράφη στο 3,1% τον Ιούλιο και αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω προς το υπόλοιπο του έτους, δήλωσε ο Ιάπωνας κεντρικός τραπεζίτης.

Προς το τέλος μιας ομιλίας περίπου 20 λεπτών, ο Ουέντα χαρακτήρισε επίσης την πρόσφατη οικονομική επιβράδυνση της Κίνας “απογοήτευση”. Ανέφερε ότι η σχετική ισχύς στην οικονομία των ΗΠΑ παρείχε “κάποιο αντιστάθμισμα” στην Ιαπωνία.

Ο Ουέντα δεν σχολίασε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, η οποία ήταν μέρος μιας συζήτησης για την παγκοσμιοποίηση.

Μίλησε μια μέρα αφότου ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έστειλε το γιεν καθοδικά έναντι του δολαρίου, δηλώνοντας ότι τα επιτόκια των ΗΠΑ είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά και ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω.

Οι traders αναζητούν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με την πορεία πολιτικής της τελευταίας άγκυρας χαμηλών επιτοκίων στον κόσμο, δηλαδή της Ιαπωνίας. Η BoJ χαλάρωσε τον έλεγχο του προγράμματος ελέγχου της καμπύλης απoδόσεων των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων τον περασμένο μήνα στην πρώτη κίνηση-έκπληξη του Ουέντα.

Οι περισσότεροι παρατηρητές της BoJ δεν αναμένουν πλέον καμία αλλαγή πολιτικής φέτος, καθώς ο διοικητής χρειάζεται χρόνο για να παρακολουθήσει την πληθωριστική πίεση, το αδύναμο γιεν και τα πολυετή υψηλά στις αποδόσεις των ομολόγων. Ο Απρίλιος έχει γίνει ο πιο δημοφιλής μήνας ως πρόβλεψη αλλαγής πολιτικής σε έρευνα του Bloomberg.

Μια κυβερνητική έκθεση την Παρασκευή έδειξε ότι ο πληθωρισμός στο Τόκιο επιβραδύνθηκε κάτω από το 3% για πρώτη φορά σε σχεδόν έναν χρόνο, ένα αποτέλεσμα που υποστηρίζει την άποψη της BoJ ότι η αύξηση των τιμών θα πατήσει φρένο.

Related posts

Τουρκία: Επεκτάθηκε και τον Ιούνιο η μεταποιητική δραστηριότητα

admin

Νέες αντιδράσεις Νοτιοαφρικανών αξιωματούχων για τις κατηγορίες ΗΠΑ περί αποστολής όπλων στη Ρωσία

admin

Νιγηρία: Τουλάχιστον εννέα νεκροί από επίθεση ενόπλων σε χωριό της πολιτείας Κατσίνα

admin

Novartis: Εξαγοράζει την Chinook έναντι 3,2 δισ. δολάρια

admin

American Express: Στα $2,44 δισ. τα κέρδη στο τρίμηνο – Ξεπέρασαν τις προσδοκίες τα έσοδα

admin

Συνάντηση προέδρου ΕΒΕΑ Σοφίας Εφραίμογλου με κινέζικη αντιπροσωπεία διοργανωτών έκθεσης CISMEF

admin

Oracle: Έχασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών τα έσοδα

admin

Σπάνια συνάντηση στελεχών της Χαμάς και των Χούθι

admin

Η αστυνομία του Λονδίνου συγκρούστηκε με ακροδεξιούς διαδηλωτές κατά την έναρξη διαδήλωσης υπέρ των Παλαιστινίων

admin