Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Οι κυβερνήσεις βλέπουν τις Ανεξάρτητες Αρχές ως εμπόδια και όχι ως αντίβαρα…»

Επισήμως, ο τίτλος που συνόδευε το πάνελ στο οποίο συμμετείχαν ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Σπύρος Βλαχόπουλος, ο Μάκης Βορίδης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Ξενοφών Κοντιάδης είχε τίτλο «Οι Ανεξάρτητες Αρχές μεταξύ θεωρίας και πράξης». Στην πραγματικότητα, όμως, η συζήτηση εξελίχθηκε σε μια κόντρα ανάμεσα στους συνταγματολόγους και τον υπουργό Επικρατείας για τον τρόπο που η Διάσκεψη των Προέδρων αντικατέστησε τα μέλη της ΑΔΑΕ, που είχαν ξεκινήσει τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών και η θητεία τους είχε λήξει, καθώς και τη συζήτηση που αφορά την πλειοψηφία των 3/5 με την οποία λήφθηκε η απόφαση.

Με μια αναδρομή στην ιστορία της συνταγματικής κατοχύρωσης των Ανεξάρτητων Αρχών, ο Νίκος Αλιβιζάτος τόνισε ότι οι κυβερνώντες διαχρονικά βλέπουν «ως εμπόδια τις Ανεξάρτητες Αρχές, όχι ως αντίβαρα» και αυτή τους η δυσπιστία «ντύνεται με νομικά επιχειρήματα». Επιμένοντας πως όταν μια πολιτική δύναμη λαμβάνει πλειοψηφία 151 βουλευτών θεωρεί ότι είναι παντοδύναμη, περιέγραψε ως φυσική τη σύγκρουσή της με μια Ανεξάρτητη Αρχή. «Δεν είναι υποβάθμιση το 16,2 να θεωρείται πλειοψηφία τριών πέμπτων;» αναρωτήθηκε, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη σχετική διαίρεση στον αριθμό των συμμετεχόντων στη Διάσκεψη – με βάση τις τοποθετήσεις των συνταγματολόγων χθες, η απαραίτητη πλειοψηφία ήταν 17 και όχι 16 «ναι» για να υπάρξουν οι αλλαγές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου: «Γιατί πρέπει ο πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Τεχνολογιών της Βουλής να συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων;» σχολίασε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις πρόσφατες αλλαγές στη σύνθεση της Διάσκεψης, ώστε, όπως παραδέχθηκε και ο Βορίδης, η κυβέρνηση να έχει πλειοψηφία. «Το κλάσμα όντως αφαιρείται, αλλά όχι όταν υπάρχει συνταγματική πρόβλεψη για την αυξημένη πλειοψηφία» επισήμανε για τα 3/5 της απόφασης, τονίζοντας πως «όταν η Βουλή μετέχει στην έκδοση διοικητικών πράξεων υπάγεται σε δικαστικό έλεγχο». Και οι δύο συμφώνησαν πως οι κινήσεις της κυβέρνησης καταστρατήγησαν την αρχή της συναίνεσης – καθώς κανένας από τη μεριά της πλειοψηφίας δεν επιχείρησε να συνεννοηθεί με τις ηγεσίες των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στο ζήτημα συμφώνησε και ο Σπύρος Βλαχόπουλος, ο οποίος επισήμανε ότι για το ζήτημα της πλειοψηφίας υπάρχει προηγούμενο στο ΣτΕ και στην απόφαση για το πρώτο μνημόνιο, σχολιάζοντας πως στην απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων «ελέγχονται οι εξωτερικοί όροι της νομιμότητας». Για τον Ξενοφώντα Κοντιάδη, «δεν μπορούμε να ξεχάσουμε όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα (…) Απειλείται η πεμπτουσία της ύπαρξης των Ανεξάρτητων Αρχών», ενώ για τον Γιώργο Κατρούγκαλο δεν αποτελεί ζήτημα εθνικής ασφάλειας (επομένως απορρήτου) ούτε η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη ούτε αυτή υπουργών που φέρεται να παρακολουθούνταν.

Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης τόνισε την ανάγκη να πέσουν οι τόνοι από την πλευρά των πολιτικών κομμάτων, επισήμανε πως «όταν λήγει η θητεία των μελών μιας Ανεξάρτητης Αρχής, τότε αυτά αλλάζουν». Ρίχνοντας βέλη και στους πολιτικούς του αντιπάλους σχολίασε πως ο ίδιος ποτέ δεν είπε ότι γνωρίζει αποφάσεις που επρόκειτο να ληφθούν προτού ληφθούν και τάχθηκε υπέρ του «να αποφασίσει η Αρχή ό,τι νομίζει, όχι ό,τι της λέμε εμείς ή κάποιοι άλλοι». Οσον αφορά τη δικαστική έρευνα για τη διασταύρωση των ονομάτων στη λίστα της ΕΥΠ και του Predator, τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν πείραξε τη δικαστική έρευνα» και πως και ο Πρωθυπουργός, μιλώντας για την εκλογική νίκη της ΝΔ, μιλούσε για τελεία στην πολιτική συζήτηση.

Related posts

Νέα πρόκληση από Τουρκία: Κατηγορεί την Ελλάδα για παραβίαση δικαιωμάτων της μειονότητας στη Θράκη

admin

Οταν η ανανέωση γίνεται και αναγκαιότητα

admin

Βορίδης: Δίνουμε προτεραιότητα στην προστασία της ανθρώπινης ζωής

admin

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τη βία στα γήπεδα

admin

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ψηφίζεται στις 15 Φεβρουαρίου

admin

Απέρριψαν το αίτημα για ορκωμοσία του Μπελέρη

admin

Η απίστευτη ατάκα Μητσοτάκη για το «μαξιλάρι ασφαλείας»

admin

Εντολή δουλειάς, συνεργασίας, χωρίς αποκλεισμούς

admin

Ελληνοτουρκικά: Τον… χαβά τους Ερντογάν και Τσαβούσογλου

admin