Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αμερικανοί αποταμίευσαν $1,1 τρισ. λιγότερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί το 2017-2022

Οι αποταμιεύσεις των αμερικανικών νοικοκυριών την περίοδο 2017 -2022 είναι χαμηλότερες κατά 1,1 τρισ. δολάρια από ό,τι υπολογιζόταν προηγουμένως, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των ΗΠΑ υπολογίζει πλέον ότι στην εν λόγω περίοδο οι Αμερικανοί αποταμίευαν κατά μέσο όρο το 8,3% του διαθέσιμου εισοδήματός τους ετησίως, έναντι του 9,4% που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Η υποβάθμιση προέκυψε έπειτα λογιστική προσαρμογή που εκτίμησε χαμηλότερα το προσωπικό εισόδημα από αμοιβαία κεφάλαια και καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg, οι Αμερικανοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν επιπλέον αποταμιεύσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας, εν μέρει χάρη στην ισχυρή κρατική υποστήριξη, αλλά έκτοτε τις είδαν να διαβρώνονται από τον ραγδαίο  πληθωρισμό και την επιστροφή τους σε πιο συνηθισμένα επίπεδα δαπανών καθώς υποχώρησαν οι φόβοι για τον Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι μεγάλο μέρος της υποβάθμισης του ύψους των αποταμιεύσεων που προέκυψε από την αναθεώρηση αφορά στην περίοδο προ πανδημίας και συνεπώς δεν μπορεί να προσδιοριστεί τι σημαίνει για την πλεονάζουσα ρευστότητα που πιστεύουν ότι διαθέτουν σήμερα οι Αμερικανοί.

Σε άλλα στοιχεία που προκύπτουν από την αναθεώρηση, βάσει του δείκτη προσωπικών δαπανών (PCE – το προτιμώμενο μέτρο της Fed για την πορεία των τιμών) ο πληθωρισμός κινήθηκε υψηλότερα στο τέλος του 2022. Συγκεκριμένα, στο 4,1% ετησίως κατά το τέταρτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, δηλαδή υπερδιπλάσιος από το στόχο της Fed (στο 2%) έναντι του 3,7% που είχε θεωρηθεί προηγουμένως.

Παρομοίως, η συρρίκνωση της οικονομίας λόγω πανδημίας εμφανίστηκε μικρότερη από ό,τι είχε θεωρηθεί προηγουμένως. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ υπολογίζεται πλέον ότι μειώθηκε κατά 28% ετησίως στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, αντί κατά 29,9%.

Αντίστοιχα όμως και η ανάκαμψη από την περίοδο εκείνη ήταν κάπως πιο αργή, σύμφωνα με την αναθεώρηση, σε 1,9% το 2022 αντί του 2,1%.

Related posts

Οι ΗΠΑ προσφέρουν αμοιβή 10 εκατ. δολαρίων για οικονομικές πληροφορίες σχετικά με τη Χαμάς

admin

Σλοβακία: Το λαϊκιστικό κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, υποστηρικτή του Πούτιν, κέρδισε τις εκλογές

admin

Φινλανδία – Εσθονία: Επαναλειτουργεί ο αγωγός αερίου Balticconnector

admin

Μακρόν: Πρέπει να προστατεύσουμε καλύτερα τα κοινά σύνορα της Ευρώπης

admin

Κένυα: Μπλακάουτ στην Κένυα λόγω βλάβης στο δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος

admin

Στο ρωσικό διαδίκτυο εμφανίσθηκε ψεύτικη ηχογραφημένη έκκληση της μητέρας του Ναβάλνι προς τη σύζυγό του Γιούλια

admin

Γαλλία: Πυρκαγιά κοντά στο αεροδρόμιο της Νίκαιας

admin

Ισραήλ: Ένας νεκρός στην πόλη Ρέχοβοτ από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας

admin

Μπλίνκεν: Η μη εξασφάλιση πρόσθετης χρηματοδότησης για την Ουκρανία θα ήταν “πραγματικό πρόβλημα”

admin