Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Νταβός: Αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία δείχνει έρευνα του WEF

Νταβός: Αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία δείχνει έρευνα του WEF

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει μια χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης και αβεβαιότητα που προέρχεται από γεωπολιτικές εντάσεις, αυστηρές συνθήκες χρηματοδότησης και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, διαπιστώνει έρευνα που παρουσιάστηκε σήμερα (15/1) στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η έρευνα αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), μεταξύ περισσότερων από 60 κορυφαίων οικονομολόγων οι οποίοι επιλέγονται απ’ όλο τον κόσμο, από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και αποτελεί μια απόπειρα να σκιαγραφηθούν οι προτεραιότητες για τους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες.

Σύμφωνα με την έρευνα, περίπου το 56% των ερωτηθέντων αναμένουν ότι, το 2024, η παγκόσμια οικονομία θα εξασθενίσει. Ωστόσο, υπάρχει υψηλός βαθμός περιφερειακών αποκλίσεων. Ενώ οι περισσότεροι βλέπουν μέτρια ή ισχυρή ανάπτυξη για την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, υπάρχει, επίσης, η άποψη ότι η Ευρώπη θα έχει μόνο ασθενική ή πολύ ασθενική ανάπτυξη.

Η εικόνα για τη Νότια Αφρική και την Ανατολική Ασία και Ειρηνικό είναι πιο θετική, με την πλειονότητα να περιμένει για τις περιφέρειες αυτές τουλάχιστον μέτρια ανάπτυξη για το 2024.

Αντανακλώντας τις εκτιμήσεις κορυφαίων κεντρικών τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες τα επιτόκια έχουν κορυφωθεί, το 70% των ερωτηθέντων αναμένει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα χαλαρώσουν καθώς ο πληθωρισμός υποχωρεί και η σημερινή σύσφιξη στις αγορές εργασίας χαλαρώνει.

Η τεχνητή νοημοσύνη αφήνει το σημάδι της στην παγκόσμια οικονομία. Ενώ το 94% περιμένει ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα προωθήσει σημαντικά την παραγωγικότητα στις οικονομίες υψηλού εισοδήματος κατά τα επόμενα πέντε χρόνια, μόλις το 53% βλέπει το ίδιο και για τις οικονομίες χαμηλού εισοδήματος.

Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσιοποιήθηκε, επίσης, μια μελέτη για την «ποιότητα» της οικονομικής ανάπτυξης σε 107 οικονομίες, η οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι περισσότερες χώρες αναπτύσσονται με τρόπους που δεν είναι ούτε περιβαλλοντικά βιώσιμοι ούτε κοινωνικά συμπεριληπτικοί.

«Η αναζωπύρωση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα είναι ουσιώδης για την αντιμετώπιση σημαντικών προκλήσεων, εντούτοις μόνο η ανάπτυξη δεν είναι αρκετή», λέει η Σαάντια Ζαχίντι, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Το WEF ανακοίνωσε πως θα ξεκινήσει μια καμπάνια για να ορίσει μια νέα προσέγγιση στην ανάπτυξη και να βοηθήσει αυτούς που λαμβάνουν τις πολιτικές αποφάσεις ώστε να την εξισορροπήσουν με κοινωνικές, περιβαλλοντικές και άλλες προτεραιότητες.

#Παγκόσμιο_Οικονομικό_Φόρουμ #WEF #Νταβός #παγκόσμια_οικονομία #αβεβαιότητα

Related posts

Εθνική Τράπεζα: Δωρεάν διάθεση 882 χιλ. μετοχών σε 137 στελέχη

admin

Ελλάκτωρ: Ξεπέρασε το ένα δισ. ευρώ ο τζίρος του 2022

admin

Autohellas-Samelet: Ολοκλήρωσαν την εξαγορά της FCAGREECE από τη Stellantis

admin

INTRACOM HOLDINGS: Πώληση μετοχών αξίας €368 χιλιάδων από Δ.Θεοδωρίδη

admin

Σε άλλο…level η Mytilineos-Οι ανεβασμένες επιδόσεις «ήρθαν για να μείνουν»

admin

Ο Ανδρέας Παπαναγιωτόπουλος αναλαμβάνει υπεύθυνος Επενδυτικών Σχέσεων της Ελλάκτωρ

admin

Λάμψα: «Εκτόξευση» πωλήσεων 202,20% για το King George στο εννεάμηνο

admin

Εθνική: Ανοίγει βιβλίο προσφορών για έκδοση senior bond

admin

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Νέα πρόεδρος η Γεωργία-Χριστίνα Γιοβάνη-Η σύνθεση του ΔΣ

admin