Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Νέο ρεκόρ 11,5 εκατ. επιβατών στα κυπριακά αεροδρόμια το 2023

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Περίπου 11,5 εκατομμύρια επιβάτες διακινήθηκαν το 2023 στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Κύπρου σύμφωνα με τα στοιχεία της Hermes Airports, η οποία έχει τη διαχείριση και τον έλεγχο των δύο διεθνών αερολιμένων της Κύπρου. Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό καθώς το προηγούμενο ρεκόρ επιβατικής κίνησης τόσο στο δίκτυο εξωτερικού όσο και στο δίκτυο εσωτερικού ήταν το 2019, χρονιά που είχαν μετακινηθεί 11,3 εκατομμύρια επιβάτες.

“Το γεγονός ότι καταγράφηκε πλήρης ανάκαμψη και παράλληλα ξεπεράστηκαν οι επιδόσεις του 2019, όπου τότε ένα μεγάλο μέρος της επιβατικής κίνησης προερχόταν από την Ρωσία και την Ουκρανία, αγορές που σε ένα μεγάλο βαθμό σήμερα έχουν χαθεί λόγω των ευρωπαϊκών κυρώσεων και του πολέμου, μας δημιουργεί ικανοποίηση”, αναφέρει στο Capital.gr, η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου. 

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, οι αγορά της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και της Ελλάδας συγκαταλέγονται διαχρονικά στις σημαντικότερες για τα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου ενώ τα τελευταία χρόνια αυξημένη δυναμική εμφανίζουν το Ισραήλ, η Γερμανία, η Πολωνία και η Ιταλία. “Πρόκειται για σχετικά καινούργιες αγορές, οι οποίες ωστόσο, συμβάλλουν πλέον σημαντικά στην επιβατική κίνηση στο δίκτυο εξωτερικού των αεροδρομίων “, επισημαίνει η εκτελεστική διευθύντρια της διαχειρίστριας εταιρείας, διατυπώνοντας συγκρατημένη αισιοδοξία  σε ό,τι αφορά την πορεία της αγοράς του Ισραήλ για την επερχόμενη τουριστική σεζόν. 

Aegean, Wizz Air και Ryanair διατηρούν βάση

Στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου σήμερα διαθέτουν παρουσία 56 αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες πραγματοποιούν πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, με 157 δρομολόγια σε 39 χώρες. Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου στόχος είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της δραστηριότητάς τους ενώ να σημειωθεί ότι στο αεροδρόμιο της Λάρνακας διατηρούν βάση η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean καθώς και η ουγγρική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Wizz Air ενώ αντίστοιχα στο αεροδρόμιο της Πάφου διαθέτει βάση η Ryanair, η ιρλανδική, επίσης χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία.      

Θυμίζουμε ότι η Aegean βρίσκεται στη διαδικασία υλοποίησης ενός σύγχρονου business lounge στον διεθνή αερολιμένα της Λάρνακας, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο να ανοίξει τις πόρτες του το φετινό καλοκαίρι. Το καινούργιο lounge της ελληνικής αεροπορικής εταιρείας εκτιμάται ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών. 

Σε αυτή την κατεύθυνση, η Hermes προχώρησε στην πλήρη ανακαίνιση των εμπορικών χωρών του αεροδρομίου Λάρνακας ενώ στο ίδιο πνεύμα  ανακαινίζονται τώρα και οι εμπορικοί χώροι στο αεροδρόμιο Πάφου με την ολοκλήρωση τους να υπολογίζεται μέσα στους επόμενους μήνες. 

Related posts

Γερμανία – ΥΠΕΞ: Εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα της επίθεσης στην Μόσχα και ζητά διαλεύκανση των συνθηκών

admin

Κίνα-COP28: Το Πεκίνο ανακοινώνει ότι η συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να μην είναι τέλεια

admin

Ισραήλ: Δεκάδες ξένοι επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις λίστες των νεκρών ή των αγνοουμένων

admin

Ρωσία: Σχεδιάζει να αυξήσει τον στρατιωτικό της προϋπολογισμό κατά 70% το 2024

admin

Ουκρανία: Προειδοποιητικά πυρά από ρωσικό πλοίο εναντίον φορτηγού πλοίου που κατευθυνόταν σε ουκρανικό λιμάνι

admin

Εξαιτίας ενός “i” ο βρετανικός στρατός έστειλε mails που ήταν για το αμερικανικό Πεντάγωνο σε αρχές του Μαλί

admin

Intel: Επένδυση 4,6 δισ. δολαρίων στην Πολωνία, για νέα μονάδα ημιαγωγών

admin

Νίγηρας: Η αποχώρηση των Γάλλων στρατιωτών θα ξεκινήσει με 400 στρατιώτες από νοτιοδυτική πόλη, λέει η χούντα

admin

Κίνα: Αύξηση κατέγραψε ο δανεισμός σε γιουάν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2023

admin